Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '14

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Güzelcehisar " Lav Kayalıkları ," Kaliforniyadaki gibi turizme neden kazandırılamıyor?

Güzelcehisar "  Lav Kayalıkları ," Kaliforniyadaki gibi turizme neden kazandırılamıyor?
 

Bizdeki Lav Kayalıklarının aynısı Kaliforniyada var. Orası, turist akınına uğruyor.


 

          Türkiye'de Jeolojik Miras Envanteri Önerileri içersinde bulunan Güzelcehisar lav anıtları, dünyanın ender gelişmiş doğal oluşumlarından.

         Bartın’a 17 Km.lik mesafedeki Güzelcehisar; TARİHİ VE DOĞAL BİR OLUŞUMUN, yani, “lav Kayalıkları” hazinesini bağrında saklıyor ve yaşatıyor. Ve de 80 yıldır oluşa gelmiş bu kayalıklar, turizme kucak açmış. İlgililerin, bu kucağa cevap vermesi bekleniyor. Kısacası, bu kayalıklardan turistik medet bekleniyor.

         Bartın Valisinin deyimine göre, ilk önce fizilibite’nin karşılığı bilinip temin edilecek, sonra da iş.

         Bartın'ın Güzelcehisar sahilindeki 80 milyon yıllık lav sütunları, hazırlanan proje kapsamında fuarlarda tanıtılarak turizme kazandırılacaktı. N’oldu acaba?

GÜZELCEHİSAR' DAKİ KAYALIKLARIN AÇIĞINDA BATAN GÜZEŞ, HER ZAMAN MUHTEŞEM.

          Yıllar yılı biliyoruz ki, Kalifornia’daki doğal anıt, Devvil’s Postpile şehri,  turistlere “aguşunu” açmış, döviz kazandırıyor. Daha bizde ise proje safhasında, ortaya yumruklar konamadı henüz.

          NASIL OLUŞMUŞTU? Bugün bilinen Karadeniz dağ kuşağı, günümüzden 80 milyon yıl önce volkanların yer aldığı bir yay şeklinde idi. Bölge derin bir vaziyette Tetis Okyanusu ile kaplıydı. Okyanus tabanının kuzey yönünde dalıp batması, her iki tabanın yerin derinliklerinde eriyip yüzeye çıkması sonucunda, Bulgaristan sınırında başlayıp Gürcistan'a kadar varan bir alanda, volkanlar serisine sebep olmuştur. Volkanlardan akan lavlar soğuyup kristalleşerek kaya haline dönüşürken, soğuma ve katılaşmanın doğal sonucu olarak büzülmüştür.

         HENÜZ ORTADA BİR ŞEY YOK: Onca yazdık çizdik bu sütunlarda. Bartın Turizm Tanıtma Müdürü, sandallarla keşif yaptırdı. Ölçüldü, biçildi, fotoğrafları çekildi, ak kağıtlara raporlar yazıldı. Onlar bir yerlere yollandı veya ait olduğu dosyasına kondu. Veya uyutulmak  üzere rafa kaldırıldı. Sonuç nedir bilmiyoruz.

         Yörenin sakinlerinden, Halk Eğitim ve el sanatları akşam sanat Okullarının işletmecisi Dilek Mehmet Gölbucaklı çifti bu yörede yaşamakta. Turizm iyi niyet elçisi gibi de çalışan kurs hocası Dilek ve eşi Mehmet Gölbucaklı, yöreyi iyi tanıyor. Şöyle dediler:

“ Çatlaklardan ötürü  bu gerilimle kayalar çatlamış  Altıgen, beşgen ya da dörtgen biçimli bir yapıya dönüşen bu düzgün geometrik yapıya Lav Sütunu adı verilmektedir. Güzelcehisar lav sütunlarının çapları 50-100 cm olup, boyları 30 metrenin üzerindedir.

YAZ - KIŞ GÜZELCEHİSAR, BÖYLESİ ÇARPICI GÜZELİĞE SAHİP. RESİMDE ARKA  PLANDA LAV KAYALIKLARI BAŞLIYOR. TAAAA BATUM' A KADAR DA UZANIYOR.

         Kuzey İrlanda, İskoçya ve Kalifornia'da bulunan lav sütunları koruma altına alınarak doğal miras kabul edilmişlerdi.

         İŞİMİZ HEP CAKA SATMAK:  Bir köy sakini, İl Turizm Müdürü gibi bilgiye sahip. İyi mi? Dünyanın ender gelişmiş doğal oluşumlarından olan lav sütunlarını daha dünyaya duyuramadık. Fuarlarda Pumpum çorbası ile Halışkalarla boy gösterdik. Ortalıklarda caka sattık. 80 milyonluk bir tarihi, video ile turistlere gösteremedik. Bol keseden şapşap köftesi yedirip, tel kırması hediye eyledik. Döndük geldik Bartın’a “ Ah ne eğlendik, ah ne eğlendik” dedik. “Zevklendik, turizmi unuttuk. “

         ''Kalifornia'daki Devil's Postpile doğal anıtı her yıl dünyanın dört bir yanından gelen yüz binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Bu  lav sütunlarının tanıtılması ve ön plana çıkarılması ne zaman sonlanacak? Onu bir bilen de yok işte.

         BAŞKA GÖLBUCAKLILAR ARAMAYALIM: Yerli ve yabancı turistlerin lav sütunlarını daha yakından görebilmek ve fotoğraf çekebilmek için oldukça tehlikeli olan kayalık bölgeleri aşmayı göze aldıklarının kaydedildiği bir ortamda, şimdilik el sanatları işi iyi gidiyor, o kadar. Öğretmenleri Dilek Gölbucaklı, evinin bütün kısımlarını kursiyerlere açmış. Milli Eğitime dayalı öğrenim yapıyorlar. Tek tük de olsa, kayalıkların ziyaretçileri var. Ama kafi değil.

GÜZELCEHİSARDAKİ GÖLBUCAKLI ÇİFTİ,  " LAV KAYALIKLARINI TURİSTLER BEKLİEYOR" DİYORLAR.

         Yöre halkının en bilinçlisi olan Mehmet Gölbucaklı, “ Buraların turizm yüzünden fıkır fıkır kaynamasını istiyoruz. Kazancımızın artmasını istiyoruz” diyor. Zira, yörede turistik tesisler var.

         TANITMA ATILIM İSTER:Aynı şekilde azgın dalgaların dövdüğü bu lav sütunlarının, fon müziği eşliğinde dalgaların boyunun inişi ve çıkışıyle paralel seslendirilebilir, video çekimleri yapılırsa, fuarlarda da bu konu perde kurularak gösterilirse, iyi bir tanıtım olur düşüncesindeyiz.

         Elalem bu lav kayalıklarını turizm adına görücüye çıkarıyor, para kazanıyor. Biz daha emekleme safhasındayız. Bartın’ın her yönü ile tanıtılması  gerekmiyor mu? Nutuklarda  tanıtım faslından atılan nutuklar daha unutulmadı. Memleketin değerlerini tespitte ağır olmak, turizmi baltalar.

          Tanıtım, atılım ister. Yurtseverlik ister. Heyecan ister. Yöre sakinlerinden Gölbucaklı çiftinin turizm duyarlılığı karşısında şapka çıkardık biz.Onların görevi, yöre halkına el sanatlarını öğretmek. Biz şimdi ilgililer içinde, başka Gölbucak’lılar mı arayalım?

         Ört ki, ölem!

GÜZELCEHİSARDA ŞİMDİ AYNI ZAMANDA, BÖĞÜRTLENLER ZAMANI


 

KOYDAN BİR MANZARA

LAV KAYALIKLARI, GÜZELCEHİSARDAN BAAŞLAYIP, BATUMA KADAR UZANIYOR.

LAV KAYALIKLARI TAM DA KÖRFEZİN BU KARŞI YAKASINDAN BAŞLIOR.

 

GÜZELCEHİSARIN EL SANATLARI ÖĞRENCİLERİ

DAHA ÖNCEDEN DEFAATLE YAZDIK. TURİZM  MÜDÜRLÜĞÜ GÜZELCEHİSAR'DA BİR ÇALIŞMA BAŞLATTI. ARKASI GELMEDİ  ( ÜST VE ALTTAKİ RESİMLER )

GÖLBUCAKLI ÇİFTİ, BARTIN'DAKİ EVLERİNDE

BAYAN GÖKBUCAKLI VE ÖĞRENCİLERİ

LAV KAYALIKLARINA BAKAN, KÖRFEZİN TAM KARŞISINDAKİ EL BECERİLERİ KURS HALİNDE ÇEVREDE RAĞBET GÖRÜYOR. ÖĞRETMENLERİ DE YİNE DİLEK  GÖLBUCAKLI. RESİMDE EVLERİNDEKİ TERASTAN ÇEKİLDİ. TAM KARŞIDA KÖRFEZ VE BATAN GÜNEŞ GÖRÜLÜYOR

İŞTE GÖLBUCAKLILARIN EVİŞ VE ARKA PLANDA DA KURSLARIN VERİLDĞİ MEKAN

KURSİYERLER ÖĞRETMENLERİ  DİLEK HANIMLA BİRLİKTE

İŞTE LAV KAYALIKLARI.  TAAA BATUM A KADAR UZANIYOR KIYI BOYUNCA. AYNISI KALİFORNİYADA VAR. TURİSTLER YAZ KIŞ ZİYARET EDİYIOR. BİZDE DE YENİ KEŞFEDİLDİ VE AŞAMA AŞAMA BURASI YOKLANIP KEŞİF YAPILIYOR.

KURSİYERLERİN  TERASINDAN LAV KAYALIKLARINA BİR BAKIŞ. YAZ KIŞ MANZARA DOYUMSUZ. ÇEVREDE İRİLİ UFAKLI NTURİSTİK TESİSLER VAR.

EVLERİ, MİSAFİRSİZ KALMIYOR. YÖREDE GÖLBUCAKLILARA ÇOK SEVİLİYOR.

TAM KARŞILARINDAN BAŞLIYOR LAV KAYALIKLARI. DİZİ HALİNDE KARADENİZ KIIYISINI BAŞTAN SONA KADAR DOLANIYOR KIYI BOYUNCA.

İŞTE, TAM KARŞIDAN BAŞLIYOR LAV KAYALIKLARI. BAŞLANGIÇ NOKTASI MANİDAR.

KURS ÖĞRETMENİ DİLEK GÖLBUCAKLI  - SOLDAN 2 NCİ - KURSİYER VE ÇOCUKLARI İLE BİR SOHBETTE

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..