Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Onlar da modaya uydular, " bizim başımız kel mi dediler," Saray kondurdular...

Onlar da modaya uydular, " bizim başımız kel mi dediler,"  Saray kondurdular...
 

Bartın bir ırmaklar şehridir. İsmini eski devirlerden, ırmaklardan almıştır. Pek çok köprüsü vardır.


 

 

         Asma Mahallesi, Bartın’ın en eski mahallesidir. Oraya giden yolun üzerindeki köprü başı da, düne kadar mezbelelik bir yerdi. Dere yamaçlarından aşağı  yuvarlandınız mı, kendinizi ırmakta bulurdunuz.

         Milliyet Blog’da ve Bartın Gazetesinde konuyu işlemiş, “Bartın bu ırmak kenarlarından nefes alıyor. Burası mezbelelikten kurtarılmalı” demiştim.

         Aynı yere, kitap fuarı münasebetiyle gittiğim Bartın’da, bir daha uğradım. Orayı tanıyamadım. Dere yamacına muazzam bir kafe inşa edilmiş. Şaştım kaldım.

         İçeri girdiğimde, burasını işleten aile başıma toplandı. Beni tanıdılar. Milliyet Blog’daki yazımdan bahsettiler. Raflardan bulduğu Bartın Gazetesini göstererek. “ Sen buraya mezbelelik demiştin. Şimdi bak gör neler eyledik buraya” dediler. Ve eklediler. “ Mezbele lafı bizlere çok dokunmuştu” diye de eklediler.

         Yıldıray  Güler Güngörür çifti burayı işletiyor. Kurduğu tesisle de Bartın, önemli bir eser kazanmış.

Irmak kenarında,  bir saray sanki. Sık ağaçlıkların arasında kaybolmuş. Romantizm yaratıyor yaz ve kış. Biz kış halini gördük. Yani Sonbahar  halini demek istiyorum.

         İşte. Duyarlı insanlar var. Yazılanlara ilgi gösterip de  inşaat yaparak buraları güzelleştirme,  turizme açanlar var. Kısacası Bartın’ın kalbi burada atıyor ve Bartınlıklar, burada nefes alıyor.

         Gülfer Sucu da kardeşleri oluyor. Farkına varmadan kendilerini yerli ve yabancı turizmin içinde bulmuşlar. “İyi ettik de burayı düzenledik. Pek çok dost edindik” diyorlar.Memlekette duyarlı insanlar o kadar azaldı ki. Onları gönülden tebrik ettim.

         Lafın kısası, onlar da modaya uydular. "Bizim başımız kel mi?" demeğe getirerek, dünün mezbelelik ırmak kıyısına " Saray" kondurdular.

         İyi de ettiler.

         BİR YANDA  " S İ T "  KISKACINDAKİ TARİHİ EVLER, BİR YANDA İNŞA EDİLEN SARAYLAR KÖŞKLER. BİR YANDAN YIKILMAK İSTENİYOR, YIKILAMAYAN TARİHİ EVLER. BİR YANDAN ÇÖKMEK ÜZERE TEHLİKE SAÇAN KONUTLAR Hayat müşterek nasıl olsa. Eskisi de yenisi de yaşayacak. Ayakta kalan sağlar, bizimdir. Ama bu tehlikeli evler,  bir gün bir faciaya sebep oılacak.

         BU İŞ, BELEDİYENİN BOYUTYLARINI AŞAR DİYORUZ. VALİLİK BU KONUYA EL ATAMAZ MI? Buradan geçenler, bir gün çöküverecek bir evin altında kalırlarsa, mesuliyeti hangi kurum pay laşacak? Hiçbiri diyesimiz geliyor.

         Velhasıl, eski de yeni de yanyana daha uzun müddet yaşayacaklar.

BARTIN, BİR IRMAKLAR ŞEHRİDİR.

BARTIN' IN SİT ALANLARI MEŞHURDUR AYNI ZAMANDA. İÇLERİ BOMBOŞ EVLER  80 YILDIR YIKILMADI. İÇLERİ BOŞ AMA HALA  TEHLİKELİ ŞEKİLDE YAŞIYOR.

IRMAK KENARLARI DİKTİR BARTIN' DA. İŞTE O SARAY YAVRUSU BURAYA, BU KIYIYA İNŞA EDİLDİ.

DEDİK YA. ESKİ EVLER DOĞAYA TERKEDİLMİŞ. YIKILDI HA YIKILACAK?

İŞTE SARAY YAVRUSU Bİ DİK KIYILI  IRMAĞA PARALEL OLARAK YAPILDI. HER TARAF ORMANLIK, SEYİRLİK. YAZIN PÜFÜR PÜFÜR ESİYOR.

SARAYDAN BAKILIONCA, YAKINDAKİ KÖPRÜ GÖZÜKMÜYOR. AĞAÇLIKLI ALAN YOĞUN.

İŞTE BU SARAYIN YENİ SAHİPLERİ GÜLER GÜNGÖRÜR VE KARDEŞİ GÜLFER SUCU

KÖŞKÜN BALKONUNDAN NGÖRÜLMÜYOR BİLE YANIBAŞINDAKİ IRMAK

SARAYIN HER PENCERESİNDEN APAYRI BİR MANZARA SEYREDİYORSUNUN ÇAYINIIZI YUDUMLARKEN

İŞTE ASMA KÖPRÜ. BARTIN'ın SİMGELERİNDEN.

HERKES NEŞE İÇİNDE

HER PENCEREDEN DEĞİŞİK MANZARALAR VAR BAKTIĞINIZDA. YEŞİLLİKLER İÇİNDE KAYBOLURSUNUZ.

İŞTE ASMA MAHALLESİNE GİDEN YOL ÜZERİNDEKİ YIKILMAK ÜZERE OLAN BİR BİNA. bU YIL ANCAK ÇOK TEHLİKE SAÇTIĞI İÇİN YIKTIRILDI. YIKINTI ARTIKLARI ÖYLECENE DURUYOR. SAHİPLERİNDEN DE SES ÇIKMIYOR.BU FOTOĞRAFI GEÇEN YIL BU ZAMAN ÇEKMİŞTİM. (üst ve alttaki)

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..