Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Temmuz '10

 
Kategori
Güncel
 

Ortadoğu’nun şımarık çocuğu: İsrail -2

Ortadoğu’nun şımarık çocuğu: İsrail -2
 

Ortadoğu’daki Duruş Farklılıkları

Ortadoğu’da suların bir türlü durulmamasının en büyük sebebi bu coğrafyada yaşayan (birçoğu kâğıt üzerinde Müslüman, ya da halkı Müslüman) milletlerin aynı olaylar karşısında aynı duruşu sergileyememeleridir. Türkiye’yi dışarıda bırakırsak bölgedeki Müslüman ülkelerin halkları demokrasi iklimi içinde yaşamıyor. Krallarla, diktatörlerle yönetilen duyarsız ve tavırsız onlarca ülke. Hakeza, İran, rejim ithal etme çabasında. Mısır kolaylıkla İsrail’le işbirliği içinde meselâ. Bütün bunlar bölgedeki İsrail’in ekmeğine yağ sürüyor.

İsrail Yapacağını Yaptı Yine

4 sene önce (12 Temmuz 2006) Hizbullah Örgütü'nün, 2 İsrail askerini kaçırması ve 8'ini öldürmesinden dolayı İsrail, Lübnan’a savaş açmış ve binden fazla sivili öldürmüştü. Yaptığı haydutluğa ciddi, somut bir yaptırım uygulanmadığını görmüş olacak ki dün (31 Mayıs 2010) insani yardım için Gazze’ye yola çıkan gemilere uluslar arası sularda (İsrail kıyılarından 70-80 mil / 130-150 km uzakta) baskın yaptı. Helikopterlerle Mavi Marmara gemisinin güvertesine indirilen İsrail askerleri, 9 Türk'ü öldürdü, onlarcasını da yaraladı. Akdeniz’i kana buladı İsrail.

Mark Regev’in Mesnetsiz Açıklaması

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun sözcüsü Regev, İsrail’in yaptığı vahşete kılıf için, (Mızrak çuvala sığmıyor artık!) <ı>"Şiddeti onlar başlattı. Bu olayın olmaması için mümkün olan tüm çabayı harcadık. Maalesef, gemidekiler demir çubuklarla, bıçaklarla ve gerçek mermilerle aşırı bir güç ile saldırdılar." Kim inanır buna? Toplu iğne ve tırnak çakısı bile bulunmayan (Türk insanının yüzlercesinin bulunduğu) Mavi Marmara gemisine, karanlıkta baskın yapılmış olması bile İsrail vahşetinin planlı bir tertip olduğunu gösterir. <ı>(Yahu gemide vurulan ve sedyeye konan yaralı bir gönüllüye bile plastik kelepçe takıyor İsrail askeri. Bu nasıl bir anlayış?) 30’dan fazla ülkeye mensup sivil insanların olduğu insani yardım gemilerine İsrail’in bu korsanca saldırısının, estirdiği bu devlet terörünün, gemilere el koymasının, gemilerde bulunan personel ve gönüllüleri tutuklamasının hiçbir izâhı olamaz.

Asıl Mesele

Bazı akl-ı evveller İsrail’in bu son vahşetinin “one minute” çıkışına bağlıyor. İlgisi yok bence. İnsani yardım gemileri, bu hareketiyle İsrail’in Gazze’ye uyguladığı abluka ve ambargoyu kırmaya yönelik bir adım atmış oldu. İsrail asıl buna tahammül edemedi. Bölgedeki gücünün kırıldığı / kırılacağı zehabına kapıldı. Karın ağrısı budur İsrail’in.

Son söz:

İsrail’in her yaptığını onaylamasa da her yaptığına göz yuman ülkeler Ortadoğu’daki bu şımarık çocuğun, İsrail’in, kulağını çekmelidir artık. Diğer yandan Ortadoğu’daki Müslüman ülkeler omurgalı duruşlar sergilemelidir. Türkiye de İsrail’le olan bütün ilişkilerini tekrar gözden geçirmelidir. Çünkü bu tür ilişkilerde tek alternatif İsrail değildir. Bilinmelidir ki: Zulm pâyidar olamaz / olmamalıdır.

 
Toplam blog
: 300
: 1022
Kayıt tarihi
: 13.06.10
 
 

Tarih, edebiyat, şiir, dil ..