Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Palamut

Palamut
 

MANTAR SOSLU PALAMUT


Sevgili dostlarım, balık mevsimi başladı. sağlık açısından da oldukça faydalı olan balığı sofralarımızdan eksik etmeyelim. Sizlere , fırsat buldukça, değişik lezzetli balık tarifleri vereceğim. Bu arada Palamut ile ilgili kısa bir bilgi vermek istiyorum.
Palamut, uskumru, torik ve orkinos familyasındandır. Pulsuz, siyah etli bir göçmen balıktır. Sırtı çizgili, karn kısmı gümüş rengindedir. 1 metreye kadar uzunlukta olanları vardır. Palamut bütün denizlerimizde görülmekle birlikte en lezzetlileri Karadeniz ve Marmara’da avlanılan tipleridir.

Palamut avı Ağustos ayında başlar. Önce Karadeniz’den vanoz ve çingene palamutu, Eylül’den itibaren de palamut gelmeye başlar. En lezzetli zamanı da Eylül başından Şubat ortalarına kadar olan zamandır. Bu mevsimde çok yağlı olduğundan tavası biraz ağır kaçar. Bu nedenle ızgarası ve fırını tavsiye edilir. Aynı mevsimde yahnisi de harika olur. Diğer mevsimlerde tavası yapılabilir. Buğulaması ve çorbası siyah etli olması nedeniyle pek tavsiye edilmez.

Palamut , boyuna göre şöyle isimlendirilir;
. 20 cm’ye kadar........................ palamut vanozu
. 20-30 cm arası..........................çingene palamutu
. 31-40 cm arası..........................palamut
. 40-45 cm arası..........................kestane palamutu
. 45-50 cm arası .........................zindandelen
. 51-60 cm arası..........................torik
. 61-65 cm arası..........................sivri
. 65-70 cm arası..........................altıparmak
. 70 cm’den büyük......................zindandelen

İşta, sizlere lezzetli bir palamut kızartma tarifi,

Balıkçınıza, ayıklatıp kızartmalık olarak dilimlettiğiniz balığınızı, iyice yıkayıp kurulayın, limon suyu, tuz ve karabiberle ovun. Bir kabın içinde kıyılmış maydonoz, pul biber ve galeta ununu harmanlayıp balıkların her tarafını bu karışımla bulayın. Tavada eriteceğiniz, 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 fincan mısırözü yağında her tarafını iyice kızartın.

Bu arada, 1 diş kıyılmış sarımsak ve 1 kırmızı soğanı jülyen kesip tavada çevirin, birkaç mantarı dilimleyip, ilave ederek, harlı ateşte 3 dk. kadar soteleyin.Yarım limon kabuğu rendesi, 1 doğranmış domates, 1 su bardağı domates suyunu da ekleyerek, tuz, karabiber ilavesi ile pişirin.

Kızarttığınız balıkları servis tabağına alıp, mantarlı sosu ve kıyılmış roka yaprakları ile servis yapın.

Afiyet olsun.

 
Toplam blog
: 405
: 2124
Kayıt tarihi
: 30.11.07
 
 

1952 Ankara doğumluyum. Blog sayfam, sevgiye, saygıya, önem veren erdemli kişilerin buluşma mekanı o..