- Kategori
- Anılar
- Okunma Sayısı
- 157
Ölümünün 14.Yılında Halil Soyuer'i Anıyoruz

Şair, yazar Halil Soyuer (1921- 17 Ocak 2004)
Hançeri aşkınla ey yâr sinem üzre vurma hiç
Öyle bir derde giriftarım ki halimi sorma hiç
Ağladıkça gözlerimden kan gelir yaş yerine
Öyle bir derde giriftarım ki halimi sorma hiç
Bu özlü dizelerin sahibi şair Halil Soyuer’dir. Halil Soyuer aramızdan ayrılalı 14 yıl gibi bir zaman oldu. “ Zaman Akıp Gidiyor” dediği bir şiirler kitabında o’ da akıp gitti aramızdan. Mekânı gül- gülistan olsun. Vefalı bir dostumdu. Onu unutmak mümkün mü? O’nu unutsak vefasızlık olur. Çünkü 1970’lerde yayımlanan ilk şiir kitabım / Dicle Köprüsü – Şiirler, onun Ankara’da çıkardığı Çaba Dergisi yayınları arasında ve önsözü ile çıktı. Onunla birlikte Ankara, Afyonkarahisar, Kütahya, Simav, Domaniç, Tünçbilek, Balıkesir, Bursa, Aydın, Nazilli, Muğla /Bodrum gibi yerlerde yapılan şiir etkinliklerinde hep beraber olduk. Cana yakın sevecen, insana tepeden bakmayan bir insandı. Yazdığı iyi nitelikli sıcak şiir iklimi coğrafyasında yazdığı gibi yaşıyordu.
Halil Soyuer / şair-yazar, (04 Ocak 1921- 17 Ocak 2004) Balıkesir Havranlı idi. Fakat Ankara’da yaşıyordu. Sanat ve kültür çalışmalarının yanında Ankara’da Ulus ve zafer gazetesinde fıkra ve çeşitli sanat ve kültürle ilgili yazılar yazıyordu. Ayrıca 1966-1969 yılları arasında Çaba aylık sanat ve kültür dergisini de bir süre çıkardı. Yazdığı şiirlerin çoğu aşağı yukarı 219 şiiri tanınmış Türk bestekârları tarafından bestelendi. Yazdığı şiirleri konusunda çağımızın 2. Karacaoğlan’ı diye anılıyordu. Şiirlerini besteleyenlerin bir kısmını yazıyorum.
Prof. Dr. Selahattin İçli, İsmail Akpınar, Celal Abacı, Sadun Aksüt, Selahattin Altınbaş, Avni Anıl, Mehmet Arıboğa, Serap Arısan, Ali Kocatepe, Pınar Köksal, Mehmet Özbek, Ferit Sıdal, İsmail Demirkıran, Çinuçin Tanrıkulu Macide Tantürkü, Erol Sayan, Ali Şenozan, Yılmaz Yüksel,Metin Everes, Pınar Köksal, Yılmaz Altınbaş gibi sanatçılar tarafından şiirleri Türk sanat müziği tarzında bestelenmiştir .
Şair Halil Soyuer’in eserlerinden bazıları:
ŞİİR: Liman (1950), Kin ( 1952), Aylak İnsanlar Kenti(1965), Kör Kuyu (1970), Akşam Üstü (1975), Gönül Dağları (1990), Sonbahar Çiçekleri( 1991), Sorma Hiç (1993), Zaman Akıp Giriyor (1994), Sevgi Çiçekleri(1996), Sevgi Burcu(1997), Kader Faslı (1997), Yürektir Sevginin Vatanı (1998), Sevgi Bende hiç İzine Çıkmadı (1999), Sevgi Seli (2000), Sevgi Bağları (2001), Bakış Mektubu (2004). Anı ve seçki olarak: Anılarla Şairler Albümü (1982), Şair Dostlarım (2004). Araştırma: Ankara Kabadayıları ( 1995) gibi kitapları yayınlanmıştır.
Ayrıca Mustafa Ceylan ve Yılmaz Karakoyunlu ve kızı Nursel Gündüz Halil SOYUER hakkında birer kitap hazırlamışlardır. Hayatı sanatı hakkında üniversitelerimizde tez ve yüksek lisans tezi olarak da hazırlanmıştır.
Sözün özü, şair ve yazar Halil Soyuer tüm yaşamı boyunca Türk edebiyatına, Türk kültürüne birçok eserler kazandırır. Vatanımızı, bayrağımızı seven bir yazın eridir. Unutulmayan bir şairdir. Yazı ve şiirlerinde hep birleştirici ve yapıcı olmuştur. Vefatının 14.Yılında rahmetle ve saygıyla anıyor sözümü bir şiiriyle bağlamak istiyorum:
ARDINDAN
Gideceğin yere beni de götür
Sorana derdimin dermanı dersin.
Götür de istersen sokakta yatır
Elimde gönlünün fermanı dersin
Adını iğneyle işle derime
Kölemdir desen de gitmez arıma
"Bunlar ne?" derlerse mektuplarıma
Mahvolmuş bir ömrün romanı dersin
Duysalar da coşup çağladığımı
Bilmezler sana bel bağladığımı
Görenler olursa ağladığımı
Fırat'ın en coşkun zamanı desin.
Halil SOYUER
NOT: Geniş Bilgi için: Kazdağı Eteklerinde
Şair Halil Soyuer, Saküder Yayınları,
Nursel Gündüz Soyuer- Ankara.- 2007
Abdülkadir Güler
29 Ocak 2018- SÖKE
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Merhaba hocam. Merhuma Allah cc gani, gani rahmet etsin, mekanı Cennet olsun. Eserleri unutulmayanlar kervanından idi. Kaleminize yüreğinize sağlık, ne güzel yazmış, ifade etmişsiniz. Selam ve saygılarımla.
gülsen tunçkal 12.03.2018 11:43- Cevap :
- Merhaba Gülsen Tunçkal Hanım, yorumunuza geç cevap veriyorum. Bağışlayınız. Değerli yorumunuza teşekkürler. Selam ve saygılarımla.... 18.03.2018 20:27
Kıymetli Abdülkadir Güler; Halil Soyuer'e Yüce Allah'tan rahmet diliyorum Allah cennetiyle sevindirsin. Evet, Gideceğin yere beni de götür, sorana derdimin dermanı dersin.Daha ne desin söylediğini söylemiş.Saygılar sunuyorum.Sağlık ve mutluluk diliyorum.
Mehmet Burakgazi 08.02.2018 17:46- Cevap :
- Merhaba Sayın Mehmet Burakgazi sevgili öğretmenim, Şair Halil Soyuer gerçekten Karacaoğlan gibi bir şairdi. Onunla da tanışmak ve de kucaklaşmak mutluluğuna da erdim. İlk şiir kitabımın ( Dicle Köprüsü / Şiirler - 1970 ) 'nün önsözünü rahmetli Halil Soyuer yazmıştı. Onu anmadan olur mu ? Anmasaydım bir yerde vefasızlık olurdu. Değerli yorumunuza teşekkürler aziz dostum.. Selamlar. 08.02.2018 18:55
Halil Soyuer'i ne güzel tanıtmışsın. Şarkılarıyla,şiirleriyle. O' nun duygu yüklü şarkılarını zevkle dinliyor,şiirlerinde kendimize geliyoruz.Sağ ol Abdülkadir.
Hüseyin Başdoğan 03.02.2018 13:40- Cevap :
- Merhaba sivgili Ağabeyim Hüseyin Başdoğan, evet Halil Souer şiirleriyle ve bestelenen şarkılarıyla gerçekten örnek bir halkt ozanı idi. Yakın ilginize sonsuz teşekkürler. Selam ve saygılarımla efendim. 03.02.2018 16:45
Sayın Hocam!Allah Halil Soyuer'e rahmet eylesin nurlar içinde yatsın.Selam sevgi ve saygılar.NAHİDE ÇELEBİ
NAHİDE ÇELEBİ 31.01.2018 16:09- Cevap :
- Merhaba Nahide Çelebi Hocam, değerli yorumunuza teşekkürler. Selam ve saygılarımla efendim. 31.01.2018 21:57