Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ağustos '11

 
Kategori
Ramazan'da Sağlık
 

Oruç tutarken cep telefonuna dikkat

Oruç tutarken cep telefonuna dikkat
 

Tarafımdan çizilmiş bir görsel. Sayısal çokluk kullanım sıklığı nedeni ile cep telefonu çizilmiştir.


Elektromanyetik dalgaların vücudumuzdaki minerallere zarar verebilme olasılığı, özellikle oruç tutanların cep telefonu ve benzeri elektromanyetik dalga yayan cihazlara daha da dikkat etmesini gerektirebilir. 

Araştırmacı ve yazar H. Ertuğrul Şahin bu konuda şunları söyledi: Vücudumuza aldığımız vitaminlerin gerekli yerlere taşınmasını sağlayan minerallerin, aynı zamanda kan basıncı, kalp ritmi, kas fonksiyonları, vücuttaki sıvı dengesinin muhafazası gibi pek çok fonksiyonda önemli rol oynadığı yolunda bilgiler bulunmaktadır. Bu nedenlerle, vücudumuzdaki minerallerin yapısının korunması konusunda, oruç tutanların daha da hassas davranması faydalı olacaktır. 

H. Ertuğrul Şahin, oruç tutarken beslenme imkânının belirli bir süre ortadan kalkması nedeni ile, elektromanyetik dalgalar tarafından yapısı bozulabilecek minerallerin yerine konulmasının bu süreçte mümkün olamayacağının dikkate alınması gerektiğini söyledi. 

Şahin, alınan besinlerdeki vitaminlerin hücrelere taşınmasında ve vücuttaki sıvı dengesi de dâhil çeşitli konularda görevli minerallerin zarar görme olasılığını azaltmak açısından, özellikle oruç tutanların, oruçlu oldukları süreçte, elektromanyetik dalgalardan biraz daha uzak kalmaya çalışmalarının iyi olabileceğini ifade etti. 

İki yıl önce, yemek yerken cep telefonlarının kapatılması önerisini gündeme getiren Şahin, minerallerin, vücudumuzdaki vitaminleri ihtiyaç duyulan bölgelere taşıdığını, ancak yapılarının bozulması durumunda, mineraller görevlerini sağlıklı yerine getiremeyeceği için beslenmenin de sağlıklı olamayabileceğini belirtmişti. 

Elektromanyetik dalgaların zarar verdiği mineralleri yerine koyabilmek için dondurma ve ayranın iki kolay çözüm olarak ön plana çıktığını ifade eden Şahin, daha sonra bu konuda da bir firma ile bilgilendirme çalışması yürütmüştü. 

H. Ertuğrul Şahin, konu ile ilgili cep telefonuna vurgu yapmasının sebebini ise, cep telefonlarının hayatımızın yirmi dört saatinde bizimle olması ve etrafımızdaki hemen herkesin artık cep telefonlu bir hayat yaşıyor olması olarak belirtti. 

Şahin, normal şartlarda çoğu elektromanyetik dalga yayan cihaz ile aramıza bir mesafe koyarken, maalesef bunu cep telefonu ile neredeyse hiç yapamıyoruz dedi. Televizyonu belirli bir mesafeden seyrediyoruz, mikro dalga fırınlara kısa süreli yaklaşıyoruz, saç kurutma makinesi ve benzeri cihazları belki sadece birkaç dakikalığına kullanıyoruz ancak cep telefonunu sürekli yanımızda taşıyoruz. 

Araştırmacı ve yazar Şahin, sıcak havalardan dolayı da vücudun mineral kaybında artış olacağını ve bu sebeple de hem vücutta mineral azalırken hem de olan minerallerin yapısının bozulmaması için daha da dikkatli olunmasının önem arz ettiğini ifade etti. 

 

 
Toplam blog
: 73
: 614
Kayıt tarihi
: 07.02.07
 
 

Ertuğrul Şahin, 1968 Mersin doğumlu. Karadenizli. Çukurova Üniversitesi, İktisadi ve İdari Biliml..