Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '16

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Özhan'la Hayat bi kare Ulusal Fotoğraf Yarışması

Özhan'la Hayat bi kare Ulusal Fotoğraf Yarışması
 

birinci Melek Kaya


Bursa'da düzenlenen fotoğraf yarışmasına, Türkiye'den profesyonel ve amatör fotoğraf sanatçıları katıldı. Fotoğrafları ödül töreninde görme fırsatım oldu. Yarışmayı Bursalı İşadamı İbrahim Özhan ve ailesi düzenledi. Sanata değer veren, destek veren Özhan ailesini tebrik ederim.

 

Fotoğraf makinesinin bulunuşu ve günümüze gelme serüveninden bahsedeyim. 30.000 yıl önce duvara resim çizen mağara adam anı belgelemek adına duvara hayatının en büyük mücadelesini ölümsüzleştirmişti. Binlerce yıldır insanların en büyük ideali  "Anı Ölümsüzleştirmektir”. Amaçları yaşadıkları doğayı, çevrelerini, mücadeleyi, iyi veya kötü anı, gelecek nesillere aktarmaktı.

Bugün bir kaç saniye poz verip çektiğimiz, istediğimiz ortamda koruyabileceğimiz teknolojiye ulaştık.

Anladığımız anlamda fotoğraf fikrinin doğması, uygulanması, gelişimi, değişik kişilerin çalışmaları ve uzun zaman aralıklı dönemlerin sonucu oluşan büyük bir icattır. Bu tarihi icadının gelişimini sırasıyla sizinle paylaşayım.

 

M.Ö. 4’ün YY’da AristotelesProblem adlı icadında, iğne deliği kadar küçük bir delikten elde ettiği görüntünün oluşumunu anlamaya çalışması ile fotoğraf makinesinin atası "Camera obscura"nı buldu. Basit bir sistemi vardı. Bir duvarında küçük bir deliği olan bir karanlık odada, küçük bir delikten giren ışık, tam karşısında duran duvarın yüzeyine dışarıdaki manzaranın ters görüntüsü yansıttı. 10’uncu YY'da yaşamış Arap fizikçi ve matematikçi İbn Al-Haitam, mum ve üzerinde küçük bir delik bulunan perde kullanılarak basit bir "Camera Obscura" (Latince Karanlık Oda)  yapmıştır. Karanlık Odanın kameraya dönüşmesi için 15’inci YY'da Cesare Cesariano ardından Reiner Frisius çalışmalar yapmıştı. Gerçek amacına ulaştıran, 1571-1630 yıllarında yaşamış Gökbilimci Johannes Kepler taşınabilir camera çevirdi.1826 yılında Joseph Nicephore Niepce sekiz saat ışık altında ilk fotoğrafı aldı. Süreyi kısaltan mercekleri Joseph Petzval 1839 yılında buldu, bu mercekler altmış altı yıl kullanıldı. 1841 yılında İngiliz mucid William Henry Fox'un fotoğraf negatifi icat edince, negatiften pozitife çevirip çoğaltma imkanı doğmuştur. 1852 yılında George Eastman, Kodak firması ile 10 poz çekebilen bromür kaplı jelatin rulolar bulunan fotoğraf makinelerini piyasaya sürdü. Tabi zamanın en büyük gelişmesi idi…

 

Fotoğrafın topraklarımıza görünmesi ise, İstanbul'da çıkan Takvim-i Vekayi gazetesinin 28 Ekim 1939 tarihli sayısında şu cümle ile duyurdu;  "...Daguerre adlı marifer sahibi öğrendiği değişik sanat fenninin usulleri ile güneş ışığını yankı yaptırıp, nesnenin hatlarını çıkarmış ve bu olay herkesin beğenisini kazanmıştır."   Osmanlı 'da fotoğrafçılığın en büyük koruyucusu ve destekçisi Abdülhamid'ti. Ülkedeki olayları ve temel kurumları belgeme görevi verilen fotoğrafçılar tayin etti.

 

Fotoğrafın dünyada sanata dönüşmesi, ilk Savaş Fotoğrafları ile başladı.  Amerika - Meksika savaşının fotoğrafları tarihe geçti. Kırım Savaşı (1853-1856) Kırım savaş fotosu olarak 3605 tane çekildi ve sergilendi.  Türkiye'de fotoğraf geleneğinin kurucusu ve sanata dönmesinde büyük emekleri olan sanatçı diyebileceğimiz kişi: "Aşil Samancı"dır. Fotoğrafçılığı "Abdullah Kardeşler'den” öğrenmiş ve zamanla, "Apollon Fotoğrafhanesi" ile İstanbul’da ün salmıştır.  Sadrazam Cevat Paşa'nın emri ile saraydaki şehzadelere fotoğrafçılık öğretmiştir. (Kaynak : 2013 Sanat Fotoğrafı kitabı Basım : M.E.B.)

 

Konumuza döneyim "Hayat bi Kare Ulusal" yarışması ödül törenine beni, fotoğraf sanatçısı ve yarışma juri üyesi Meral KURU davet etti.  Teknik Ünv.Öğretim Görevlisi arkadaşım Ahmet Abdullah KARACA  ile beraber Ödül töreninin yapıldığı RUMELİSİAD merkezine gittik. Güzel bir organizasyondu. Bursa da sanata değer veren iş adamları ve sanatçıların katıldığı bir organizasyondu. Beş bin adet fotoğrafın katıldığı yarışmaya, titiz bir çalışma ile 12 fotoğrafa ödül verildi. Salonda gösterime giren 31 adet fotoğraf vardı.

 

Birbirinden değerli fotoğrafları sergilerde görmek istiyorum. Sadece oldu bitti, arşive konulmasın… Aslında gönül ister ki tüm resimler İbrahim Özhan'ın işyerlerinde sergilensin, benden söylemesi.İyi Seyirler..

 
Toplam blog
: 136
: 6807
Kayıt tarihi
: 09.05.15
 
 

Kültür ve sanat alanında araştırmalar yapıyorum. Birçok yayına sinema ve tiyatro alanında yazılar..