Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '09

 
Kategori
ÖSYS
 

ÖSS 2009 Değişiklikleri

ÖSS 2009 Değişiklikleri
 

http://egitim.milliyet.com.tr/Egitim/AltKategori.aspx?aType=AltKategoriYeni&KategoriID=122&Date=28.0


ÖSS’nda değişmeyen tek şey var o’da değişim.

Yaklaşık iki yıl önce yapılan köklü denebilecek değişiklikten sonra, yeni bir değişim gündeme geldi. Eskisine tam alışamadan…

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın bir gazeteye verdiği mülakattan anlaşıldığına göre böyle bir değişikliğin kararı çoktan alınmış bile.

Üniversite yerleştirme puanında yüzde 21 katkısı olan Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) aşağı çekilerek katsayının etkisi azaltılacak. Sayın Özcan’ın ifadesinden AOBP etkisini kesin olarak düşürüleceği anlaşılıyor. Bu açık ve belli olan değişim. Henüz belirlenmemiş olan yüzde 21 olan AOBP’nın oranının kaça düşeceğidir. 10-15 hatta 5’e düşürülebileceğini ifade ediyor.

Oranın kaç olacağına ilişkin karar YÖK Genel Kurulu'nun yarın (29.01.2009) yapacağı toplantıda netleşecek.

Katsayı mağduru çok sayıda başarılı öğrencinin varlığı herkesin bildiği gerçektir. O nedenle bu yönde yapılacak bir düzenleme haksızlıkları ortadan kaldırmaya yönelik olmalıdır.

Ancak bir takım siyasi amaçlarla yapılacak değişiklikler yeni mağdurlar ortaya çıkarmaktan başka işe yaramayacaktır.

Öğrencinin okuduğu ortaöğretim alanına uygun bir bölümü tercih etmesini destekleyecek düzenlemenin yapılması en doğal olanıdır.

Bu konuda karar alınırken liseleri ve bu okullardaki öğretimi nasıl etkileyeceği iyi düşünülmelidir.

Okulu, tamamen devre dışı bırakacak düzenleme, henüz oturmamış 4 yıllık lise eğitimine çok ağır bir darbe olacaktır.

Öğrencinin “ÖSS’de zaten hiçbir etkisi yok” deyip okulunu, derslerini bir yana itmesine hizmet etmemelidir.

Dersanelere “okullaşın, kaynaklarınızı bu ülkenin çocuklarının eğitimine yönlendirin” çağrıları yapılırken, okulları etkisizleştirme hatasına düşülmemelidir.

Öğrenim görmekte olduğu bölümü yürürlükteki ÖSS giriş ve tercih mevzuatına göre seçmiş öğrenciler mağdur edilmemelidir. Şöyle ki hukuk alanında yüksek öğrenim görmek istediği için TM alanını seçmiş ve 11. veya 12. sınıfa gelmiş bir öğrenciye bundan böyle hukuk için sosyal bilimler alanından mezun olma koşulu getirdik denemez.

YÖK’ün alacağı kararların hiç biri YÖK üyelerini etkilemeyecektir. Kararlarlar alınırken ne düşündükleri sorulmayan yüzbinlerce gencin geleceğini derinden etkileyecektir.

YÖK üyelerinin her biri aldıkları kararlara imza atarken omuzlarında yüzbinlerce gencin sorumluluğunu taşıdığını hissetmelidir.

Musa Özcan

Uzman Öğretmen

 
Toplam blog
: 165
: 3919
Kayıt tarihi
: 25.08.07
 
 

Samsun Terme Şuvayip Köyü'nde doğmuşum. İlk ve ortaokulu Terme'de, lise öğrenimimi Ünye'de tamala..