Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '13

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Onuruyla yaşanmayan bir sevgi sevgi değildir

Onuruyla yaşanmayan bir sevgi sevgi değildir
 

Onuruyla yaşanmayan bir sevgi sevgi değildir


 Kim ne derse desin en güçlü duygu sevgidir.Sevgisine karşılık bulamayanların canlarına kıydıklarını hepimiz biliriz..İnsana canına bile kıydıracak kadar güçlü olan bu duyguyu çok iyi tanımamız lazım.

Tüm  şarkılar onun için yazılmıyor mu? Yüreklerin ta derinliklerinden çığlık gibi kopup gelen duygu selleri sevgi için değil mi?

  Peki sevgi nasıl olmalı? Nasıl bir sevgi yaşanırsa sevgi sayılır? Yaşanılan her ilişki sevgi mi?

  Cinsellik amaçlı yaşanılan şey sevgi sayılır mı?

  Öncelikle sevgi onuruyla ve saygıyla yaşanılan çok temiz bir duygudur.Temiz dedim,çünkü sevginin içinde menfaat veya bir art niyet yoktur.Para için,menfaat için size verilen sözde sevgi de sevgi değildir. Sevgi maddi ve manevi hiçbir karşılık beklenilmeden sunulan ve yaşanılan bir duygudur Ancak böye yaşanırsa sevgi olur

 Onurlu ve saygın olmayan bir sevgi zaten gerçek sevgi olamaz..Seviyesi ve düzeyi düşürülmüş bir ilişki de sevgi olmaz.O sadece bir zevkin sona erişidir.Ondan sonra yapılan direniş ve tavırlar sadece ego ve gurur için verilen bir savaştır.Tutkudur,egodur ama sevgi değildir.

  Seven kişi her şeyden önce partnerine saygı duyar. Asla  onu aldatmaz ,başkasına bakmayı aklından bile geçirmez çünkü aklında ve ruhunda sadece sevdiği  tek kişi vardır. Sevdiğini zaten kutsal bir varlık gibi görür.Ki bu ona duyduğu saygıdandır.Ünlü Fransız yazar Standhal’ın Kırmızı Ve Siyah adlı Ünlü romanın kahramanı  sevdiği kadının binasında bir gece misafir olur ve onunla aynı çatı altında olmayı bile büyük bir mutluluk ve heyecan sayar. Ayrı dairelerde ama aynı çatı altında bir  gece geçir menin bile verdiği  heyecan aslında ona duyulan saygıdandır..Öte yanda yine ünlü    Fransız yazar Honore De Balzac  kırk yıl boyunca kendisine aşık olan Polonyalı evli bir kadınla mektuplaşır ve o kırk yıl boyunca yazdıkları mektuplarında hep saygı ve nezaket vardır.Kadının kocası ölünce  Balzac kalkar Polonya’ya gider ve kırk yıl sadık kaldığı aşkı ile buluşur.Bu tür aşklar birer saygın sevgi örnekleridir.

  Büyük aşklarda hep saygı ve seviye vardır.Saygı sevgiyi yüceltir,kutsallaştırır.Ki bu da o sevginin daha da kökleşmesine  ve artmasına neden olur.Yani saygı sevgiyi arttıran ve uzun ömürlü kılan etkendir. Saygı biten bir ilişkide zaten seviye düşer,seviye düştükçe de  sevgi de aşınmaya ve yavaş yavaş tükenmeye başlar.

  Peki bir ilişkide sevginin rolü nedir diye sorarsanız,sevgi saygıyı,saygı da sevgiyi besleyerek birbirlerini arttırırlar ama saygı o ilişkiyi ayakta tutan en güçlü ögedir.Birbirlerini çok sevenler bile bazen  çeşitli nedenlerle birbirlerini kırarlar, kötü laflar  kullanarak yüreklerde unutulmaz yaralar açabilirler ama işte saygı bu tehlikeyi önler.Çükü birbirlerine saygı duyanlar o kırıcı sözleri kullanmayarak o derin yaraları açmamış olurlar.

  Ha bir de şu var.Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un dediği gibi sevgi emek ister.Yani sevgi fedakarlık, sabır ve uğraşı ister.Gurur sevginin en büyük düşmanıdır.Partnerler gururlarına yenilerek sevgiye yazık ederler ,yani  gurura fazla söz vermemek lazım.  Ufak tefek şeyleri fazla önemsemeyerek fedakarlık yapmak gerekir. Bir de sabır işi var.Hani derler ya öfkeyle kalkan zararla oturur,yani sabır etmesini bileceksin.

 Öfkeliyken  ilişkin hakkında çabuk karar vermeyecek,yargısız infaz yapmayacaksın..Ve hiç bir zaman kapıyı sertçe vurup çıkmayacaksın çünkü öfken dinince ve yanıldığını anlayabilir ve tekrar o kapıya dönebilirsin.

 

Reşit YAMAN

18 ekim 2013

resit_yaman@hotmail.com

 
Toplam blog
: 24
: 661
Kayıt tarihi
: 29.12.07
 
 

1952 Ağrı doğumlu olan Reşit Yaman altı yıllık yatılı Van Alpaslan İlköğretmen Okulu'ndan sonra İ..