Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '17

 
Kategori
Deneme
 

Perdede içerideki dışarıyı görüyor dışarıdaki içeriyi göremiyor;bu, amaca uygunluk nasıl sağlanmış

Perdede içerideki dışarıyı görüyor dışarıdaki içeriyi göremiyor;bu, amaca uygunluk nasıl sağlanmış
 

Güneşin rahatsız edici ışığı ve ısısından korunurken manzaranızı seyretmeye devam edebilirsiniz. Güneşin yaydığı UV ışınlarını bloke ederken çok düşük bir oranda geçirgenliği vardır. Gündüz dışarıdan bakıldığı zaman içerisini göstermez, akşam ışık yoğunluğu içeride olduğu için dışarıdan bakıldığında düşük bir oranda içerisini gösterir.

Öncelikle tül perdenin içeriyi gösterip göstermemesi konusunda da farklı düşünceler var.

“içeride ışık yanıyorsa ve akşamsa, tül kapalı olsa bile içeriyi gösterir. İçeride ışık yanmıyorsa ve gündüzse, tül kapalı olursa içeriyi göstermez”

“Bence buzlu cam etkisi yapar. Renkleri seçebilirsiniz belki ama nesnelerin şekillerini düzgün bir şekilde göremezsiniz”

“Rengi şekli şemalı karıştırmayalım, kabak gibi görünür içerisi. Şu anda karşı bloğa bakıyorum ve içeride amcanın çay karıştırmasını görüyorum”

“Eğer bir bayan o tül perdenin olduğu odada soyunup dökünüyorsa; gören birileri mutlaka olur. Gece gündüz fark etmez”

Bunlar böyle de, genel olarak biliyoruz ki, camlarımıza çektiğimiz tül perde gündüzleri çok işimize yarıyor; biz kendimiz dışarıyı görüyor seyrediyoruz ama dışarıdakiler içeriyi göremiyor.

Belli ki perdenin kumaşıyla alakalı(tabii ki sadece tülden bahsediyoruz) Belki bu, teknolojiyle de sağlanabilinir ama yani doğanın bu özelliği bayağı işe yarıyor doğrusu. Böyle bir özelliği olmasa bu perdeleri penceremize takıp dışarısını seyredemezdik. Kalın perdeyle kapalı pencere pencere bile sayılmaz, duvarda delik gibi; sadece ara sıra açıp hava almamızı sağlar. Dışarı bakamayız, evimiz havasız ve kapalı olur. Perde bile denmez buna.

İşin bilimsel yönünü pek bilmiyorum, ışık tül perdenin kumaşına vurunca kumaş ışığı yansıtıyor bu da içeriyi görmemizi zorlaştırıyor olmalı. Belki de bunu tül perdenin renginin parlak beyaz olması sağlıyor. Diğer renklerde olmaz bu; çünkü güneş ışığını en iyi yansıtan renk beyaz.

Her ne olursa olsun bize çok büyük kolaylık sağladığı ortada. Dışarıdakiler sizi izlerken dışarı bakamazsınız. Sizi izlemelerinden rahatsız olursunuz. Aslında ben tabii ki özgür insanların evlerinin içinin görülmesinden rahatsız olmayacaklarını düşünüyorum, yani isteyenler kendilerini ve yaşamlarını saklamadan aleni yaşayabilirler(tabi saklanması gereken saklanır yine de); ama herkes öyle değil.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..