Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '15

 
Kategori
Siyaset
 

Oy Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Oy Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
 

Bu Pazar yani 1 Kasım 2015 tarihi itibari ile 26. Dönem milletvekili seçimi için 18 yaşını geçmiş herkes oy kullanacaktır. İlk defa oy kullanacakların ya da daha öncesinden oy kullanmış seçmenlerin bir sorun yaşamaması için aşağıdaki uyarılara dikkat etmesi gerekmektedir.

1.Oy kullanımı sabah 08:00 da başlar 17:00 da sona erer. Bu saatler dışında ne sebeple olursa olsun oy kullanılmaz. Şayet bulunduğunuz sandıkta 17:00 da bir kuyruk varsa hiç tereddüt yaşamayın çünkü 17:00 saati itibari ile sandık başkanı o alanda olan seçmenlerin kimlik bilgilerini alacak ve burdaki seçmenler oy kullanabileceklerdir. Ancak 17:00 dan sonra gelenler maalesef oy kullanamayacaktır.

2. Sandık alanında problem yaşamamak için önceden oy kullanacağınız sandık numarasını ve sıranızı internet aracılığı ile öğreniniz. https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtici.jsp bu adresten öğrenebilirsiniz.

3.Her seçmene sadece bir oy pusulası ve bir zarf verilir ve yedek oy pusulası ve zarf olmadığı için yenisi asla verilmez. Bu nedenle diğer maddeleri dikkatli bir şekilde okuyunuz. 

4.Seçmene verilen zarfta üç adet mühür bulunmaktadır bu mühürleri kontrol ediniz eğer eksik mühür varsa seçim kurulu başkanına bildiriniz. Oy pusulasında sadece bir adet mühür bulunması gerekmektedir. Oy pusulası 7 Haziran 2015 tarihinde gerçekleşen seçimlerde bağımsız adayların fazla olduğu illerde bazı oylar geçersiz sayılmıştır. Bu problem özellikle İstanbul ilinde gerçekleşmiştir. Buradaki seçmenlerin dikkatsizliği önceki alışkanlıklardan gelmekteydi. Çünkü ilk defa oy pusulası iki satır şeklinde yapılmıştı, halbuki daha önceki oy pusulaları hep tek satırdı.

5. Oy verme alanına girmeden önce cep telefonu, kamera, fotoğraf makinesi gibi aygıtları varsa bir tanıdığınıza eğer yoksa sandık başkanına teslim ediniz. Çünkü oy kullanma alalına bu aygıtlar ile girmek yasaktır.

6.Paravana gidip oyunuzu kullanmanız için seçmene bir oy pusulası, bir zarf ve EVET (TERCİH) mühürü verilmektedir. Seçmen burada oyunu kullanırken mühürü sadece oy pusulasında kullanması gerekmektedir deneme amaçlı zarf ve pusulanın gereksiz boş yerlerine basılmaması gerekmektedir. Aksi taktirde oyunuz geçersiz sayılacaktır. Oy pusulasında oy vermek istediğiniz parti yada bağımsız adaya ayrılmış olan alana mühürü basmanız yeterlidir. 

7. Oy kullanma işlemi bittikten zarfınızı kapatınız ve sandığa atınız daha sonra imzanızı atınız. 

 
Toplam blog
: 4
: 142
Kayıt tarihi
: 26.04.15
 
 

İnönü Üniversitesi Bilişim Teknolojileri Öğretmenliği Bölümünü bitirdikten sonra 2005 yılında ist..