Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Nisan '09

 
Kategori
Haber
 

Oto sansür

Oto sansür
 

Geçtiğimiz günlerde Portecho grubunun Studio Plastico şarkılarına çektikleri klip Myspace’teki sayfaları üzerinden yayınlanmaya başlamıştı. Yönetmenliğini Berkun Oya’nın yaptığı klip facebook’ta bir anda yayılmaya başladı. Klipte altı mini etekli üstü türbanlı (veya bir şekilde kapalı) olan bir kızın İstanbul sokaklarında dolaşıp, stüdyoda dans ettiğini izliyoruz. Türkiye’deki kimlik çatışmalarının, çok kültürlülüğün bir yansıması anlatılmak isteniyor büyük ihtimalle. Klip gerçekten enteresan bir o kadar tanıdık bir konuyu işliyordu. Ancak ne olduysa oldu ve geçen hafta grup ve yönetmeni ortak bir kararla klibi yayına girmeden ortadan kaldırmaya karar verdiler.

Sitede verdikleri bilgi şöyle: “Portecho Grubu ve Yönetmen Berkun Oya tarafından iletilmek istenen mesajı doğru alabilen izleyici kitlesinin yanı sıra, tamamen amacından farklı algılayan ve karanlık düşüncelerle gölgelemek isteyen bir kitlenin de varolduğu üzüntüyle farkedilmiştir”.

Bu kadar iyi ve Türkiye standartlarının üstünde bir klibin bu şekilde otosansüre uğratılmak zorunda bırakılması gerçekten çok üzücü. Klibi ilk izlediğim anda çok beğenmekle birlikte, kimbilir ne kadar kötü tepkiler alacaklarını, küfür yağmuruna tutulacaklarını da düşünmedim değil. Nitekim öyle olmuş görünüyor ki klibi geri çekmeye karar verdiler.

Kendimiz gibi olmayana her zaman için fiziksel ve psikolojik şiddet uygulamaya hazır bir kitle var içimizde. Umarım bu şekilde nefret dolu ve hoşgörüsüz olan insanlar toplum içinde güm geçtikçe azalır demek istesem de gerçeklerin tam tersi olduğunu da biliyorum.

 
Toplam blog
: 102
: 1607
Kayıt tarihi
: 26.08.08
 
 

1980 İzmir doğumluyum. Kendimi bildim bileli gözlem ve yorum yapmayı çok seviyorum. Genelde hayatı h..