Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '17

 
Kategori
İnançlar
 

Perşembe akşamı (Cuma gecesi); Tutulan oruç, ibadet ve günün kutsallığı hakkında..

Perşembe akşamından Cuma sabahına kadar Cem yapan Alevi, Bektaşi, Kızılbaş toplumu için Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan gece kutsaldır.
 
Sabahında Hayırlı Cumalar der vedalaşırlar. Zamanla Emeviler bunu Kurumsal bir yapıya çevirip İslâm'ı isteklerince organize etmek için kullandılar.
 
Alevi toplumu kendisine yapılan saldırıların Cuma rastlaması sonucu korkutuldu ve Cuma gününün bu yönü unutuldu.
 
Alevi inancında Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan geceye Cuma gecesi denir... Her Alevice bilindiği gibi ve birçok Alevi inancıyla tanış olmuş dostlarımızın ve kamuoyununda bilgisi dailindedir ki, Aleviler Cem ibadetlerini Perşembe akşamları yaparlar... Ve Perşembe akşamı tutulan oruçların daha makbul ve hayırlı olduğunu da biliyoruz..
 
Bugünü, kutsal ve önemili kılan sebepler;
 
1- Allah’ın dünyayı yapılanmasında, Perşembe günü dinlenme günü ve bugünde muhabbet ve sorgu suallerin yapılmış olması... (Dünyanın inşası yedi günde tamamlandığı ve bu 7 sayısından yola çıktığımızda Perşembe haftanın ortası olmuş oluyor)
 
2- Allah’ın peygamberlerine (dünyevi elçileri), Perşembe akşamı muhabbet yapın, hutbeler okuyun, toplu ibadetlerin yapılmasını buyurması... (Burdaki amaç; İnsanların hem teorik ve hem pratik olarak yetkinleştirilmelerine dikkat çekilmiştir.)
 
3- Hz.Muhammed, Perşembe akşamı hakka yürümesi... (Miladi: 571, Rebiülevel ayının 12. gecesi, (Nisan ayının 20. günü) hakka yürümüştür.)
 
4- Hz.Muhammed Hakk;a yürümeden önce vesiyetnamesini yapması... (Cebrail tarafından Hz.Muhammed’e, Miraç’ını yerine getirmesini ve yolcu olduğunu kendisine iletmesi üzerin Hz.Muhammed miraç’ını (Miraç; yukarı çıkmak, yükselmek anlamını dile getirir.) yerine getirdikten sonra en yakın çevresini toplayarak bana kağıt getirin size vesayetname yapacağım ki benden sonra hilafet çıkmasın demesi üzerine ordakilerden başta Ömer olmak üzere karşı çıkmışlardır. Çünkü Hz.Muhammed’in kendisinden sonra, kimi yerine halife olarak seçeceğini iyi biliyorlardı. Bundan dolayı Ömer, peygamber sayıklıyor, ne dediğini bilmiyor demiştir ve vesayetname’nin yazılmasına engel olunmuştur... Ve Hz.Muhammed ruhunu teslim ederken Hz.Ali, Hz.Muhammed’in cenaze ve defin hizmetiyle uğraşırken diğerleri halife seçme telaşına kapılmışlardı...)
 
5- Birçok peygamberlerin Hakk;a yürümelerinin bugüne denk gelmesi...
 
6- 12 İmamlar’ın ölümleri, 12 İmamların yası matemlerin bugünlere denk gelmesi... (İslam aleminde Hicri ve Hristiyan aleminde ise Miladi takvimi kullanılmakta idi.. Aleviler kendi inanç ve kutsal günlerini Hicri takvime göre devam etmekteler... Bunun sebebi Sünni ve Alevi inaç günlerinin birbirine denk gelmemesi ve bunun engellenmesi içindir.. Bilindiği gibi Hicri ve Miladi takvim arasında on gün farkı bulunmaktadır yani her sene 10 gün ileri gidiyor... Burdaki en önemli bir örnek ise 12 İmamlar Ayı yası/matem’dir.. işte bu dini ve kutsal günlerimizin bütün 12 ayı dolaştığı içindir ki, bu kutsallık Perşembe akşamına denk geldiğinden dolayı.. yine Hızır orucu aynı keza; Salı, Çarşamba ve Perşembe. Görüldüğü gibi üçüncü gün Perşembe'ye denk gelmiştir.... vs.vs...)
 
Sonuçta Aleviler; Hak Muhammed Ali Yolu’nda Hakk’a yalvarışlarını, yakarmalarını ve İbadetlerini, dünyevi meşkuliyetlerden uzak Allah ile başbaşa kalama ve huzur içinde ibadetlerini Perşembe'yi Cuma’ya bağlayan gece böylesi bir nurani atmosferin en ideal anıdır...
 
Cem ayinlerinde/ibadetlerinde çerağ/mum yakılmasındaki mana ise; Cemevi’nin, ibadet mekanı’nın ilahi nur ile nurlanmasını sembolize eder...
 
Bu Hidayet önderlerimiz Muhammed Mustafa Fatma-yı Zehra Aliyel Mürteza ve 11 imamla Nur Suresi 35 36 Ayetinde yanan Yeşil Kandil'deki ilk Nurdan sonsuza kadar imam Mehdi'ye uzanan nurun simgesidir. 
 
Aynı zamanda karanklık düşüncelerden uzak ilim, aydın düşünceleri, günleri/gelecekleri sembolize eder... 
 
Buna örnek Hünkar efendimizin “İlimle gidilmeyen yolun sonu karanlıktır” der...
Aşk ile Hu
 
 
Toplam blog
: 447
: 1524
Kayıt tarihi
: 20.09.13
 
 

06 Mayıs 1974 Çorum Sungurlu'da doğdu. Yaşamının büyükçe bir bölümünü Mamak'ın gecekondu mahalleler..