Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Diyetisyen Şengül Üre

http://blog.milliyet.com.tr/diyetinfoo

01 Kasım '08

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Oyun çocuğunda beslenme

Oyun çocuğunda beslenme
 

Oyun çocuğunda beslenme


Oyun çocuğu döneminde yeme içme davranışlarının düzenlenmesinde dikkat edilecek hususlar nelerdir?

Aile çocuğun yemek alışkanlığı geliştirilmesinde en etkili ortamdır. Çocukta ilk ögrenme yakın çevresindeki bireyleri taklit etme biçimindedir .

Anne, baba, kardeşler, bu yaş grubu çocuklar için en iyi birer modeldir. Yemek yeme adetleri aile sofrasında edinilir.

• Çocukların bu dönemde yiyecek tüketimleri günlük olarak değişmektedir ve bazı günler az, bazı günler fazla yemeleri bu yaş grubunun özellikleri arasında bulunmaktadır.

• Çocuğun yeme alışkanlıklarını olumsuz etkileyen ebeveynlerin yemek ısrarları, yemek bitirme zamanı için baskı uygulama, ödüllendirme, ceza verme gibi yemek yeme davranışlarını olumsuz olarak etkiler.

• Bu yaş grubu çocuklarda tek besin türüne bağımlı kalma yaygın bir uygulamadır. Çocuğun beslenmesinde besin çeşitliliği sağlanmalıdır.

Çocuk zorlanmadan değişik yemek çeşitlerine alıştırılmalı ve bu konuda ebeveynler olarak örnek oluşturulmalıdır. Bu davranış ileri yaşlara uzanan doğru yemek seçme alışkanlığı edinilmesine çalışılmalıdır.

• Çocuklar düzenli ve öğün atlamadan beslenmelidir. Öğünler dışında abur cubur tabir edilen bisküvi, simit, kola, çikolata gibi besinlerin yenmesine izin vermemek gibi önlemlerle çocuğu düzenli bir beslenme programına alıştırmaya çalışılmalıdır.

• Çocuğun gelişimi için kendi kendine yemek yeme alışkanlığı kazandırılmalıdır

• Yiyecekleri tabağına gereksinmesinden fazla konulmamalıdır

• Çocuğun gerek sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanması , gerekse büyüme ve gelişmesini tamamlayabilmesi için, kendisine tüm besin gruplarından, besinlerin uygun pişirme yöntemleri ile sunulması ve öğün atlanmadan beslenmesi, çocuğun sağlıklı bir birey olmasının ön koşuludur.

Diyetisyen Şengül Üre
www.diyetinfo.com

 
Toplam blog
: 19
: 1716
Kayıt tarihi
: 14.10.08
 
 

2002 -2006 yılları arasında Maltepe Üniversitesi hastanesinde görev yaptım. 2006' da kendi yerim ola..