Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '09

 
Kategori
Sağlık
 

Özel sağlık hizmetleri farkı % 70'lere çıkacak

Özel sağlık hizmetleri farkı % 70'lere çıkacak
 

ÖZEL HASTAHANE FARKLARI HASTA KAÇIRACAK


ÖZEL HASTAHANELER GARİBANA FARK ATTI

SGK’nun (SOSYAL GÜVENLİK KURUMU) çalışmaları sonuç verdi.

Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşları tarafında verilen sağlık hizmetlerinden En çok %30 gibi alınan fark ücreti % 70’ lere kadar çıkacak.

Evet hiç hoş bir haber değil, emeklisi, emekçisi, memuru, bağkurlusu Özel hastanelerr gidip 100 TL gibi olan muayene ücretinin 30 TL sini ödeyerek hizmet alabiliyordu<ı>.(Bazı sağlık kurumlarında farklılıklar olabiliyordu.) Tabii ki tahliller röntgenler, emarlar içinde, buna benzer cüzi farklarla kontrollerini yaptırabiliyordu. Ama ne hikmetse Devlet bir yandan Eczacılarımızın, ilaç fabrikatörlerimizin Kar Paylarına göz dikerken bir yandan da Özel hastanelere yeni kar kapıları açıyor.

Bu çelişkiyi anlamak için maliyeci mi, sağlıkçı mı olmalı? Aslında galiba siyasetçi olmalı gibi gerekiyor bana.

Şimdi Özel sağlık kurumları Kalite ve hizmet verme niteliklerine göre tıpkı Otellere verilen yıldızlar gibi 1. 2. 3. vb sınıflandırılıp bu alınacak fark ücretleri de % 30, %40, %50, %60, %70 gibi kademeli alınabilecekmiş. Tabii ki hangi hastaneler 1. sınıf hangileri 3. 4. sınıf olacak bunun ayrımını SGK yapacak. Uygulanacak kriterler çok önemli. Hastane ve sağlık kuruluşları artık lüks olma yarışına girip pastadan daha çok pay almaya çalışacak. Hizmet kalitesi kriterlerin uygulanması sırasında farkını gösterecek. Ancak Özel Sağlık Kurumları Birliğinin başkanı bu uygulamadan hiç memnun olmadıklarını sınıflandırma yapılmaması gerektiğini söylüyor. Nedeni gayet açık derme çatma 2-3 doktorla hizmet veren hastaneler yine garibanlara hizmet verecek Lüks otel gibi olanlar kalburüstü kesime hizmet verecek. Ama çoğunluğu yeterli altyapıya ve denetimleri geçecek koşullara uygun olamayacağı içindir ki tedirginler kanaatimce. Umarız uygulama hayata geçince insanlar tekrar eskisi gibi, Devlet hastanelerinin kapılarına yığılmazlar.

Biri bir kuyuya bir taş atıyor, kırk akıllı çıkaramıyor. Ülkemizin ironik durumu bu.

Kanıksayıp yaşayacak mıyız?

 
Toplam blog
: 39
: 670
Kayıt tarihi
: 30.11.09
 
 

1950 doğumlu. 4 yıl Kimya Mühendisliği eğitimi almış, 1969’dan beri İstanbul'da yaşayan, çağdaş kasa..