Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '21

 
Kategori
Deneme
 

Öyle Anlaşılsın Aldırmazlığı

Biraz karışık bir konu o yüzden bilinen bir örnekle anlatmaya çalışacağım; hani şu Obama’nın beyzbol sopalı fotoğrafı.

Malum eski ABD başkanı Obama’nın beyzbol sopalı fotoğrafında Başkan Obama’nın elinde tuttuğu beyzbol sopasının ABD’nin dış politika yaklaşımını sembolize ettiği tartışılmıştı.

ABD yönetimi olarak, başta Türkiye olmak üzere dünyada tartışma yaratan bu görüntüye ciddi bir açıklama yapılmadığı gibi tartışmaların üzerine de gidilmedi.

Türkiye yahut ne bileyim ilgili ya da ilgilenen, üzerine alınan ülkeler bu resimden dedikleri gibi bir mesaj çıkarıyorlarsa çıkarsınlar, ABD’nin amacı zaten bu.

Yok özür dilemek, yanlış anlaşıldı demek, başka gerekçe göstermek vs. düzeltmeye çalışmak öyle anlaşılmasını isteyenin amacına uygun değil.

Başkanın elinde beyzbol sopası, nasıl istersen öyle anla ki fotoğrafı tartışanlar tam da ABD’nin (ya da Obama’nın) istediği şekilde anlamışlar, ABD açısından ne güzel işte!

Yanlışlık oldu şu bu denilse de maksat hâsıl olmuş, mesaj yerine ulaşmıştır.

Bu, günümüzde sık kullanılan bir yöntemdir. Birine/bir yere mesaj yollamak istiyorsanız bir şey söylersiniz ve öyle bırakırsınız. Ancak Obama’nın beyzbol sopası gibi mesaj net olmalı. İlgili kimse ya da kimseler mesajı almalı.

Düzeltme yaparsanız iş ölür.

İtirazlar, tartışmalar vs. mesajı yollayanın işine yarar.

Yani ABD, başkanın elindeki beyzbol sopasının “ABD’nin dış politika yaklaşımını sembolize ettiği” şeklinde anlaşılmasını istiyordu ve istediği oldu.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..