Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '12

 
Kategori
Haber
 

Özer Türk, " Bir Şövalye Gibi Yaşadı, Bir Şövalye Gibi Öldü! "

Özer Türk, " Bir Şövalye Gibi Yaşadı, Bir Şövalye Gibi Öldü! "
 

Bir turizm duaeni olan K.Adasının Kaymakamını, K.Adalılar, hasretle, sevgiyle andılar. Anma toplantısına Özer Beyin eşi ve kızları da katıldı.


 

Kuşadalı’lar, şehirlerine ruh veren, can veren, turizmlerine babalık eden Kaymakamları Özer Türk’ü, eşi ve iki kızının da  hazır bulunduğu “İbramaki Salonunda,”  hasretle, seviyle ve de saygıyle andı.

Adalılara turizmi öğreterek, aş veren, iş veren, Devlete döviz kazandıran turizmin mimarı, ilk turizm monitörümüz ve turizm şövalyesi  Özer Türk'ün destansı hayatı, konuşmacılarca dile getirildi ve salonda duygulu anlar yaşanmasına vesile oldu.

Yıllar önce, aramızdan ayrıldığı halde, Kuşadalı’larca unutulmayan, hasretle,  ve sevgiyle anılan Özer Türk'ün özgeçmişi, bir bir, konuşmacılarla gözler önüne serildi. 

Dünkü toplantıda, salondakini yerini alan Özer Türk’ün eşi Ediz ve kızları Özden Çakar ve Gülden Evingen’in de olması, anma gününe apayrı bir mana kazandırmıştı.

Türkiye’nin ilk turizm duayeni ve monitörü olan, Avrupa’dan verilen madalyaları ile Fransa’dan şövalye unvanlı Özer Türk, Kaymakam ve vali olarak, bir şövalye gibi yaşadı, turizmde Türkiye çapında bir fırtına gibi esti ve şövalyelere yakışır şekilde de öldü.

Şimdi kuşada’sında,  kendi ismiyle anılan bir stadyum var. Ve  aziz Kuşadalılar, O’nu, her vesile ile minnetle anıyorlar.

Dünkü vefa  toplantısında, gözlerimiz, şimdiki Kuşadası Kaymakamını aradı. Salonda yoktu. Öğrendiğimize göre, aynı gün, İzmir'e valiler toplantısına gitmiş. Ali Alkış Beyin telefonundan öğrendik bunları. .

Konuşmacılar, uzun uzun, eski kaymakamları Özer Türk’le ilgi anılarını anlattılar. Şövalyeleri Özer Türk’ü nemlenen gözleri ile bir daha hasretle, sevgiyle andılar.

Dr. ALİ ALKIŞ:  İbramaki Sanat Galerisi Koordinatörü Gazeteci Belma Özgül, Özer’in kadim dostu  Dr. Ali Alkışı  davet etti. Alkış “ O, büyük bir insanı anlatabilmek çok zor” diye söze başladı ve devamla” Özer Türk’ün büyüklüğü, insanlara karşı duyduğu olumlu tavırlarıdır. K.Adasında, hangi taşı kaldırsanız, onun eserlerini bulursunuz. Hangi yaprağı, deseni, kaldırsanız, o’nun rengini bulursunuz.

Saymakla bitmez. Kuşadası Kalamaki’den tutun, Bodrum Akyar’lara kadar  dağı, taşı altına üstüne getirerek kurduğu turizm abideleriyle gururluyuz. Kendisine has kanunları uygulayan, pabucu basık, kırmızı kuşaklı kabadayıları sindiren, yakaladı mı, şehir dışına bizzat götürüp atan ve sindiren bir insandı.” dedi.

Muğla’dan  Ünal Türkeş ve bendeniz de dahil,  konuşmacı olarak Özeri’in hayatından kesitler aktardık.  Kuşadalı Mustafa Oğuzkaan da “ Türkiye’de pek çok kimse, Kuşadasını, haritada gösteremezken, Özer Beyin sayesinde gösterir olmuştu. Koskoca çiftlik ve toprak sahibi Ömer Kocaöneri ikna edip turizmci yaptı ve bu gün hala, “Ömer Tatil Köyü” olarak turizme hizmet veriyor.” dedi

Daha sonra konuşmacılar, Özer Türk’ten anılar anlattılar. Muğla’daki Valiliği sırasından itibaren günümüze kadarki turizm faaliyetlerini sıraladılar.

Daha sonra da, orada bulunan Özer Türk ailesine sevinç, gıpta gurur minnet ve teşekkürü ifade edebilmek için Adalı’larca  plaketler verildi. Oturum, gözyaşları içinde son buldu. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..