Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mayıs '09

 
Kategori
Gezi Rehberleri
 

Ordu İli'nin Şirin Perşembe İlçesi

Ordu İli'nin Şirin Perşembe İlçesi
 

Ordu/Perşembe İlçesi


ORDU İLİ’NİN PERŞEMBE İLÇESİ: Perşembe ilçesi Ordu İlinin şirin ilçelerinden birisidir. Nasıl gidilir? Samsun’dan Ordu istikametine giden sahil kara yoluyla ulaşılabilir. Doğal güzelliklerin görülmesi için Fatsa Bolaman’dan ayrılan yolun tünel istikametine değil, sahil yolundan gidilmelidir. Ancak , yolun dar olması ve denize doğru uçurumların bulunması nedeniyle , yavaş gitmek tercih edilmelidir. Geçim kaynağı. Tarımsal ürünlerden fındık başata olmak üzere, kivi, mısır, çay, mandalina, elma, kiraz, kara yemiş (kayısı hariç) tüm Anadoluda bulunan meyve ve sebzelerin yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Arıcılıkta önemli bir geçim kaynağıdır. Balıkçılık ise kıyı şeridi boyunca küçük koylar barınak olarak kullanılarak yapılmaktadır. Karadeniz en önemli balıkçılık merkezlerinden birisi konumundadır. Kültür balıkçılığı Yason burnunda MÖ. 1000 yıllarda dünyada ilk kez denizde kültür balıkçılığının yapıldığı yer olmuştur. Halen dahi Karadenizin hırçın dalgalarına direnen, balıkların yetiştirildiği havuzcuklar tarihe şahitlik etmektedir. Şu anda Kışlaönü ile Çeşmeönü arasında denizde kültür balıkçılığı yapılmaktadır. İlçe merkezinin Kışlaönü mevkisinde balık konserve fabrikası faaliyetini sürdürmektedir. Perşembe ilçesi Ordu İli’ne en yakın ilçe konumunda olup , özellikle bitki örtüsü ve doğal güzellik açısından önde gelmektedir. Fatsa ilçesi’nin Bolaman nahiyesinden başlayan egzotik ve doğal güzelliği bozulmamış sahil şeridi, Doğu Karadeniz’in görülmeye değer ender yerlerinin başında geldiğini söylersek abartmış olmayız.

Perşembe İlçe merkezinin nüfusu 10 binin üzerinde , olup , köyleriyle beraber 37 bin civarında olan nüfusuyla küçük, küçük olduğu kadarıyla da insan unsurunun az olması nedeniyle de doğayla daha samimi bir görüntü çizmektedir. İlçeyi ilginç kılan başka bir özellik ise, dünyanın ikinci en uzun tüneline sahip olması yanında , ilçeye girerken ve çıkarken, küçük bir adacık ve tünelin birlikte yer almasıdır. Perşembe ilçesi, Türkiye’nin Karadeniz suları içersinde doğal liman olma özelliği taşıyan iki limanından birisi olan , Vona limanıyla da ayrıca bir daha güzeldir. Fatsa Bolaman ‘dan başlayan dağlık sahil kesimi, bir çok küçük koyları ve koylar içinde bakir kalmış kumsalları da barındırmaktadır. Sahil şeridinde denizle iç içe geçmiş yeşil görüntünün yanı sıra, denize ulaşan uçurumlar ve mağaraları ile görülmeye değer doğal manzara oluşturmaktadır. Çaka plajı ise yörede ender bulunan beyaz kumsalı ile tropikal bir görüntü arz etmektedir. Ayrıca yükseklere çıkıldıkça şelaleler ve Perşembe yaylası olmak başata olmak üzere irili ufaklı yaylaları ile yerli ve yabancı gezginlerin ilgisini çekmektedir. Perşembe İlçe merkezini geçince Efirli plajı da Ordu’ya ve Perşembe ilçe merkezlerine yakın olması itibariyle deniz severler açısından ulaşılabilirliği açısından tercih edilmektedir.. İlçenin Ordu iline yakın olması ilçenin nüfusunun artmasını önlemiştir. Bu da İlçenin küçük ve sevimli kalmasına yol açmıştır. İlçe merkezinde birden bire yükselen Kordontepe, mesire yeri olması ve ilçeye kuşbakışı görülebilen güzel manzaraya sahip olması nedeniyle görülmeye değer yerler arasındadır. Mayıs yedisi adı altında, mayısın yirmisinde hıdrellez şenlikleri yapılmaktadır. Aktaş denen mevkide, kayıklara binen halk aktaş adı verilen adacığın etrafını dönerekten kısmetlerinin açılacağına kötülüklerden korunacaklarına inanırlar. Düğünlerde Bağlama , davul zurna başta olmak üzere kemençe de mahalli çalgı olarak kullanılmaktadır.. Evlilikler genellikle haziran, , temmuz ve ağustos ayının ortasına kadar olan fındık toplama mevsiminden önce yapılır. Yöresel yemekler çok çeşitli olup, en başata gelenleri karalahana (pancar) kabak ve üzüm tefeğinden yapılan sarma yemeklerinin yanı sıra , otlardan yapılan sökülce, diken ucu(melevcan), kaldirik, hoşkıran , ısırgan otundan yapılan kavurma ve yemekleri de tadılması gereken yemeklerdendir. Ayrıca doğal mantar(tirmit) yeme alışkanlığı da çok yaygındır. Özellikle hamsi balığı (yöre halkı hamsi mi istersin balık mı istersin diye sorarlar)başta olmak üzere Karadeniz’de yetişen balıkları taze olarak bulabilirsiniz. Balık yeme alışkanlığı iyi olan yörede balıkla ilgili yapılan hamsili pilav, hamsili ekmek, ızgara, kızartma , buğulama yemeklerini rahatça bulabilirsiniz.Tekne helvasını tatmayı da unutmayın.

Nerede kalabiliriz diye düşünmeyiniz.İlçede oteller bulunduğu gibi , Ordu iline onbeş dakikalık mesafesi nedeniyle de , Ordu ili merkezindeki otellerde de kalabilirsiniz.

 
Toplam blog
: 68
: 2793
Kayıt tarihi
: 31.01.09
 
 

Emekli uzman öğretmenim. Ege Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü ve A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi..