Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '12

 
Kategori
Güncel
 

Osmanlı tarihinde metro yatırımı mı vardı?

Osmanlı tarihinde metro yatırımı mı vardı?
 

Bugün açılacak Kartal – Kadıköy Metrosunun çeşitli yayın organlarındaki reklamda; “CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK METRO YATIRIMI” şeklinde ifade ediliyor.

Bu cümlenin doğru olmadığını düşünüyorum. Neden sadece Cumhuriyet Tarihi dendiğini de anlamış değilim. Ana Vatanımız Türkiye’nin tarihi Cumhuriyet ile başlamıyor ki. Tarihimiz ta Orta Asya’ ya dayanıyor... Cumhuriyet öncesi Osmanlı döneminde bu anlamda sanki daha büyük yatırımlar yapılmış gibi bu ifadenin kullanılması garip olmuş.

Bu ifade; “Türkiye Tarihinin En Büyük Metro Yatırımı” şeklinde söylenseydi, daha uygun olurdu.

Böbürlenmeyi pek seviyoruz.  Dünyanın en büyüğünü gerçekleştirdiğimiz bir eser olmadığından, Avrupa’nın, Ortadoğu’nun, Balkanlar’ın en büyük, en ... Türkiye’de, filanca şehirde deriz.

Dünyanın pek çok ülkesinde metro sistemi bulunuyor. İlk metro İngiltere’de 1863 yılında Londra’da kurulmuştur.. Metronun genelinde toplam 270 istasyon vardır. Tüm hatların toplam uzunluğu 400 kilometredir. Bu uzunlukla Şangay Metrosu'ndan sonra dünyanın en uzun ikinci metrosudur. Konu güncel olduğundan ilginizi çekerse Wikipedia’dan tüm metroları inceleyebilirsiniz.

Yurtdışına çıkmışsanız bizde yapılanın ne kadar kısa ve ne kadar geç kalmış bir iş olduğunu anlamışsınızdır. Bunlar olması gereken ve çok geç kalınmış işlerdir. İsteseniz de istemeseniz de hayat şartları sizi zorlar. Yollar, köprüler, barajlar yapıldı ve yapılmaya devam edecek. Bu işleri yapmak için talip olup, halkın oylarıyla göreve gelenlerin böbürlenmeye hakları yoktur. 

Yeri gelmişken, Metrobüs tabirinin de yanlış olduğunu belirtmekte yarar var. Metro tanımına hiç uymayan, tercihli yoldan giden körüklü otobüslere neden metrobüs dendiğini anlamak zor. İki katlı otobüslere Apartbüs denilmesi ne kadar komikse bu da o kadar komiktir.

İstanbul’un çıldırtan trafiği, yapılanların çok önünde ve çok hızlı artmaktadır. Sadece devlet eliyle bu gidişe yetişilmesi imkânsızdır. Metro yapımının ve işletilmesinin özel şirketlere de açılması zorunlu hale gelmiştir. İhtiyacı karşılayacak projelerin hızlandırılması dileğiyle…

 
Toplam blog
: 36
: 1522
Kayıt tarihi
: 11.12.06
 
 

Zaman yolculuğu yapmak isterseniz, kendinizden yaşça büyük insanların deneyimlerinden yararlanın...