Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Osmaniye'de tarih ve kuşlar ağlıyor

Osmaniye'de tarih ve kuşlar ağlıyor
 

"Osmaniye'deki 2500 yıllık "kutsal şehir" Hierapolis Kastabala yerleşim alanını ve Kırmıtlı Kuş Cenneti'ni hem arsa hem de "hammadde" olarak kullanmaya aday bir çimento fabrikası için tam 15 kamu kurumu ön izin onayı verdi. Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na haber bile verilmezken, ÇED raporunda Kastabala'dan tek bir satır söz edilmiyor."

7 Mart 2008 tarihli Cumhuriyet gazetesinde Oktay Ekinci imzasıyla gündeme getirilen bir haberin ilk satırları bu sözler.. Yaşadığım şehrin adıyla özdeşleşen, tanıtımına büyük katkısı olan, geçmişi canlı tutan 2500 yıllık tarihin yerine çimento fabrikasının tercih edildiğini gösteren acımasız ve geleceği karartan bir karar..

Gün gün yok edilen değerlere bir yenisinin eklendiği bu duruma nasıl sessiz kalınıyor ?Ömrünün yarısını Kastabala'daki kazı çalışmalarında geçirerek açık hava müzesinin bugünlere gelmesinde en büyük emeğe sahip olan dünyanın sayılı arkeologlarından sayın Halet Çambel'e saygısızlık yapılmasına kimler göz yumuyor ? Zararı milyon, milyarlarla karşılanamayacak kayıpları görmeden, geleceğe etkisini düşünmeden tarihi bir alanın, uzun süren çalışmalar sonucu bir yıl önce doğal parka dönüştürülen Kırmıtlı Kuş Cenneti'nin yok edilmesine 15 kamu kurumu nasıl onay veriyor ?

2500 yıllık tarihi yerleşim alanı Kastabala...O antik alanın sınırları içinde yer alan ''Kastabala Doğa Alanı''nın parçası olan Kırmıtlı Kuş Cenneti.. Türkiye'de üç yalıçapkını türünün rahatlıkla gözlemlenebildiği, yüzün üzerinde kuş türüne yıl boyunca ev sahipliği yapan, bölgenin ekonomik ve kültürel canlılığı hedeflenerek 26 Mart 2007 tarihinde açılan ve birinci yıldönümünde yok edilme tehlikesi bulunan Kırmıtlı Kuş Cenneti. Nereden nereye...Dün ne hedefleniyordu bugün ne kadarı gerçekleştirildi?

Çevreyi, doğayı, sağlığı, gelecekte yaşanacak kuraklığı, aç ve susuz kalma tehlikesine rağmen kalkınma adı altında birilerinin rantı uğruna onaylar verilip, detaylı düşünmeden ya da fazla düşünüldüğü için yok edilmesi yönünde kararlar alınırken ülke çıkarları, milli değerleri koruma ve onlara sahip çıkabilme konusu ne kadar önemli oluyor ? Kalkınmaya katkısı olacağı düşünülen yol sadece Kastabala'dan Kırmıtlı Kuş Cenneti üzerinden mi geçiyor? Başka araziler, boş alanlar yok mu rüyaları gerçekleştirecek olan ?

Proje uygulanmaya başlandığında gerekli malzemelerin Kırmıtlı Kuş Cenneti ve Kastabala antik şehrinin çevresinden alınacağı belirtiliyor. Kimilerine göre komplo teorisi ya da senaryo olarak değerlendirilse de bu göz göre göre eserlerimizin yurt dışına kaçırılmasına göz yummak değil mi ? Yıllarca en değerli tarihi eserleri ülkemize getirebilmek için verilen mücadeleler neden unutuluyor, göz ardı ediliyor ? Asıl gayenin bu olabileceği neden ciddi olarak araştırılmadan on beş kamu kurumu çok kolay onay veriyor ? Kediye ciğer emanet etmekten farkı olmayan bu davranışları nasıl anlamlandırmak gerekiyor ? Saflık mı, aymazlık mı yoksa " gaflet, dalalet ve hatta..." ?

Ya o bölgenin diğer canlıları ve onların yaşama haklarının haksızca yok edilmesine ne demeli? Ne olacak yuvaları, yaşam alanları gasp edilen kuşlar, kirpiler, sincaplar..Nasıl sağlanacak doğanın dengesi ? Bir avuç topraktan rızkını çıkaran köylü ne yapacak zehirli atıklarla verimsizleşen toprağı karnını doyuramaz olunca? Bu soruların yanıtını verebilecek, doğru karar alındığına inandırabilecek mi yetkililer bizleri ?

Şimdi daha iyi anlıyorum Halet Hanım'ın Aralık ayındaki görüşme trafiğini..Onunla tesadüfen tanışma heyecanını yaşayıp "Bir Cumhuriyet Kadını: Halet Çambel" http://blog.milliyet.com.tr/Blogum.aspx?BlogNo=81138 i yazdığım günlerde belki bu kararın önüne geçebilmek için ilgili kapıları aralamaya çalışıyordu...Kimbilir belki de haberdar bile değildi Kastabala da gerçekleştirilmek istenenlerden.

Anlamsız geliyor bu değerleri yok etme çabaları..Ortaya çıkarmak için yıllarca emek verirken yok etmenin birer imzadan ibaret olması, bu kadar kolay ve acımasız gerçekleştirilmesi.

Halet Hanım'ın o dik duruşu, 92 yaşındaki zindeliği, aydınlık yüzü gözlerimin önüne geliyor. Kastabala'ya verilen 47 yıllık emeğin, başarının mükafatı böyle mi olmalıydı ? Yılın büyük bölümünü antik kentin çalışmalarıyla Osmaniye'de geçiren bu cumhuriyet kadınına böyle mi vefa gösterilmeliydi?

Yazık..Çok yazık ..Göz göre yok edilme kararı verilen kaybettikten sonra tekrar kavuşulamayacak bu tarihi değerler, doğal güzelliklerin çimento fabrikasına tercih edilmesi kararını verenler başta bölge halkı olmak üzere duyarlı her Türk insanına bunun açıklamasını nasıl yapacaklar ? Hesabı sorulacak mı geleceğimizi etkileyecek sorumsuzluğun ? Üstesinden gelebilecekler mi ulusal değerlerimizi yok etme vicdansızlığının ? Ya ülke çıkarlarının her şeyin üzerinde olduğu bilinci ?

Yazık....Çok yazık ...Kastabala antik kenti ve açılışının birinci yılı yaklaşırken yağmalanma, yıkılma, ortadan kaldırılma planları yapılan Kırmıtlı Kuş Cenneti'ne...Osmaniye'nin simgeleri topluca yok ediliyor..Bağırması, "durun bakalım" demesi gereken yetki sahipleri nerde acaba? Bilen, gören var mı?

Siz bakmayın bu satırların Tuğba'nın sayfasında yer aldığına. Tarih ve kuşlar feryat ediyor Kastabala'da ve Kırmıtlı Kuş Cenneti'nde.

Eğer fırsatınız varsa gidin Kastabala'ya ve Kırmıtlı Kuş Cenneti'ne.Tarihin sessiz sesini ve kuşların cıvıltısını dinleyin. Sonlarını hazırlayanlara karşı feryatlarına, tarihin ve doğanın katledilişine, isyanlarına tanık olun. Gidin ve dinleyin..

Ama iyi dinleyin....Çok iyi dinleyin..Çünkü yakında ne o tarihin ne de o kuşların sesini duyamayacaksınız.

Tuğba Tarhan



Blognot 1: Kastabala ve Kırmıtlı Kuş Cenneti hakkında detaylı bilgi almak isteyenler,

http://www.kirmitlikuscenneti.org sitesini ziyaret edebilirler.

Blognot 2 : Özenle koruduğu arşivinden fotoğraflarla yazıma görsel zenginlik katkısı sağlayan sevgili Murat Anıl ve duyarlılığından ötürü dostum Fulya'ya teşekkür ederim.

resim kaynakları:
www.osmaniyevaliligi.gov.tr
www.basakgazetesi.com
www.kenthaber.com
www.kesfetmekicinbak.com
www.gaxxi.com
www.esehir.com
http://site.mynet.com/arkeolojidunyasi/arkeoloji/id1.htm siteleridir.


 
Toplam blog
: 126
: 2338
Kayıt tarihi
: 01.08.06
 
 

Kompozisyon derslerini biraz daha fazla önemsediğim, uzun cümleler kurmaya başladığımdan bu yana sev..