Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Kasım '06

 
Kategori
Edebiyat
 

Orhan Veli için yazılmış en anlamlı şiir

Orhan Veli için yazılmış en anlamlı şiir
 

Doksanlı yıllarda bir şiir sunumu için “ Şiirde Ölüm ” başlıklı bir çalışma yapıyordum. Çeşitli konularda şiir sunumları olacaktı, ilk konuyu düşünürken “ sondan başlayayım ” diyerek bu konuyu seçmiştim. Artık yaşamayan şairlerimizin ölümle ilgili yazdıkları şiirleri derliyordum. O çalışma sırasında şairlerin şiirlerinde bu konuya ne kadar çok değindiklerini gördüğümde doğru konuyla başladığımı düşünmüştüm.

Araştırdığım şairlerden biri Orhan Veli’ ydi. Orhan Veli şiirinde ölüm çok az vardı ve o şiirlerde de ölümle dalga geçiyordu:

YOKUŞ

Öteki dünyada akşam vakitleri
Fabrikamızın paydos saatinde
Bizi evlerimize götürecek olan yol
Böyle yokuş değilse eğer
Ölüm hiç de fena bir şey değil.

Orhan Veli Kanık

Orhan Veli Kanık ülkemizde en çok tanınan ve okunan şairlerden biri oldu hem yaşadığı zamanlarda hem de daha sonra. 13 Nisan 1914’de İstanbul'da doğdu. Oktay Rifat ve Melih Cevdet'le tanışıp arkadaş oldu. Garip akımına ad ve güç verdi. Yaprak dergisini çıkardı. Ankara'da bir çukura düştü. İki gün sonra, 14 Kasım 1950’de İstanbul'da fenalaştı ve Cerrahpaşa Hastanesinde beyin kanamasından öldü.

Orhan Veli öldüğünde henüz 36 yaşındaydı. Yazacak çok şiiri vardı ama yazamadan gitti bu dünyadan. Arkadaşı Halim Şefik’e bu çok dokunmuş bu zamansız gidiş ve onun için en anlamlı şiiri yazmış:

OTOPSİ
- Orhan Veli'ye ağıt -

Morgda açılınca kafatası
Doktor beyler beyin gördüler
İndirince tenkafesine neşteri
Doktor beyler yürek gördüler
Yürekte ne gördüler dersiniz
Yürekte memleket gördüler
Dünya gördüler
Bir de dost gördüler
Ama bu işte doktor beyler
Doğrusu geç kaldılar
Çok geç kaldılar

Halim Şefik


Halim Şefik 1913-1990 yılları arasında yaşadı. Tek kitap yayınladı. Melih Cevdet Anday bu kitabın eleştirisinde "... Halim Şefik bu küçük kitabı ile bizim kırk yıllık şiirimizi temize çıkarmıştır. Evet küçük bir kitap, ama yaşamı savaşım içinde geçmiş bir kişinin tanığı." demiş. Otopsi adlı bu kitabına adını veren şiir Orhan Veli'ye bir ağıttı. Orhan Veli’nin kalbindeki memleket sevgisini anlatmak için daha iyi dizeler olamazdı. Ölümünün 56. yılında Orhan Veli'yi ve onun için bu anlamlı dizeleri yazan Halim Şefik'i saygıyla anıyorum.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..