Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '20

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Piramitten Bakış 3

 Dün özel bir gün müydü? Bence değildi. Ama önemli bir gün gibi piyasalar ortak bir karar almış gibi satıcılı seyrederek  piyasada endeksleri yüksek düzeyde aşağı çektiler. Piyasadaki sermaye yatırımcıları ne olmuştu da bu yönde bir hareket yaptılar ?

 

Kısaca uluslararası endekslerin dün kapanış fotoğraflarına bakalım :

- S&P  :               -% 5,89             v 3,002

-Hang Seng  :    - % 1,39            v24,140

- Dow J ones  :  -% 6,90             v 25,128

-Nikkei :             -%0,80              v 22,292

-BIST  100 :        - % 0,57            v109,155

 

Bu göstergeler bana  4 soruya cevap bulmam gerektiğini gösteriyor :

 

1 / Bu satımların sebebi nedir ?

2/ Bu satış devam edecek mi ?

3/ Devam ederse ne kadar devam eder ?

4/ Satışların önce durması sonra da yükselmesi için ne olmalı ?

FED başkanı sayın Powell 2020 ve sonrası için beklentilerini oldukça karamsar bir gözlükle açıkladı dün. ABD'nin uzun bir süre bu olumsuz sürecin etkisinde kalacağını ve 2020 de  -%6 daralma yaşayacaklarını ifade etti. Yatırımcı burada şunu düşündü : Fed bu kadar muslukları açmış yaklaşık 7 trilyon Usd enjekte edilmişken bu sonuç hala böyle ise durum beklentiden çok daha kötü. ABD devlet yönetimi tabi ki hemen karşı atakla cevap verse de yatırımcı için FED değerlendirmesi daha yönlendirici oldu.  ABD de ki satış hareketleri temelinde bu vardı oysa AB de daha çok satış sebebi kar realizasyonları sonucunda oluşmuştu. Bizim borsamız da ki düşüş ise başta kar realizasyonu ve bugün hissedeceğimiz satış dalgasında FED açıklamaları etkileri düşüş yönünde gösterecektir.  Cevaplarımıza devam edelim. Satış dalgası petrol fiyatlarında ki düşüşle beraber gerçekleşti. Ham petrol %3- düzeyinde değer kaybederek 35 $ seviyelerinden işlem görüyor. Buradan üretim sürecinde olumsuzlukların etkisinin devam ettiği sinyalini almaktayız. Firmaların üretim zincirlerini gözden geçirmeleri ve dünya ile konsolide olarak nerede olduğunu görmeleri için en az 1 ay daha zaman geçmesi gerektiğini düşünüyorum . Yani 1 ay boyunca biz bu dalgalanmaları yaşayacağız . Buna dalga dedim çünkü bu süreç tam olarak bir dalga yarattı ve ilk büyük dalgasını dün piyasalar hissetti. Son sorumuzun cevabına geldiğimizi ifade edeyim. Bu satış dalgasının bitmesi öncelikle FED' in politikalarının genişletici yönde artırmasına ki evet hala enjekte edecek yer var,  ABD de ki sosyal sorunların  ve ÇİN ile olan ticari problemin  azaltmasına ilave olarak COVİD / 19 lanetinin etkilerinin azaltılmasına bağlıdır.

Burada ayrı bir parantez ile BIST 100 ile Altına yer vermek istiyorum .

BIST 100 : Satış beklentisi ve piyasalardan gelecek olumsuz haberler sebebi ile önce endeksin 104,200 leri görmesi bu seviyede ki desteği aşağı yönde kırması durumunda 103,300 ve aşağıda 100,600 desteğini deneyebilir. Ama bu süreç kötümser durumun devam ve artma senaryosudur.

İyi bir senaryo olarak şuan için 'orta iyi' ile tabir ettiğim senaryo da piyasalarda ki sermaye düşük faizler sebebi ile borsalarda değerlenmek isteyecektir. Bu istekleri piyasa göstergelerini alım destekli yukarı yönde hareket ettirerek; 103,100 - 105,000 bandında bir süre tutacaktır.

 

ALTIN :  Altın şu saatler de 1737 $ seviyesinde. Dünyada ki bu belirsizlik en çok altın pazarını hareketlendirir her zaman olduğu gibi.  Fiyatının zirvesi olan 1788 $ düzeyine tekrar gelmek için alım yönlü hareket edecek olsa da 1760 bandında satım direnci ile karşılaşacaktır. 1760 direncini kırması akabinde 1780 $ hedefi gelir.

 
Toplam blog
: 7
: 71
Kayıt tarihi
: 01.12.09
 
 

1984 Elazığ  doğumluyum. Marmara üniveristesi İktisat bölümü mezunuyum. Her türlü alana ilgi duya..