Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Eylül '13

 
Kategori
Güncel
 

Petrol Piyasasına Retrospektif Vizyon

Petrol Piyasasına Retrospektif Vizyon
 

Petrol, günümüz dünya ekonomisi ve siyasetinde tartışılmaz bir öneme sahiptir.


Tabiatı gözlemlediğimizde kendisini sürekli olarak yenilediğini ve değiştirdiğine tanık oluruz. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerle beraber tarihi olaylar ve hukuk, hayatımızı değiştiren ve düzenleyen etkenlerdir. 2003 tarihinde yürürlüğe giren 5015 sayılı "Petrol Piyasası Kanunu" reform niteliğindeki yeni uygulamaları, enerji sektörüne getirdi. Bu yeni uygulamalardan bazılarını özetle şöyle sıralayabiliriz:

1- Lisans Uygulaması

2- Ulusal Marker

3- Serbest Piyasa, vs.

Lisans: “Bu Kanuna göre gerçek ve tüzel kişilere piyasada faaliyet gösterebilmeleri için Kurul tarafından izin verildiğini gösterir belgeyi” tanımlamaktadır. Buna göre akaryakıt ticareti yapan firmaların geçerli EPDK lisansı olması gerekmektedir.

Ulusal Marker: Kanunda "Akaryakıta rafineri çıkışında veya gümrük girişinde eklenecek katkı." olarak tarif edilir. Yasa dışı yollarla akaryakıt satışını önlemek için geliştirilmiş, yakıtın niteliğini bozmayan işaretleyici kimyasal madde.

Serbest Piyasa: Petrol Piyasası Kanunu öncesi "otomatik fiyatlandırma mekanizması" ile belirlenen akaryakıt fiyatları, Petrol Piyasası Kanunu uyarınca 1 Ocak 2005'ten itibaren rafinerici ve dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından “Petrol alım satımında fiyatlar en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa koşullarına göre oluşur." dikkate alınarak, tavan fiyat şeklinde serbestçe belirlenmeye başlandı. Akaryakıt fiyatlarını, ana dağıtıcı firmaların Web sitelerinden güncel ve doğru olarak takip edebilirsiniz.

Soru: Ülkemiz akaryakıt fiyatlarını, diğer dünya ülkeleriyle karşılaştırınca nasıl buluyorsunuz ve reaksiyon veriyorsunuz?

Hülasa zaman, değişimle modern yenilikler getirirken gereksinimlerimizi mevzuata uygun olarak, ekonomik fiyatlardan, kaliteli olarak ve zamanında temin ederken, yaşam alanımız olan doğaya da saygılı olmalıyız.

Sevgi ve saygılarımla,

Şenol ELBAY

 
Toplam blog
: 79
: 1511
Kayıt tarihi
: 22.06.07
 
 

Söz uçar, yazı kalır. Verba volant, scripta manent. Words fly away, writings remain. Les mots vol..