Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '18

 
Kategori
Güncel
 

On Üzeri Yüz

On Üzeri Yüz
 

Bu yazı, yeni kuşak bilgisayar kurtları için değildir. Onlar buradakilerin âlâsını biliyorlardır. Ama bu dünyada yalnız onlar yaşamıyor. Yine de okuyup, yanlışlarımı (varsa eğer) bulup düzeltirlerse sevinirim.

Geçen Perşembe, Google'ın 20. yaş günüymüş. Oysa ben, çoğu zaman amcalığı hatta dedeliği yakıştırırdım kendisine. "Gugul Amca, şu kadar saniyede şu kadar bin sonuç bulmuş," ya da "Gugul Dede, doğrusu neymiş bilir," veya "bir gugulla. Programın son versiyonunu bulabilirsin sanırım, kuracaksan onu kur," gibi sözler sanal dünyadaki günlük hayatımızın bir parçası oldu neredeyse.

Aslında "amca" ya da "dede" deyişim; işime yarayan birçok bilgiye kısa zamanda ulaşabilmenin getirdiği rahatlık duygusundan kaynaklanıyor. Yoksa herhangi bir akrabalık durumu söz konusu değil elbette. Ayrıca Google, 20'sinde de olsa, 15'inde de olsa her zaman "amca"dır benim için.

Atalarımız demişler ki: "Nerede çokluk orada b.kluk!" Bu sözü Google Amca da (hatta tüm İnternet de) sonuna kadar doğruluyor! "Bilgi kirliliği" denilen bir kavram var. Information pollution imiş İngilizcesi. Yani dünya çapında bu bela. Yaşadığım olayı aktarayım sıcağı sıcağına: Genellemeler Üzerine yazdığım blogumda: "Kimin söylediğini tam olarak bilemediğim bir söz var, -Google, 3 ayrı kişi buldu şimdilik," demiştim. İşte bilgi kirliliği tam olarak budur! Aynı sözü, aynı kelimeleri kullanarak 3 ayrı kişi söyleyip altına imzalarını atamayacaklarına göre bunların ikisi yanlıştır ve kirlilik yaratmaktadır. Google Amca naapsın?

Google Amca ve diğer arama motorlarının en sevdiğim özelliği; artık cep telefonlarına kadar girmiş olan "leb demeden leblebiyi anlaması"dır. Yani Otomatik Tamamlama (auto-complete) sistemi. Böylece hem zamandan tasarruf hem de akılda olmayan yeni şeylerin ortaya çıkması gibi sanal serüvenler yaşanabiliyor. Örneğin bu blog yazısı gibi.

Yazıya başlarken Google Amca hakkında bu kadar uzun yazabileceğimi aklımın ucundan bile geçirmemiştim. Hatta 20. yaş günü doodle'unu bile iki gün sonra izledim.* Sevimli bir video yapmışlar. Tabii yaş gününü kutlamamıştım. Ne bileyim… Alt tarafı bir bilgisayar programı. Canlı olsa neyse… Sonradan yanıldığımı anladım. Sanal dünyada Google Amca ve ürünleri o kadar hayatımıza girmiş ki o kadar olur. Google Amca'sız bir sanal dünya düşünemiyorum artık, diyeyim yeterli.

Google'ın geçmişi ve bugünü ile ilgili çeşitli sitelerde pek çok bilgi var. Şu küçük pasaj hoşuma gitti. Paylaşayım: "Page ve Brin, yeni oluşturdukları arama motoruna ilk olarak "BackRub" ismini koymuştu, çünkü siteler için geri bağlantıların kontrol edilmesinin önemini tahmin edebiliyorlardı. Ancak daha sonra, "googol" sözcüğü üzerinde orijinal bir imlâ değişikliği yapılarak, bu arama motoru Google olarak adlandırıldı, Google arama motoruyla insanlara büyük bir bilgi kaynağının sunulduğunu belirtmek için bu isim konulmuştu, çünkü googol on üzeri yüz rakamını ifade ediyordu."

Google, bir TEKEL değil. Ancak sanal dünyada, kimi ürünlerde öncü olmuşlar ve kaliteleri bozulmadan devam etmiş.

Bir Google sayfasında neler var? Diyelim Merzifon'u Google'a sorduk… İlk bölümde içimde "Merzifon" geçen tüm web siteleri/sayfaları listelenir. Üst menüdeki "Tümü, Haritalar, Görseller, Haberler, Videolar" kutucukarının her biri bir ayrı dünyadır sanki. "Daha Fazla"da Alışveriş, Kitaplar, Uçuş Arama'ya bakabilirsiniz. Bitmedi! Sağ üsteki 9 noktalı kutucuktan da 15 ayrı bölüme daha gitmek olası. Gmail, Youtube, Çeviri en sık bulunduğum yerler.

Bu kadar yazıdan sonra, geç de olsa, iyi ki doğdun Google Amca, iyi ki varsın, iyi ki bizimlesin.

 

 

* http://www.cumhuriyet.com.tr/video/video_haber/1095386/Google_dan_20._yas_gunu_videosu.html

 
Toplam blog
: 92
: 521
Kayıt tarihi
: 01.01.11
 
 

Milliyet Bloga taşınmam kolay olmadı.. Varlığını aşağı yukarı başlangıcından beri bildiğim bu dev..