Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '10

 
Kategori
Dünya
 

Ortadoğu barış görüşmesi yorumları

Ortadoğu barış görüşmesi yorumları
 

globalpost.com


ABD tarafından 2 Eyül 2010 tarihinde beyaz sarayda başlatılan ve iki gün süren, Filistin İsrail barış görüşmesinden ne umuldu, ne çıktı?

Amerika Devlet Başkanı Barack Obama, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Ürdün Kralı Abdullah'ın katıldığı barış görüşmelerinden, iki hafta sonra Mısır'da ikili görüşmeler yapılması kararı alındı.

Bundan sonra iki haftada bir, ana konular üzerinde görüşülecek; Filistin devletinin sınırları, İsrail'in güvenliği, Kudüs'ün statüsü ve Filistinli sığınmacıların durumu ele alınacak.

Barış görüşmeleri haberi üzerine dünyanın tüm yayın organları makale ve yorumlar yayınladılar.

Haber ve makaleler altına yüzlerce okuyucu yorumları düşüyor. Bunlardan, Washington Post gazetesinde yer alan bir kaç yorumu aktarmak istiyorum;

"Resimler güzel çıktı, şimdi artık herkes evine dönsün" Timsiepel

"Kiminle dalga geçiyorsun sayın Başkan, bu kadar saf mısın? Barış projesi diye bir şey var mı? İsrail'in barışla veya Filistin hakları ile ilgileneceği yok. Bu barış sahte, derece derece etnik temizlik hareketine hazırlık ve Amerika'nın silah- para desteği ile Arapları Batı Şeria'dan atma süreci." Kingofkings.

"İsrail karşıtı yazarlardan Scott Wilson tekrar Ortadoğu'yu yazdı. Açık bir şekilde Arap propagandasını ve İsrail düşmanlığını beklerdik zaten. Tebrikler Obama! ... Barack Hüseyin Obama aslında bütün mahareti ile 10'lu yaşlardaki çocuk davranışını segiliyor." M-epstein

" Obama yine , Netenyahu'yu ve AİPAC'ı (Amerika İsrail Halkla İlişkiler Komitesi) kötülüğe teşvik ediyor.

Mısır hariç, katılımcılar I. ve II. dünya savaşından sonra İngiliz kumaşından bozma ve şimdi de aynı yola sürükleniyorlar.

Hüsnü Mübarek, ruhu ve tüm benliği ile oğlu Cemal'ın geleceğine odaklanmış durumda. Bunun için Obama ve Netenyahu'nun yardımlarına ihtiyacı var.

Abdullah, küçük ve yoksul ülkenin kralı. Ülkenin neredeyse yarısı yoksul Filistinli mültecilerden ibaret.

Abbas, liderler arsında zayıf görünüyor.

Arap Birliği, Yunan atasözünde olduğu gibi, hiç bir şey yapmadan iki düğünde de dans ediyor."myonecet.

"Bu makaleyi yazan, Ortadoğu zihniyetini anlamıyor. Filistin İsrail barış görüşmeleri mantığı İran'ın sadece batı için tehdit unsuru oluşturduğu yönünde. Oysa, İran, Arap köy ve kasabalarına sağladığı su desteğini keserse sosyal huzursuzluk ve salgın hastalık korkusu bağımsız kaynaklarca ifade edilmektedir." jonnyboston.

"Amerika'nın yanlış hesap yaparak İran'ın bölgedeki gücünü artırması bir ironi , Irak ve Afganistan'a demokrasi teklifi ile diktatör ve baskı kurallarını demokrasiye karşı savunması ise trajedi."karmagedon.

"Şii ve Sünnileri "Cordoba House" a getirin ve onlara İslam'ın barış demek olduğunu öğretin " (*)shewholives.

"Bölge insanının aşırılıklar içinde olduğu ve liderlerin de onları izlediği sürece gelecekte barışın yeşerme ihtimali görünmüyor. Neteyahu'nun güçlü sesinden, İsrail'e meşruiyet kazandırmak için adeta Filistinlilere yalvardığını işitip anlayabilirsiniz. İsrail BM üyesidir ve meşrudur." chuckled

Fikirlere bakılırsa Ortadoğu'da barış yakın görünmüyor. Konu her yönü ile Türkiye'yi de ilgilendiriyor ve durumun iç siyasete yansıması ülkeyi rahatsız ediyor.

(*) Cordoba house; 11eylül saldırısında kısmen zarar gören, 15 katlı, çelik ve camdan yapılma, İslam toplumu için cami, okul ve sanatsal faaliyetlerin, toplantıların yapıldığı çok amaçlı kullanılan 1000-2000 kişiyi ağırlayacak kapasitede olan büyükçe bir bina.Hüseyin Seyfi.

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..