Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Eylül '08

 
Kategori
Ramazan
 

Peygamberlerimizin hanımlara vasiyeti

Peygamberlerimizin hanımlara vasiyeti
 

milliyet gzetesi Ramazan Bölümü'nden alınmıştır.


Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed ( S.A.V. ) efendimiz erkek ve kadınların birbirleriyle olan davranışlarına hassasiyetle yaklaşmaktaydı. Allah, kullarını yani kadın ve erkeği eşit yaratmıştır. Fakat erkek kullarının hanımlara daha ılımlı ve kalplerini kırmayacak davranışlarda bulunmalarını emretiştir.

Peygamberimiz ( S.A.V.) erkek ve kadın ümmetine tavsiyelerde bulunmuştur. Bunlardan birkaçtanesini sıralayalım şimdi:

* Cennete Koyacak Güzel Ameller İşleyin: Allah'a ibadette bulunun, O'na hiçbirşeyi ortak koşmayın, namazı devamlı olarak kılın, haccınızı eda edin. Oruç günahlardan koruyucu bir ibadettir. Sadaka, suyun ateşi söndürdüğü gibi günahların ateş azabını söndürür. Kişinin gecenin tenha vaktinde kıldığı namaz, salih kulların alametidir. İşin başı İslam, temel direği Namaz, zirvesi de Cihad'dır ( Allah'ın dininin yayılması için çalışmaktır. ) Bunların hepsini koruyan şeyler de dildir. Dilinizi koruyun buyurmuşlardır sevgili Peygamberimiz ( S.A.V. ). Dillerin ettiğinden başka birşey insanları cehenneme atar mı diye buyurmuşlardır Peygamberimiz ( S.A.V. ).

En Faziletli Kadınlardan Olun: Mü'min, Allah'a takvadan sonra ençok saliha bir zevceden hayır görür. Böyle bir kadına emretse itaat eder. Ona baksa sevinç duyar, birşeyi yapıp yapmaması hususunda yemin etse, kadın bunu yerine getirerek onu yeminden kurtarır. Kadınlara, hem kendi namusu hem de adamın malı hususunda dürüst olun diye buyurmuşlardır Peygamberimiz ( S.A.V. ) .

Kocalarına Eziyet Veren Kadınlardan Olmayınız: Kadınlar çocuklarını karınlarında taşırlar, doğururlar ve onlara merhamet beslerler. Bunlar bir de kocalarına eziyet vermesinler, namazlarını kılsınlar, Cennete girerler.

Koca Hakkı Üstündür: Kays Bin Saad ( r.a.) birgün halkı bir İranlıya secde ederken görür ve şöyle der : " Allah'ın Resulü bu secde edilmeye herkesten daha layıktır. " Sonra gelip bunu Peygmberimiz ( a.s. )'ın kendisine anlatınca Allah Resulü şöyle buyurdu : " ŞUNU ASLA YAPMAYINIZ ! BİR İNSANIN BAŞKA BİR İNSANA SECDE ETMESİNİ EMRETSEYDİM, ALLAH'IN, HANIMLARI ÜZERİNDE KOCALARINA VERDİĞİ HAKTAN DOLAYI HANIMLARIN KOCALARINA SECDE ETMELERİNİ EMREDERDİM. " buyurdular.

Şu Dört Şeye Riayet Edin: " Asıllar dört tanedir: İlaçların esası, Edeplerin esası, İbadetlerin esası, Temennilerin esası.

1- İlaçların esası, az yemektir.

2- Edeplerin esası, az konuşmaktır.

3- İbadetlerin esası, az günah işlemektir.

4- Temennilerin esası, sabretmektir.

" Akrabalarını hafife alan, sevgiyi kaybeder. " buyurmuşlardır Sevgili Peygamberimiz.

Tabağınızı Sünnetleyin: Nubeyşetü'l-Hayr' dan ( r.a. )'dan : Sevgili Peygamberimiz şöyle buyurdu : " Kim bir tabakta yemek yiyip de sonra o tabağı silerse ( sünnetlerse ) o tabak onun için Allah'tan mağfiret diler. " Tabak kişi için şöyle der : Sen beni şeytandan kutardığın gibi Allah da seni ateşten azad edip kurtarsın.

Çok yemeyiniz diyerek şöyle devam etmiştir Sevgili Peygamberimiz : " Bir avuç adi hurma ile de olsa akşam yemeğini yiyin. Çünkü; akşam yemeğini terketmek ihtiyarlık sebebidir. "

* Kaynak Bilgi : Abdülkadir Dedeoğlu ( PEYGAMBERİMİZİN HANIMLARA 100 VASİYETİ ) adlı kitabından alıntı yapılmıştır.

 
Toplam blog
: 749
: 1983
Kayıt tarihi
: 11.10.07
 
 

Yazmanın hayatın akışının bir parçası olduğu kanısındayım. 6 Mayıs 1982'de doğdum ve İstanbul Kar..