Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '07

 
Kategori
ÖSYS
 

ÖSS - Sınav öncesi öneriler

ÖSS - Sınav öncesi öneriler
 

Pazar günü bir sınav var. ÖSS. Bu sınava girecek olan öğrencilere sınav için bazı önerilerim olacak. Öncelikle bu sınav ne her şeyin başlangıcı ne de sonudur. Hiçbir sınav 195 dakikada sizin tüm bilginizi ve yeteneğinizi ölçemez ve kişiliğinizi, değerinizi gösteremez. Bu bir sıralama sınavıdır ve önemli olan sizin bu sınava ne kadar önem verip ne kadar hazırlandığınızdır. Eğer diyorsanız ki " ben bu sınav için elimden geldiği kadar çaba gösterdim ve hazırlandım " bu yeterlidir. Sınav sonucu o kadar da önemli değildir. Hatalarınızdan ders alır ve yeniden hazırlanabilirsiniz. Her sınav bir denemedir ve her denemede kendimizi geliştirmemiz demektir. Olumlu düşünür ve sakin olursanız verdiğiniz emeğin sonucunu alırsınız, bundan emin olunuz. Sınava hazırlık için elinizden geleni yaptığınızı ve yeteri kadar hazırlandığınızı düşünün. Her şeyden önce kendinize güvenin ve başaracağınıza inanın. Hedefinizi durumunuza uygun gerçekçi bir biçimde saptayın ve Başarmalıyım değil Başaracağım deyin.

Her şey kafanızın içindedir. Endişelenmeyin prova yapın. Sınavı gözünüzde canlandırın, sınava girdiğinizi ve başarılı bir şekilde tamamladığınızı düşünün. Olmasını istemediğiniz şeyleri de hayal edin ve böyle bir durumla karşılaşırsanız nasıl bir yol izleyeceğinizi planlayın. Endişelenmek, aslında olmasını istemediğiniz bir şey için dua etmenin bir yoludur. Gözünüzde canlandırma ise olmasını istediğiniz bir şey için dua etmenin ve bunu gerçek kılmanın bir yoludur. Gözünüzde canlandırma başarıyı garanti etmez sadece daha iyi bir performansı garanti eder. Bu günden itibaren artık çalışmayı bırakınız. Gezin tozun eğlenceli hoşunuza giden şeylerle uğraşın. Son 3 günü daha sakin ve dinlenerek geçirin. Son güne kadar çalışmak yarardan çok zarar getirir.

Sınava ilişkin kuralları dikkatli okuyun, sınavın uygulanmasına yönelik gerekli bilgileri bildiğinizden emin olun. Dağıtılan soru kitapçığının sayfalarını ve cevap kâğıdındaki bilgileri kontrol edin ve kitapçığın türünü doğru kodlamaya özen gösterin.

Sorulara cevaplamaya başlamadan önce her bölüme ne kadar zaman ayırmanız gerektiğini belirleyin. Yanınızda mutlaka bir saat bulundurun ve ara sıra zamanınızı kontrol edin. Ancak geçen süre ile aşırı ilgilenmeyin. Kalan süreyi iyi değerlendirmeye çalışın.

Soruları yanıtlamaya en iyi bildiğiniz bölümden başlayın.

Soruları çok iyi okuyun ve anlamaya çalışın. Cevabı bulsanız bile diğer şıklara da bakmayı ihmal etmeyin. Önce soruyu sonra seçenekleri okuyun. Seçeneklere göre tekrar okuyacağınız soruyu daha kolay çözersiniz.

Cevap kâğıdındaki işaretlemeleri kaydırmamaya dikkat ederek yapın , kodlama yaparken yuvarlağın içini iyice doldurun, dışına taşırmamaya özen gösterin.

Çözüm için gerekli zamanı harcadığınız halde yapamadığınız soruyu atlayıp diğer soruya geçin. Tüm test bittikten sonra vaktiniz kalırsa dönüp uğraşırsınız. Bir soruyla inatlaşmak size yapabileceğiniz birkaç soruya mal olabilir.

Bazı sorular ilk bakışta uzun gelebilir. Uzun soru iyi açıklanmış kolay bir soru olabilir. O nedenle tüm soruları dikkatlice okuyun. Bu tür uzun sorularda önce seçenekleri sonra soruyu okumak size doğru cevabı bulmada kolaylık sağlar.

Bir teste yer alan tüm soruların doğru cevaplanması çok zordur. Önemli olan kısıtlı zamanda en fazla sayıda doğru cevabı bulmaktır. Hiç bilginiz olmayan bir konudaki soruyu kesinlikle cevaplamayın. Bu yarardan çok zarar getirir. Önemli olanın doğru cevap sayısı değil net cevap sayısı olduğunu unutmayın.

Okuduğunuz soruya yoğunlaşın, geçmiş ya da gelecek sorularla ilgilenmeyin.

Dikkatinizin sınav boyunca mutlaka dağılacaktır. Bunu hissettiğinizde kalemini bırakın, gözlerinizi kapatıp derin derin nefes alıp rahatlamaya çalışın.

Hepinize başarılar dilerim. Umarım emeğinizin karşılığını alırsınız.

B. Sıtkı Gürler

 
Toplam blog
: 27
: 12794
Kayıt tarihi
: 12.03.07
 
 

1960 Tefenni doğumluyum.Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü 1..