Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '08

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Organ Bağışı duyarlılığı yok oldu

Organ Bağışı duyarlılığı yok oldu
 

Ege Üniversitesi Organ Nakli ve Araştırma Merkezi her yıl 3–9 Kasım arasında halkı bilinçlendirmek ve dikkat çekmek için düzenlenen Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında bir dizi etkinliğe imza attı.

İstanbul, Ankara, Antalya, Mersin gibi birçok ilde koordine halinde yapılan etkinliklerde halk organ bağışına davet edildi.

Merkez adına bilgi veren Dr. Şükriye Alyanak; gece gündüz çalıştıklarını ve bu işi seve seve yaptıklarını vurgulayarak organ nakli ve bağışı konusunda halkın yanlış bilgileri ve önyargıları sebebiyle ilerleme kaydedemedikleri söyledi.

Alyanak İzmir Müftülüğünden Cuma hutbelerinde organ bağışı hakkında vaaz verilmesi konusunda söz aldıklarını belirtirken 2007 ve 2008 yıllarında organ bağışı sayısında ciddi düşüşler meydana geldiğini söyledi.

Türkiye’de organ bağışı sayıları karşılaştırıldığında İzmir ve Ege Bölgesi açık ara birincilik elde ediyor. Antalya ikinci, İstanbul üçüncü olurken Ankara ise ancak dördüncülüğü elde edebildi.

Organ nakli beyin ölümü gerçekleşen kişilerden organ nakli bekleyen hastalara transfer edilirken, beyin ölümü gerçekleşen hastadan 7 farklı kişiye can sağlanabiliyor.

Kalp, karaciğer, böbrek, kornea, ilik gibi organ ve dokular üçüncü bedenlere bile hayat olabiliyor.

Organ nakillerinde kişileri rahatsız eden dini gerekçelere Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan net bir cevapla dinimizce sakıncası yoktur cevabı verilirken, “acaba bir kaza ya da yaralanma anında organ bağışı yapacağımız için bizimle fazla ilgilenmeden organlarımızı alırlar mı?” endişesi ise doktorlarca net bir biçimde yalanlanıyor.

Organ bağışı konusunda herkesin duyarlılık göstermesi sağlıklı toplumların devamı açısından önemli bir durum olmaktadır.

haber: Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..