Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ekim '11

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Ölüm hayatın en iyi icadı

Biliyorsunuz yakın zamanda Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan annesini ebedi yolculuğa uğurladı. Kuşkusuz her evlat için anne kutsal bir varlıktır. Ama ilk kez adeta tüm annelerin simgeleştiği böylesine bir vedalaşma görüldü. Allah’tan gani gani rahmet diliyorum. Bir Başbakan da olsa, insani yanı itibariyle, annesine olan sevgi ve saygısı herkese örnek olacak tarzda gözler önüne serildi…

Keza geçenlerde bilişim dünyasının devlerinden Apple’ın kurucularından Steve Jobs kansere yenik düştü ve erken sayılabilecek bir yaşta hayata veda etti. Onunla ilgili gazete haberleri arasında ölümle ilgili düşünceleri dikkatimi çekti. Gözden kaçırmış olanlar için onun bu düşüncelerini bir kere daha paylaşmak istiyorum.

Steve Jobs’un 2004 yılında pankreas kanseri olduğunu öğrendikten bir sene sonra Stanford Üniversitesi’nde yaptığı bir konuşma bu… Yazımın başlığı da bu konuşmadan bir alıntı…“Hayatta büyük kararlar alırken bana şu ana kadar en çok yardım eden araç bir gün öleceğimi hatırlamam oldu. Çünkü nerdeyse her şey tüm dış beklentiler, tüm gurur, tüm korku, utanca ve başarısızlığa dair tüm endişe ölümün karşısında yok oluyor ve gerçekten en önemli şey açığa çıkıyor. Öleceğinizi hatırlamanız bir şeyi kaybedeceğiniz düşüncesinden kurtulmanız için en iyi yoldur. Bu sayede çırılçıplak kalırsınız ve yüreğinizin sesini dinlememeniz için hiçbir neden yoktur.

Bir yıl önce bana kanser teşhisi kondu. Doktorlar eve gitmemi ve işlerimi devretmemi tavsiye etti. Bu doktorların dilinde ‘artık ölüme hazırlan’ demekti. Bu sözler gelecek on yıl boyunca çocuklarıma söylemem gereken her şeyi bir an önce söylemem anlamına geliyordu. Kanser, ameliyat ile tedavi edilebilecek çok nadir bir pankreas kanseri türüne dönmüştü. Bir ameliyat geçirdim ve şimdi çok iyiyim.

Ölümle yüzleştiğim en yakın andı ve umarım birkaç on yıl boyunca karşılaştığım en yakın an bu olur. Bu duyguyu yaşayan biri olarak, ölümün faydalı fakat tamamıyla entelektüel bir konsept olduğunu söyleyebilirim. Kimse ölmek istemez. Hatta cennete gitmek isteyen insanlar bile oraya gitmek için ölmek istemez. Ölüm hepimizin son menzili…  Kimse ondan kaçamadı. Ve olması gereken de bu, çünkü ÖLÜM HAYATIN EN İYİ İCADI. Çünkü ölüm hayatı değiştiren tek şey. Ölüm yeniyi yapmak için eskiyi yok eder. Şimdi ise yeni olan sizsiniz, fakat ‘o gün’ şimdiden o kadar uzak değil. Siz de giderek yaşlanacak ve bu dünyadan göçüp gideceksiniz. Hayatınız sınırlı, onun için başka birinin hayatını yaşayarak onu ziyan etmeyin. Başkalarının düşüncelerinin sonuçları ile yaşayan dogmaların tuzağına düşmeyin. İç sesinize harici seslerin karışmasına izin vermeyin. Fakat en önemlisi kendi yüreğinizi ve iç sesinizi takip etme cesaretine sahip olun. Onlar geçekten ne olmak istediğinizi size söyleyecektir.”

 
 

 
Toplam blog
: 82
: 1046
Kayıt tarihi
: 24.05.11
 
 

TED Ankara Koleji ve ODTÜ Kamu Yönetimi mezunuyum. Asıl mesleğim bankacılık. Çeşitli kuruluşlarda..