Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '13

 
Kategori
Güncel
 

(Y)akaryakıt kutuplaşması

(Y)akaryakıt kutuplaşması
 

(Y)akaryakıt kutuplaşması


Mısır olayları, Suriye'ye müdahale derken yükselmeye zaten meyilli akaryakıt fiyatları tavan yapmış, 5 TL'ye ulaşmıştı. Gerçekten fiyatlar psikolojik sınırı da aştığı için akaryakıta, "yakaryakıt" diyebilirdik artık. :)

Arabası olmayıp da almaya niyeti olanlar bu niyetlerinden bir kez daha vazgeçti, benim gibi. Tabii bekâra karı boşamak kolay! :) Ama akaryakıt fiyatlarının bu önlenemez yükselişi arabası olanları da alternatif araçlar bulmaya itti. Gerçekten imkânı olanlar toplu taşıma araçlarına yöneldi. Gerek olmadıkça araç kontakları kapalı kaldı.

Hâl böyleyken, akaryakıt fiyatlarında bir değişiklik daha oldu. Yoldan çevirdiğimiz yüz kişiye bu  değişikliğin ne olduğunu sorsak, tek popüler cevap alırdık şüphesiz: ZAM! Ancak akaryakıt fiyatlarındaki değişikliğin nedeni bu kez zam değildi. İnanması güç, çok küçük ama değişikliği nedeni indirimdi.!

Peki ne oldu da ahir ömrümüzde akaryakıt indirimi gördük, görebildik? Öyle ya Mısır'da hayat normale dönmüş değil... Suriye'de yaşananlar ortada... Bizde de bir farklılık yok! Tasın da hamamın da durumu evvelkiyle aynıyken, eniştemiz bizi neden öptü ki şimdi? Hayır, alışık olmadığımız için insan korkuyor. Sanki sabah uyandığımızda yapılan indirim misliyle zam olarak revize edilecek gibi geliyor insana... :)

Nedenini niçinini hâlâ öğrenemediğim bu garip indirim sonucu irili ufaklı bütün akaryakıt şirketleri irili ufaklı indirimlere gittiler. Hakikaten zamlarda olduğu gibi indirimde de ortak bir meblağa rastlamak mümkün değil. Yine de ortalama 12 Kuruşluk bir indirim yapıldı. Meblağ insanlık için küçük olabilir ama nerdeyse her sabah yeni bir akaryakıt zammıyla uyanan bizim için büyük bir adım! :)

Başka ülkelerde insanların günlük yaşantılarında başlarına gelen olaylar karşısındaki tepkilerinin çeşidini, kutupların sayısını bilmiyorum. Ancak bizde tepkiler, kutuplar her geçen gün azalıyor, bir kalıba giriyor. Var olan kültürümüze ve içimizdeki gökkuşağı aşkına rağmen farklı fikirlere tahammülümüz yok. Muallakta kalmaktan milletçe hoşlanmıyoruz anlaşılan. Bir insanın gri olmasını kabullenemiyoruz. Taraf olmayanı bertaraf olmaya zorluyoruz. Ve her geçen gün saflarımızı daha da ayırıyoruz. Korkarım ki yakında sadece iki kutuptan oluşan ve birbirinden ak ile kara kadar farklı olan bir toplum olacağız... Özellikle son yıllarda ivme kazanan bu kutuplaşma meylimizden olsa gerek gündelik her olayda olduğu gibi akaryakıt fiyatları konusunda da birbirine zıt iki noktada kümelenmiş durumdayız.

Söz gelimi 12 Kuruşluk indirime ölümüne burun kıvıranlar var. Bunlar iki kutbun birincisine mensuplar... :) Elbette aman aman bir durum yok. Bugüne kadar yapılan zamlar karşısında bu indirim devede kulak bile değil. Dişimizin kovuğunu bile doldurmaz yani... Kabul! Ama 2 Kuruşluk zam da bile yaygarayı koparanların 12 Kuruşluk indirime sevin(e)meseler bile sessizliğini korumalarını beklemek çok büyük bir beklenti mi acaba? :)

İkinci kutup da en az ilki kadar uçlarda... Fakat tam tersi istikamette. Haber kanalları özellikle fiyatların "psikolojik sınır"ın altına düşmesinden dem vuruyorlar... Bu ikinci kutupsa 12 Kuruşluk indirime "ücretsiz akaryakıt" kuyruğunda yer bulmuşçasına seviniyorlar. Sevinmeyip de ne yapsınlar? 4.99 TL, 5.00 TL'den büyük olduğuna göre. Matematik yanılmaz ya hani... Zaten bu mantıkla özel sektör tarafından soyulmaya alıştığımızdan... Varsın bir de devletimiz tarafından göz göre göre kandıralım... Değil mi ya?

  

 
Toplam blog
: 103
: 409
Kayıt tarihi
: 10.09.10
 
 

Kısaca kendimi tanıtacak olursam "Evlat, eş, baba, öğretmen, yönetici, yazar ve tabii ki okur." y..