Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '16

 
Kategori
Balıkçılık
 

Olta takımlar hakkında ne biliyoruz

 Olta takımlarını, yemli olta takımları ve yapay olta takımları olarak ikiye ayırabiliriz
 
1. - Yemli olta takımları
 
Canlı balıklar, karides, midye, kurtlar, solucanlar vs. takılarak, dipte iskandil vasıtası ile sabitleştirilir yada yüzeyde şamandıralı olurlar. Amatör balıkçıların çok değişik yöntemleri vardır. Bunlardan, iğnenin dibe çökmemesi için iskandilli, (kayalık, yosunlu ve balçıkolan zeminlerde) küçük şamandıralı yemli dip oltası ve şamandırasız (kumlu ve küçük çakıllı zeminlerde) yemli dip oltası, dip balıkları, kalkan, dil balığı, kötek v.s. için çok kullanılır.
Yüzey kısımlar için şamandıralı (mantarlı)takımlar: Yüzeyde bir şamandıra ile, görülmesi kolaylaştırılan halk dilinde mantarlı diye bilinen, kayalık yerlerde kullanılan iğnenin dibe çökmesini engelleyen takımlardır. Kullanılan şamandıralar değişik şekillerde ve değişik malzemeler kullanılarak yapılmıştır.
Bir diğer şamandralı düzense, iğneye canlı balık takılmak süretiyle sağlanılır. Bu düzende canlı balık büyük bir şamandıra ile yeri ve hareketleri kısıtlanmıştır. Durgun sularda enfazla kullanılan bir düzendir.
Yem olarak öldürülmüş balık ( hamsi, istavrit gibi) takılarak, kullanılır.
 
a: ZOKA TAKIMLARI
b: KALKAN TAKIMLARI
c: YEMLi DiP OLTALARI
d: CANLI BALIK TAKIMLARI
e: ŞAMANDIRALI OLTA TAKIMLARI
 
2- YAPAY OLTA TAKIMLARI
 
Yapay olta takımları, çapariler, kaşıklar, yapay balıklar (dalgıç), plastik yemler, vs... Amatör balıkçılar bu konuda çok değişik yöntemler uygulamışlardır ve başarılıda olmuşlardır. Tabiki şunuda bilmek lazımdır, bütün balıklar yapay yemlerle yakalanmazlar. Yapay yemle yakalanan balıklar, etçil gurubuna (yani vahşi guruba) girerler. Mesela: Palamut, lüfer, Uskumru, Istavrit, Deniz alası, Yılan balığı vs..Yapay olta takımlarının başında çapari gelir. Değişik şekillerde bağlanan çapari Amatör balıkçıların kullandığı olta takımlarından biridir. Beyaz yada renkli, martı yada horoz tüyleri,ipek yada plastik malzemelerden yapılan çapari, değişik şekillerdede bağlanır. Bunun dışında metalden yapılmış kaşıklar, etçil balıklar için çok kullanılan bir yapay gereçtir ve değişik sekillerde üretilmişlerdır.
 
Yapay yem olarak, plastiklerden yapılmış iğneye takılan yumuşak, değişik renklerde ve şekillerdeki,yapay yemlerde, etçil balık avında kullanılmaktadır. Aslında etçil balık, hareket eden her cisme saldırır, kendi boyundan büyük olsa dahi. Tabiki zokalarıda unutmamak lazımdır. Zokaları, yemli ve yemsiz kullanmak mümkündür. Görünüş olarak zokalar bir balık görünümünde olduğu için bazılarına yem takılmadan kullanılır.
 
a: CAPARi TAKIMLARI
b: DALGIC TAKIMLARI
c: KASIK TAKIMLARI
d: LEVREK TAKIMLARI ve AVCILIĞI 
 
Toplam blog
: 282
: 4843
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabeyimle bi..