Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '12

 
Kategori
Tarih
 

Ölü sayıları

Ölü sayıları
 

 
            Klasik savaşlarda başarı konrol altına alınan arazi miktarı ile ölçülmekteydi.  Ancak Vietnam savaşında bu strateji tümüyle değişecekti.
 
            Vietnam savaşında ilk cephelerinden 1965 yılında Ia Drang savaşında 234 Amerikalı ölmesine karşın 3000 üzerinde Vietkong askeri ölmüştü.
 
            Çatışma ABD’lilerin helikopterler ile cangılın ortasına askerleri indirmesi ile başlayacak, Vietkongların sayı üstünlüğü karşısında hava kuvvetlerinin desteğini istenecek ve hava kuvvetlerinin desteği ile çatışmada güçler dengelenecekti.
 
Farklı kaynaklar ölü sayısı hakkında farklı rakamlar vermekteler. Ancak kaynakların üzerinde hemfikir olduğu Vietkongların ölü sayılarının çok daha yüksek olduğuydu. Bu çatışmadan sonra iki tarafta zafer ilan etti.
 
ABD’li komutanlar yeni bir strateji geliştirdiler. 1’e 12 ölüm oranı onları cephesi olmayan bu savaşta ölü sayısı başarının ölçüsü olması gerektiğine ikna etmişti. Ve helikopterler yoğun bir savaş alanının içinde çatışmayı sürdürebilmeyi başabileceğini kanıtlaması ile bu stratejinin önemli bir parçası olacaklardı. Bu çatışma ile ABD’li komutanlar savaşı kazanma strajisinin parmak izlerini bulduklarına inandılar.
 
Savaşın ilerleyen yıllarında da bu öngürüler doğruluğunu kanıtlayacaktı. Kuzey Vietnamlıların ve Vietkongların kayıpları ABD’li kayıplar ile karşılaştırıldığında çok daha yüksek sayılardaydı.  Ancak ABD kamaoyunun ve politikacıların bu ölü rakamlarına tahammülü kalmayınca ABD Vietnam’dan çekilmeye karar verecekti.
 
Kaynak
 
1-http://www.youtube.com/watch?v=riNEBpt4r3Y
 
2-http://www.history.army.mil/books/Vietnam/7-ff/Ch1.htm
 
3-http://www.generalhieu.com/e66pleime-2.htm
 
Toplam blog
: 40
: 2165
Kayıt tarihi
: 29.07.12
 
 

Merhabalar, Çanakkale üniversitesi İktisat bölümünü ve Maltepe üniversitesinde Yüksek lisans biti..