Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Temmuz '06

 
Kategori
İnternet
 

Online video - karlı bir iş modeli mi?

Online video - karlı bir iş modeli mi?
 

Online Video konusunda "iş modelinin" ne olacağı konusunda bir sıkıntı yaşanıyor. Şu anda sadece advettising gibi görülmesine rağmen henüz YouTube bir gelir modeli tanımlamamış durumda.(NBC, YouTube'u kendi kanalı gibi kullanıyor) Bedava video seçeneğinden insanları vazgeçirmek ve uzun vadede bu işi para ile yapmanın sıkıntı yaratacağı düşünülüyor.

Gelecekte çok ciddi reklam gelirleri beklensede şu ana kadar Sequoia Capital tarafından YouTube'a 11.5 mio USD harcanmış durumda. Çok ciddi bir bandwith kullanımı var ve buda ciddi bir maliyet. Bu maliyetlerin nereye kadar taşınacağı ise belli değil.

Online video firmaları videolara reklam koyma konusundaki olumlu ve olumsuz tarafları değerlendiriyorlar. Kullanıcının yüklediği filmlere reklam konulması konusunda DİRENÇ görülüyor. Fakat YouTube'un içeriğini başka web sitelerine koydurma özelliği kullanıcıları bağlayıcı özellikte çünkü bu suretle YouTube'un reklam koymadan sağladığı hızlı bandwith şansını kullanıyorlar.

Öte yandan Warner Bros. Guba.com aracılığı ile filmlerini internetten satıyor. Peki neden kendi sitesinden yada kardeş firması AOL'den yada neden Amazon yada Apple gibi tecrübeli bir partner ile bu işi yapmadı sorusu soruluyor. Guba-Warner Bros. Anlaşmasına göre fiyatlar bir film için 24 saat içerisinde sınırsız gösterim = $1.99 Daha sonraki günlerde de seyredilmek istenirse fiyat düşüyor.

Katalog filmleri parekende olarak $9.99 ve DVD'lerin mağazalarda yer aldığı aynı gün $19.99 olarak fiyat belirleniyor. Televizyon şovları bölüm başına $1.79. Sony - Guba anlaşması ise farklı. Sony 100 uzun metrajlı filmi( Ör.Spiderman, Memoirs of a Geisha) Guba üzerinde satıyor.

Google and Yahoo uzun dönemde videolar için bir geçit olacak ve özellikle bu videolar demografik/davranışsal ve hedefe odaklı reklam için kullanılacak.

Şu anda bu işten para kazanmak iş yeni işe girenlerle(startups) medya ifrmalar ıarasında deneysel işbirlikleri yapılmaktadır. Öte yandan TV ve PC'nin bir arada başarılı bir çözüm sunması konusunda kullanıcı baskılarıda artmaktadır. Örneğin bir futbol maçını seyrederken önemli bir hareketi aynı anda laptopundan tekrar izleyebilecek. TV seyretme alışkanlıklarına bakıldığında dizilerin internetten değil ancak dizinin TV'de yayınlanması öncesi ön gösteriminin internette mutlaka tercih edileceği söylenmekte.

Bu konudaki gelir getirici modeli yakalamk belki tek bir gecede olmayacak ama gerke medya devleri ile sitelerin işbirlikleri olası yein gelir modellerinin önün açacaktır.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..