Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Temmuz '10

 
Kategori
Siyaset
 

Onlar oynayacaklar, biz oylayacağız. Mühür bizde

Onlar oynayacaklar, biz oylayacağız. Mühür bizde
 

Daha önceki yazılarımızda başka bir yönden 12 Eylül’de oylayacağımız anayasa değişiklik paketine bakmıştık. Hatta 11 Eylül’e kadar sık sık bu değişiklik paketi konusunu dile getirip paketin bize neler getirip, bizdan neler götürdüğüne bakacağız demiştik. Başınızı fazla şişirmemeğe özen göstererek bu gün dikkati Anayasa değişikliği paketinin 6. Maddesine çekelim.

“MADDE 6 –Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 53 üncü maddesinin kenar başlığı “A. Toplu iş sözleşmesi ve toplu sözleşme hakkı” olarak değiştirilmiş, üçüncü ve dördüncü fıkraları yürürlükten kaldırılmış ve maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“Memurlar ve diğer kamu görevlileri, toplu sözleşme yapma hakkına sahiptirler.

Toplu sözleşme yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde taraflar Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurabilir. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararları kesindir ve toplu sözleşme hükmündedir.

Toplu sözleşme hakkının kapsamı, istisnaları, toplu sözleşmeden yararlanacaklar, toplu sözleşmenin yapılma şekli, usulü ve yürürlüğü, toplu sözleşme hükümlerinin emeklilere yansıtılması, Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun teşkili, çalışma usul ve esasları ile diğer hususlar kanunla düzenlenir.”

Bu maddeyi iyi incelersek memurlara bir şeyler vermiyorken ekonomik yaşama hakkını alıp götürdüğünü onları köleleştirdiğini görüyoruz.

Anayasaların yapılış nedenlerinin beklide en önemlilerinden biri, yasamanın yaptığı kanunların demokrasi, insan hak ve özgürlükleri gibi genel, bizim mevcut Anayasamızda bulunan ilk üç madde gibi özel maddelere aykırı davranışın önlenebilmesi içindir. Yani yasama, adı geçen konuları ihlal eden bir kanun yaparsa Anayasa mahkemesi mevcut anayasa hükümleri çerçevesinde o kanunu iptal eder.

İyi niyet sahibi olmayan yürütmelerin yargı ile kavga etmelerinin baş nedeni de budur. Bu durumda niyet iyi de olsa, olmasa da, elinde sayısal çoğunluğu bulunduran yürütme anayasanın ilgili maddesini değiştirerek getireceği kanunun iptal edilmemesini sağlamak ister.

Referandumla kabul ettirilmek istenen düzenlemede “Toplu sözleşme hakkının kapsamı, istisnaları, toplu sözleşmeden yararlanacaklar, toplu sözleşmenin yapılma şekli, usulü ve yürürlüğü, toplu sözleşme hükümlerinin emeklilere yansıtılması, Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun teşkili, çalışma usul ve esasları ile diğer hususlar kanunla düzenlenir.” Ifadesi ile hemen her konu kanun koyucuya bıraklırken, “Toplu sözleşme yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde taraflar Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurabilir. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararları kesindir ve toplu sözleşme hükmündedir.” Paragrafı ile bu konudaki bütün mevcut ve yapılacak kanunların kötü bir tiyatro oyunu olmaktan öte gidemiyeceği kesindir.

Hepimiz çok iyi biliyoruz ki, asla bir sosyal devlet mantığına sahip olmayan iktidar günümüze kadar çalışanı ile adil bir anlaşma yoluna hiç gitmemiştir. Sendika yöneticilerinin büyük bir kışmını yandaş hale getirmesine rağmen yinede sonucu çoğunlukla hakem kurulu belirlemiştir.

İktidarın kendi adamlarından, kendi oluşturduğu bir kurul, üstelik kararları kesin olan, yargı yolu kapalı bir kurul son kararı verecekse, memurun iktidarın kölesi haline getirilmesi an meselesi olacaktır.

Korkarım bu referandumdan “evet” çıkarsa memurlar bir dahaki toplu sözleşmede zam olarak kaç kilo gıda veya kömür alacağını düşünecektir.

Bu gün yanlız bu maddeye değindik. Görüldüğü gibi Türk insanına çok kötü bir oyun oynanmaktadır.

Onlar oynayacaklar, biz oylayacağız. Mühür bizde.

15/7/2010

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..