Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '18

 
Kategori
Siyaset
 

Önce Solu Tanımlamak...

Sabah gazetesi yazarı Sn. Engin Ardıç;

“Türkiye’de sol düşünce ‘üretilemez’! Bu bir ithal malıdır, Batı’dan gelmiştir, ancak Batı’da ‘yeni bir sol’ oluşursa bizimkiler de alıp uygulamaya kalkarlar, işte o kadar” demiş.

AK Parti; sol bir parti olmadığı halde, yani muhafazakâr demokrat bir parti olarak kendini tanımlasa da, sol partilere taş çıkartacak düzeyde sosyal politikalar izlemiştir.

Esasında, AK PartiCHP’nin yapması gereken birçok “SOL İÇERİKLİ” icraat ve uygulamayı sosyal yaşama adapte ederek, geniş kitlelere ulaşabilmiştir.

Gerçekten de sol partiler sadece söylem düzeyinde kalarak iktidar olabilir mi? Gerçi Türkiye’de sol bir parti var mı? Polemik yaratmak değil derdim! Marjinal partileri dikkate almaz isek, bugün Türkiye’de sol kulvarı dolduracak parti, Cumhuriyet Halk Partisidir.

Sayın Engin Ardıç’ın yazısından anladığımız kadarıyla, Türkiye’de sol olmadığı gibi, CHP de sol bir parti değil. O zaman “Sol”u doğru düzgün tanımlamak gerekir. Gerçekten de ideolojik bazda sol siyasi düşünce nedir? Hedefi nedir? Siyaset kurumu içindeki fonksiyonu nedir?

Sayın Ardıç’ın dediği gibi, bayatlamış söylemlerle solculuk yapılamaz mı? Ki, esasında doğru noktaya değinilmiş. Eski nostaljik sloganlarla, toplumların problemleri ele alınıp, çözümlenebilinir mi?

Yine, ülkemizde ideolojilerin düşünsel altyapılarını belirleyen husus nedir? Türkiye’de özgün fikir ve düşünce üretimi yok mu? Esasında yine Sayın Ardıç’ın belirttiği gibi sırf Sayın Recep Tayyip Erdoğan “Düşmanlığı” üzerinden solculuk yapılabilinir mi?

Artık Türkiye’nin üzerinde bir oturup düşünmesi gerek:

Türkiye’de “Solculuk” nedir?

Neleri hedeflemekte ve savunmaktadır?

 

 
Toplam blog
: 706
: 83
Kayıt tarihi
: 18.05.16
 
 

Ben, Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü mezunuyum. Şuan için öze..