Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '09

 
Kategori
Fotoğraf
 

Panoramik fotoğraf nedir, nasıl çekilir?

Panoramik fotoğraf nedir, nasıl çekilir?
 

Adrasan Eski Fener burnu panoraması


Uzunca zamandır fotoğraf üstüne birkaç yazı yazmak istiyordum ama hangi konu üstüne yazı yazacağıma bir türlü karar veremiyordum. Geçtiğimiz günlerde en sonunda çekmekten çok keyif aldığım panorama fotoğraf ve çekim tekniklerinden bahsetmeye karar verdim.

Hepimizin başına gelmiştir. Bir manzara veya güzel bir yapının fotoğrafını çekmek istemişizdir. Makinayı elinize alır, konuyu ortalar ve denklanşöre basarız. Elinizdeki makinanın objektifi geniş açılıdır ve çekim esnasında her şey gayet güzel görünüyordur. Ama eve gelip de fotoğrafı bilgisayarımıza yüklediğimizde bir bakarız ki, manzaranın büyük bir kısmı kadraja girmemiş, yapının yüksek kısımları veya büyük bir kısmı çerçevenin dışında kalmış. Hayal kırıklığı yaşarız. Çünkü asıl görünmesini istediğimiz konu, yarım yamalaktır ve kendini ifade edemeyen eksik anlatımlı bir çalışma durmaktadır önümüzde. Artık böyle fotoğraflara son vermenin zamanı geldi. Panoramik çekim sayesinde çok daha geniş açılı ve zengin anlatımlı fotoğraflara imza atma zamanı…

Aslında her şeyden önce sizlere, fotoğraf nedir, ışık nedir, kadraj, renk doygunluğu, kontras, pozlama, enstantane, kompozisyon vb. bir çok konuyu anlatmam gerekirdi ama ben işin bu kısımları ile sizi yormadan, panorama fotoğraf çekimini herkesin anlayabileceği bir şekilde anlatmak istiyorum. Çünkü fotoğraf makinelerinin dijital çağa ayak uydurması ile beraber artık yeni başlayan veya işin teknik kısmı ile hiç ilgilenmeyen amatör bir fotoğrafçı dahi makinesinin “Auto” kullanım modu ile panoramik fotoğraflar çekebilir.

• Panoramik fotoğraf nedir?


Panoramik fotoğraf: Bir manzara veya bir yapıyı yatayda yan yana veya dikeyde üst üste olmak kaydıyla birden fazla kare kullanarak çekim yapmak ve daha sonra bu fotoğrafları dijital karanlık odada birleştirerek ortaya çıkan çok geniş açılı fotoğraf çalışmasıdır. İsteğe bağlı olarak kendi etrafınızda, makinanızı sabit bir eksende tutmak kaydı ile 360 dereceye kadar dönerek de çekim yapabilirsiniz. Çekim yaparken dikkat etmeniz gereken hususları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.


• Panorama modu kullanmarak çekim yapmak:

Son yıllarda birçok makinada “Panorama” modu bulunmaktadır. Bu mod sayesinde çekim yaparken, çekmiş olduğunuz bir önceki karenin 4’te birlik kısmı yeni çekeceğiniz karenin üstünde hayali olarak görünmektedir. Böylece her yeni kareyi çekerken, bir önce çekilmiş karenin %25’lik kısmınının hayali görüntüsü ile yeni karedeki gerçek görüntüleri üst üste bindirebilirsiniz. Bu sayede çekim yapacağınız bölgelerin üst üste hatasız bir şekilde bindirmeniz sağlanır. Eğer makinanızda böyle bir seçenek yoksa üzülmeyin, gene de panoramik çekim yapabilirsiniz. Yapmanız gereken her kareyi çektikten sonra sağa veya sola kayarken bir önceki görüntünün %25 ya da en fazla %50’lik kısmını yeni kare içerisinde bulunmasını sağlayın. Buradaki amaç bilgisayarda fotoğrafları birleştirirken, yazılımın yan yana olan kareleri tanıyarak, referans noktaları oluşturması ve fotoğrafları birleştirmesidir. Bu arada unutmamanız gereken şey, hareketli cisimleri referans almamaktır.

• Makinanınızı “Auto” moduna getirin:

Panoramik çekim yapmak için sahip olduğunuz dijital kamerayı “Auto” moduna getirmelisiniz. Bu sayede makinanızı çekeceğiniz her kare için gerekli pozlama, diyafram ve mesafe ayarlarını kendisi olması gereken optimal ayarlara getirecektir.

• Çekim yaparken makinanızın ayarlarını değiştirmeyin:

Çekim yaparken (+) veya (-) zoom veya makinanızın diğer ayarlarını hiçbiri ile oynamayın. Farklı derinlikte ve pozlamada kareler oluşur ve birleştirme işlemi başarısız olur.

• Işığı arkanıza alın:

Panorama çekeceğiniz manzara veya yapıların üzerine eşit miktarda ışık düşmesinde fayda vardır. Bu yüzden çekim yapacağınız zaman güneşin tam tepede olmasında ya da çekim yapacağınız bölgeyi karşınıza aldığınız zaman ışığın tam arkanızdan geldiği saatleri beklemelisiniz. Aksi takdirde yanal gelen güçlü gün ışığı, makinanızın çekeceği her bir karede farklı pozlamalara sebep olacak, bu da birleştirme esnasında fotoğrafın bütününde farklı kontraslar oluşmasına ve kötü bir görünüme sebebiyet verecektir.

• Başlangıçta tripod kullanın:

Eğer varsa tripod kullanın. Yoksa da üzülmeyin tripodsuz da çekim yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken husus kol ve dirseklerinizi yukarı aşağıya oynatmadan sola veya sağa dönme hareketi yapmanızdır. Aslına bakarsanız eskiden tripodla hiç titretmeden ve kaydırma yapmadan kusur çekimler yapmaya çalışırdım. Fakat bir gün tripodumu evde unutunca mecburen elde çekim yapmak zorunda kaldım. Elde çekim yaptığım fotoğrafların daha kusursuz olduğunu keşfettim. Tripod kullanarak çektiğim kareleri birleştirirken ufuk çizgisinde optik bir yanılsama oluşuyor ve dışbükey bir kavis meydana geliyordu. Sanırım bu tripodun bastığı zemin eğriliği veya dönme hareketindeki sabit merkez hareketinden oluşuyordu. Elde çekim yaptığınızda zeminin eğriliğinin önemi kalmadığı gibi makinayı bir merkezde değil dışbükey bir yörüngede sağa veya sola kaydırıyorsunuz ve bu da ufuk çizgisindeki optik bükülmeye engel oluyor. Bu yüzden bulunduğunuz konumu ve dirsek yüksekliğinizi değiştirmemek kaydı ile makinayı elde sağa ya da sola kayarak dönme yapabilirsiniz. Yalnız kapalı bir mekanın içinde ( ev, ofis, tarihi eser vb iç mekan ) çekim yapacaksanız, mutlaka tripod kullanmalısınız. Aksi takdirde yakın çekim olduğu için başarısız olma olasılığını olacaktır.

• Detaylara dikkat edin:

Çekeceğiniz manzara ya da bölgenin bir takım detaylar içermesinde fayda vardır. Çünkü fotoğrafları birleştiren yazılım, detayları referans alarak birleştirme yapmaktadır. Eğer önünüzde uçsuz bucaksız ve bulutsuz bir deniz manzarası varsa yazılım referans bulmakta güçlük çekecektir. Dağ, bulut, yapı vb. detaylar içeren manzaralarda daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.

• Dikey ve yatay çekimleri aynı anda yapmak:

Zamanla panoramik çekim konusunda ustalaştıkça sadece yatay veya dikeyde tek yönlü çekim yapmak yerine önünüzdeki manzarayı hem yatay hem dikey olarak çekip birleştirerek çok daha uzun ve geniş panorama fotoğraflarına sahip olacağınız göreceksiniz. Örnek olarak söylemek gerekirse: En sağdan çekime başlarken 1 no’lu kare en sağ yer ve ufuk çizgisi, 2 no’lu kare ufuk çizgisi ve gökyüzü. Daha sonra %25 kadar sola kayarak 3 no’lu kare ile yer ve ufuk çizgisi, 4 no’lu kare ufuk çizgisi ve gökyüzü olmak üzere aynı işlemi tekrar edebilirsiniz.

• Yazılım:

Gelelim birleştirme kısmına… Yukarıda belirtmiş olduğum basit teknik detayları uygulayarak çekim yaptıktan sonra işin birleştirme kısmına gelmişsiniz demektir. Birleştirme işlemi için bir yazılıma ihtiyacınız olacaktır. Ben uzun zamandır arayüzü ve kullanımı çok basit olan ve fotoğraf makinamı satın alırken içinden hediye olarak çıkan “Arcsoft Panorama Maker 3.5” i kullanıyorum ve gayet memnunum. Arzu ederseniz aşağıda vereceğim linkten “Arcsoft Panorama Maker 5.0 ” i deneme sürümünü indirebilir veya satın alabilirsiniz. Kullanımı çok zor olamamakla beraber birkaç denemeden sonra çok keyif alacağınız çalışmalar ortaya çıkacaktır. Bu programın kullanımı hakkında daha uzun yazmak isterdim ama bu yazı yeterince uzun olduğu için bir sonraki yazıda bu ve buna benzer yazılımları inceleme yazısı yazmaya karar verdiğim için hevesinizi sonraya saklamanızı rica ediyorum. İyi eğlenceler.

http://www.arcsoft.com/public/software_title.asp?ProductID=492&dyContent=

 
Toplam blog
: 180
: 4439
Kayıt tarihi
: 01.08.08
 
 

Kısaca -Yaş Grubu Türkiye Triatlon Şampiyonu, Vegan Triatlet, Türkiye Triatlon Federasyonu Eski B..