Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mayıs '09

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Patatesli bulgur pilavı

Patatesli bulgur pilavı
 

Pataesli Bulgur Pilavı


M.Ö. 10.000 yıllarında Cilalı Taş dönemine ait zaman diliminde tarımın ilk olarak ortaya çıktığı sanılıyor. Aynı dönemde dünyanın üç ya da dört yerinde, yani Orta Doğu, Çin, Orta Amerika ve Batı Afrika’da yaşayan avcı topluluklarının tarımla ilgilenmeye başladığı görüşü yaygın.

İnsanların giderek kalabalıklaşması avcılıktan başka besin maddeleri arayışına girmelerine sebep olmuş. İlk önce yakın çevrelerindeki yabani bitkileri ayıklayarak yenilebilir olanları korumaya başlayarak tarımcılığa doğru ilk adımı atmışlar. Tarımın giderek yaygınlaşması ise avcı ve toplayıcı olan toplulukların giderek tarımı benimsemeleri ile yerleşik düzene geçmelerini sağlamış.

İnsanlar tarımın ilk dönemlerinden beri en fazla tahıl ekmişler. Buğday, pirinç, mısır, arpa ve darı dünya da temel gıda ürünlerinin yarıdan fazlasını karşılar olmuş tarihler boyunca.

İlk tarım dönemlerinde yetiştirilen buğday saplarının çok uzun olması ve olgunlaşan tanelerinin çabuk dökülmesi yüzünden atalarımız taneleri çabuk dökülmeyen bitki arayışına girmişler. Çok uzun süren aramalar sonucu kısa saplı ve başakları çok sert buğdaya benzer bir bitki bulmuşlar. Tanelerinin çok verimli olmadığı görüp, bu iki buğdayı aşılama biçimiyle harmanlamışlar ve kısa boylu başakları sert kolay dökülmeyen buğday ırkını elde etmişler.

Bulgurun keşfi ise yaklaşık M.Ö.2000 li yıllara rastlıyor. Arapçadan burğul kelimesinden geçmiş olan bulgur, yine eski Yunanca’ da vurma, çarpma, dövme anlamına gelen plege kelimesinden türettikleri plegouri diye adlandırılmış.

Bulgur, buğdayın temizlenip kaynatılması, kurutulup kabuğunun soyulması ve değirmenlerde dövülmesi ile elde edilir.

Bugün bulgur pilavını anlatırken faydalarına da değinmek istedim.

Bulgurun kandaki yağları düşürücü etkisi olduğunu biliyor muydunuz? Karbonhidrat değeri oldukça düşük buna rağmen protein değeri daha fazla olan bir besin maddesi. Ayrıca içerisinde bulunan B1 vitaminleri sayesinde sinir ve sindirim sistemine olan faydaları oldukça önemli bir yer tutuyor. Yine içindeki folik asit maddesi nedeni ile özellikle bebeklere ve hamile kadınlara tavsiye edilen bir besin. Hiç kolesterol içermeyen, kabızlığı engelleyerek bağırsak kanserini önleyen, bakliyatlarla karıştırıp pişirilince çok önemli bir besin kaynağı durumuna gelen bir madde aynı zamanda.

Malzemeler:

1, 5 su bardağı bulgur

2, 5 su bardağı kadar kaynamış su (tavuk suyu da olabilir)

2 adet patates

1 adet kuru soğan

1 adet etli kırmızıbiber

1 adet yeşil sivri biber

1 çay kaşığı iri çekilmiş karabiber

1 çay kaşığı kırmızı pul biber

1, 5–2 tatlı kaşığı kadar tuz

2–3 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı:

Yayvan tencereye yağı koyun. Soğanı, biberleri, ayıklayıp istediğiniz şekilde doğrayın. Patatesi soyup küp küp kesin.

Yağı kızdırıp biber ve soğanı ekleyip pembeleştirin. Patatesleri ekleyin, arada karıştırarak 5 dakika kadar orta ısılı ocakta pişirin. Bulguru yıkayarak tencereye alın. Baharatları ve tuzu ekleyerek suyunuzu ilave edin. Ben suyu hiç ölçmem, bulgurun üzerini 2 parmak geçecek kadar koyarım ama size yaklaşık olarak su miktarını verdim. Ocağı en kısık ayara getirerek pilav suyunu çekene kadar pişirin. 10 dakika kadar dinlendirip servis yapın.

Afiyet olsun.

 
Toplam blog
: 26
: 2226
Kayıt tarihi
: 20.01.09
 
 

1964 doğumluyum ve Sağlık sektöründen 2005 yılında emekli oldum. Evli ve iki çocuk annesiyim. Şu an ..