Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '16

 
Kategori
Güncel
 

Olaylar ne kadar sürecek?

Yazan: Uçar Demirkan

Bu güne dek üç ülke bir bölüm yabancı toprağını ilhak etmiş görünüyor.

Rusya, Tataristan’ı işgal ve ilhak etti

Ermenistan Nogorno-Karabağ’ı işgal ve ilhak etti

Türkiye;  bağımsız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti topraklarını işgal etti ve orada bu devleti kurdurdu.

Arjantin Falkland adalarını işgal etti ve fakat ilhak edemeden oradan İngilizlerce atıldı.

Bu ilhakların hiç birisi uluslararası alanda kabul görmedi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni de bir tek Türkiye tanıdı. Başlangıçta Pakistan tanımıştı ama, Amerika’nın baskısı ile tanımaktan caydı.

Şimdilerde de birileri Türkiye’nin güneydoğusunu işgal ve ilhak etme peşinde. Bu nedenle, savaş benzeri olaylar o yörelerde yaşanmakta.

Kıbrıs Barış Harekatı’ nın ilk aşamasında Rumların adada kurdukları ilk savunma hattı olan I.Attila Hattı’na Türk birlikleri çok kolay ulaşmışlardı. Ancak, II.Attila Hattı’nda Rumlar çok sert ve dayanıklı bir savunma yapıyorlardı. Anlatıldığına göre; Rumlar ağır makineli tüfekleri yere betonla tutturmuşlar ve bunları kullanacak rum askerlerini ellerinden bu silahlara kelepçelemişlerdi. Kaçmak olmayacaktı.

Bir başka yerde, bir ağır  makineli tüfek yuvası Türk askerlerini biçiyor ve ortadan yok oluyordu. Birkaç hücum hareketinden sonra, bir er ileri hatta yollanmış ve onun sayesinde bu ateş altında olmaktan Türk askerleri kurtulmuştu.

Rumlar, bir koruganın içine asansörlü makineli tüfek yerleştirmişlerdi. Yukarı çıkıp ateş ettikten sonra koruganın beton zemininin altına iniyordu silah ve personel. İleri yollanan Türk eri bunu gözlemiş ve makineli tüfeğin yakınına dek sokulup yukarı çıktığında birden çok el bombası atarak silahı etkisiz duruma getirmişti.

Bu şiddetli direniş nedeniyle derhal barış görüşmeleri başlatılmıştır. Hiçbir savaş sonsuza dek sürmemektedir.

Diğer yandan;  bir ülkede olay çıkartan teröristlerin kökünü kazımak üç yerde olanaklı olmuştur.

Rusya, Çeçenistan’daki başkaldırıyı silah zoruyla ve savaşla sonlandırmıştır.

Seylan Adası’ndaki-Sri Lanka’da- Tamil gerillaları Sri Lanka ordusunca adanın kuzeyinde kuşatılıp yok edilmiştir. Tamiller Hindu Sri Lankalılar olup Müslümanlar da bunlara katılmışlardır.

Myanmar’daki İslami şiddet Myanmar ordusu tarafından bastırılmıştır.

Buna karşılık; İRA-İrlanda Kurtuluş Ordusu- ve  Bask gerillaları ile olan iç savaş,  gerillalarla anlaşılarak sonlandırılmıştır.

Rusya Çeçenistan’da başarılı olmuştur. Çünkü, Çeçenistanın dört bir yanı Rusya topraklarıydı. Türkiye’de ise durum farklıdır. Gerillalar, komşu ülkelerde cirit atmaktadırlar  ve sınırlarımızın giriş çıkışlar açısından güvenlikli olmadığı anlaşılmıştır.

Çeçenistan’ı bir tek Suudi Arabistan’ın desteklediği ileri sürülmektedir. Türkiye’de durum farklıdır.

Sri Lanka bir adadır. Adanın kuzeyinde kuşatılan Tamillerin kaçacak yeri kalmamıştır. Türkiye’nin durumu farklıdır.Türkiye’deki gerillaların dost ülkelere kaçtıkları bilinmektedir.

Myanmar’daki Müslümanlara da yalnızca Suudilerin yardım ettiği ileri sürülmektedir. Türkiye’de durum farklıdır. Gerillalara Ruslar da Amerikalılar da ve başka ülkeler de yardım etmektedirler.

Dolayısıyla Türkiye’nin terörün kökünü savaşla kazıması olasılığı karışık görünmektedir.

Kıbrıs’ta da görüldüğü üzere, hiçbir savaş sonsuza dek sürmemekte ve sonunda yabancı  uluslar devreye girerek silahlı çatışmaları sonlandırmaktadırlar. Bosna-Hersek’te böyle olmuştur.

Bir de şunu asla unutmamak gerekmektedir. Hiçbir ekonomi, uzun süreli savaşa ve çatışmaya dayanıklı değildir. Hele de tüm yerkürede yaşanmakta olan ekonomik kriz varken.

 

 

 
Toplam blog
: 142
: 578
Kayıt tarihi
: 04.09.13
 
 

1940 yılında İzmir'de doğdum İzmir Atatürk Lisesi'ni bitirdim 1961 yılında Mülkiye(Siyasa..