Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '17

 
Kategori
Siyaset
 

Parlamentodan tam demokrasiye

Parlamentodan tam demokrasiye
 

2011 yılında kurulmuş ve meclisteki tüm siyasi partilerden temsilcilerin bulunduğu Anayasa Uzlaşma Komisyonu geçtiğimiz aylarda zor da olsa bir sonuca ulaştı. AK Parti ve MHP'nin uzlaşması sonucu, 330 oyun üstünde katılım ile yeni anayasa teklifi 16 Nisan da halk oylamasına sunulacak. Türkiye, her seçim dönemin de olduğu gibi bu seçim döneminde de sıkıntıların ardı kesilmiyor. CHP'nin yeni anayasa teklifi mecliste oylanırken takındığı saygısız üslûpla başlayan süreç hâlen daha idame ettiriliyor. 

Öncelikle şu bilinmelidir ki; bu sistem de önemli olan, başkanın kim olduğu değil, sistemin nasıl işleyeceğidir. 18 maddenin her biri AK Parti'nin geleceği için değil Türkiye'nin yönetiminde tıkanıklıklara neden olan ve bürokratik oligarşinin son bulması için elzemdir!

Milletvekili seçilme yaşının 25'ten 18'e iniyor

Teklifte sunulan maddeye olan itiraz Türkiye'nin yaklaşık 13 milyon genç nüfusuna hakarettir! 16 yaşında şehit olan Abdullah Tayip OLÇOK'a hakarettir! 18 yaşına girdikten 1 gün sonra anne-babasının izni olmadan nikah kıymasına müsaade ediyorsunuz da, ülkenin sorunlarında söz sahibi olmasını mı hazmedemiyorsunuz? 18-19 yaşlarında bir gencin ülkeyi nasıl yöneteceği konusunda enişelerinizi bi kenara bırakın artık. Gençler mecliste, onları temsil edecek birini istiyor. (Bknz; Kendine dâhi güven ve itibarları olmayan CHP Gençlik Kolları)

Milletvekili Sayısı 550'den 600' çıkıyor

Sunulan teklifte Ana Muhalefet Partisi'nin Genel Başkanı milletvekili maaşlarını hesaplaya dursun biz şöyle ifade edelim; Bu düzenleme mecliste daha çok temsil edilebilme hakkını getiriyor. Bu da demek oluyor ki; belki de bir sonra ki seçimlerde mecliste roman vatandaşlarımızı temsil eden milletvekili sayısının bir artmasına veyahut azınlıkta olan bir başka kesimin de temsil edilmesine imkan sağlıyoruz. Şimdi soruyorum; insanların hayatlarını daraltan ama kendini özgürlükçü diye nitelendiren CHP siyasette daha fazla temsil imkanı sağlayacak bu teklife neden karşı çıkıyor?

Milletvekilleri kanun yapıyor.

Cumhurbaşkanı, meclisi fesh edemiyor! Cumhurbaşkanı seçimi yenileme kararı alıyor. Bununla birlikte kendi süresinden de bir dönemini kaybetmiş oluyor. Mecliste aynı şekilde seçimi yenileyebiliyor. Seçim, hem yasamayı hem yürütmeyi kapsıyor. 

Yeni sistemde; Yürütme, meşruiyetini direk halktan alıyor. 

Yeni sistemde; HSK'nın 7 üyesini meclis seçiyor.

Yeni sistemde; Koalisyon ihtimali yoktur.

Mevcut sistemde; Cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesine 14 üye seçerken, Cumhurbaşkanlığı sisteminde 12 üye seçecektir. Oylamaya sunulan teklifte arasındaki tek fark ise; toplam üye sayısının 17'den 15'e düşmesidir.

Her seçim, her seçmenin ikna edilmesi gerekir. Bizler doğru olanı tüm şeffaflığıyla anlatmakla mükellefiz. Yeter ki milletimize güvenelim ve itimat edelim yeter.  

Çoğunluğun değil, çoğulcu bir demokrasi için EVET!

 
Toplam blog
: 7
: 154
Kayıt tarihi
: 29.12.14
 
 

Genç bir Anestezist. İstanbul doğumlu. Aslen Erzurum'lu. Cumhurbaşkanı'nın  uzak mesai arkadaşı. ..