Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Kasım '06

 
Kategori
Tarih
 

Papa'nın Türkiye ziyareti

Papa'nın Türkiye ziyareti
 

Papa 16. Benedikt, dört günlük Türkiye ziyaretine bugün başlıyor. Ziyaretin, Papa'nın eylül ayında İslam'a ve Hazreti Muhammed'e hakaret ettiği konuşmanın gölgesinde geçeceği ifade ediliyor. Bazıları da Türkiye ziyaretinin birçok anlamda önemli olduğunu belirterek "Küresel meselelerde hassasiyet bağlamında önemli bir ziyaret" olarak belirtiyor. Protestolar, A Sınıfı güvenlik önlemleri almış başını gidiyor.

Şimdi siz değerli okuyucularla kısa bir yolculuk yapacağız nereye mi? Geçmişe gideceğiz.

Hristiyanlıkta Katoliklik, Protestanlık ve Ortodoksluk olmak üzere 3 ana mezhep vardır.

Hristiyanlığın Kudüs’te ortaya çıkması ve hızla yayılmasına karşı Roma İmparatorluğu önce bu dini yasaklamış ve Hristiyanları sıkı takip altına almışken daha sonra bu dine engel olamayacağını anlayan İmparator Konstantin, 313 yılında yayınladığı Milano Fermanı ile Hristiyanlığı resmen tanımıştır. Bundan amaç Roma İmparatorluğu’nu parçalayabilecek bir sürecin önüne geçmek ve onu kontrol altına almaktır. 395'de Roma İmparatorluğu batı ve doğu olarak ikiye bölündüğü için Doğu Roma (Bizans) İmparatorları Roma Kilisesine bir şey yapamadılar. Roma kilisesi, daha sonra bağımsızlığını ilan ederek 325 yılında oluşturulan Hristiyan birliğinden ayrıldı. Roma İmparatorlarının, dini otoriteyi egemenlik altına almaya çalışmaları, Hristiyanlığın, Katolik ve Ortodoks olmak üzere iki mezhebe bölünmesine sebep oldu..

Protestanlık mezhebi ise Reform hareketlerinden sonra Martin Luther adlı bir din adamının kilisenin halkı sömürmesi ve yanlış uygulamalarına karşı başlatılmış bir harekettir. Onun başlattığı hareket Avrupa’da kısa sürede yayılarak ayrı bir mezhebin yani Protestanlığın ortaya çıkışını sağladı. Dini ve siyasi otoritenin kavgası böylelikle Hristiyan dünyasının Katolik, Ortodoks ve Protestan olmak üzere üç mezhebe bölünmesine yol açtı.

Türkler üzerine saldırmak ve Bizans'a yardım maksadıyla Anadolu'ya gelen haçlılar yön değiştirerek 13 Nisan 1204'de İstanbul'a geldiler. Üç gün boyunca benzeri görülmemiş bir barbarlıkla İstanbul yağmalandı ve insanlar katledildi. Ayasofya dahil olmak üzere bütün anıtsal yapılar tahrip edildi,yüzlerce yıllık yazma kitaplar yakıldı. Birçok değerli Bizans eseri Avrupa'ya taşındı

Şimdi bizi ilgilendiren kısma gelelim.

Osmanlı devleti kuruluş döneminde en çok Bizans imparatorluğu ile mücadele halinde olmuştur.ve Bizans'da her başı sıkıştığında Katolik dünyasından yardım isteyecektir. Ama gün gelecek ve Bizans FATİH tarafından 29 MAYIS 1453'de tarih sahnesinden silinecektir.

Fatih; İstanbul'u fethedecek ancak Ortodoks'luğun dinsel merkezi olan Fener Rum Patrikhanesi'nin İstanbul'da kalmasına müsaade edecektir. Peki ama neden?

1. Ortadoks kilisesini kontrol altında tutmak
2. Hristiyan dünyasının Osmanlı'ya karşı güç birliği oluşturmasını engellemek
3. Hoşgörülü bir devlet olduğunu ispatlamak

Hristiyan dünyasındaki bu bölünmüşlük de hep Avrupa'nın aleyhine bir saat gibi işleyecektir.

Papa 16. Benedict'in Türkiye'yi ve Türkleri sevmediği zaten açık o halde sebebi hikmeti nedir bu ziyaretin bir düşünelim?

1. Ortodoks Kilisesi ile yüzyıllardır bozuk olan arasını bir an önce düzeltmek.(4.HAÇLI SEFERİ)
2. İslam'a ve Türkler'e dil uzatarak yeni bir İslam-Hristiyan çatışması yaratmak.(16. Benedikt, İslamiyete ve Hz. Muhammed’e hakaret etmesine rağmen özür dilememekte ısrar ediyor)
3. Batı'yla Müslümanlar arasındaki hassas köprüyü sağlamlaştırmak.(!)

BUYRUN SİZ KARAR VERİN.

 
Toplam blog
: 5
: 840
Kayıt tarihi
: 04.08.06
 
 

Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tarih öğretmenliği anabilim dalı mezunuyum. Meslek hayatımda 4...