Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '07

 
Kategori
Kitap
 

Piraye

Piraye
 

Gecen hafta kardesimden paket geldi. Icinden simdiye kadar hic bir kitabini okumadigim Canan Tan in yazisi kitabi vardi. PIRAYE.. Tesekkur etmek icin aradigimda "Abla cok akici bir kitap " demisti. Gercektende oyleymis. Bugun yine yolum Osaka nin sehir merkezine dusmustu. Kirkbes dakikalik tren yolu. Rahatca oturup okumayi dusundum ama ne gezer. Yine de okumaya basladim, ayakta yoruldugumu hissederek ama elimden birakamadim. Kitabin basinda universitede dis hekimliginde okuyan Piraye'nin arkadasi Arif ile yaptigi siir degisimleri , Nazim'in ve Ahmet Arif'in siirleri beni okumaya yoneltti .

Universite yillarinda Piraye gibi romantik anilarim olmadi ama o yillar aklima geldi .

Piraye, Diyarbakirin ileri gelenlerinden birinin oglu olan Hasim le evlenir okul bitince . Ama kitabi okurken Piraye gercekten Hasim 'e asik miydi diye sordugum da oldu . Onlar evlendi darisi bekarlarin basina diyecegim derken geleneklere gore Hasim kendi memleketine dondu . Dis hekimi olan Piraye yi ev hanimi yapmak ve oglan cocuk dogurtmak icin belki de . Piraye Hasim'e isinde yardimci olurken ozellikle kadin hastalarin Piraye ce tedavisinin yeglenmesi Hasim i delirtti ..Karisi erkek hastanin tedavisini yapti diye Hasim'in erkekligini ! gosterip karisini sanki hastasiyla yatmis gibi hakaretler etmesini yadirdadim . Geleneksel toplumun tipik bir ornegi diye dusundum .

Amerika da iken bir tanidigim aile vardi . Kadin dogum uzmani kadin olmadigi icin erkek doktora muayene olan karisini mahrem yerini elin adamina gosterdin diye karisina dunyayi zindan eden ABD ye yuksek lisans egitimi icin gelmis bir kamu gorevlisi aklima geldi . Ah siz erkekler ! " SOZUM MECLISTEN DISARI , yarasi olmayan gocunmasin." Kendi gozunuzu disarda olsa iyi ama kariniz saglik nedeniyle bile olsa erkek doktora gorununce kiyametleri koparirsiniz . Cifte STANDART degil de nedir ?

Kizi olur Piraye'nin . Ama erkek cocuk gerekli ya baski baslar . . Ilk cocugu kiz olan Piraye ikinci cocuga bir turlu hamile kalamayinca KIZ KISIRI der kayinvalidesi . Piraye nin ustune kuma gelmesi kararlastirilir . Sadece cocuk dogurmak icin . Piraye babasinin rahatsizligi nedeniyle babaevine donunce olanlar olur . Hasim koyden biri evlenir kadin hamile kalir . Dogan bebek yine kizdir ve dogum sirasinda boynuna gobek bagi dolandigi icin cocuk sakat dogmustur .

Tedavi gorup Diyarbakira kizi Dicle ile donen Piraye Hasim le gittileri gezi sirasinda iyi gunler gecirirler ama Piraye' nin karari kesindir Istanbula donecektir ve bosanacaktir Hasimden . Piraye Istanbulda iken Dicleyi gormek icin gelen Hasim onun hamile oldugunu ogrenir ama Piraye kendisinden baska kadina dokunan Hasim'i affetmez . Bebegin erkek olacagini ogrenince yakin zamanda kaybettigi babasinin adini vermek ister ..Ama Hasim geleklerinin kurbani olur belki de kan davasi ...olur . Piraye bunu duyunca dogacak Hasim icin gunleri saymaya baslar .

Tabi ki gercek bir hikaye degil . Ama kitabi okurken unuttugum bir dolu gelenegimizi , ozellikle Diyarbakir a ozgu evlilik cocuk dogumu vb gelenekleri ogrendim . Kuma toplumumuzun kara yazgisi diye dusundum . Babannemin ustune kuma getiren dedemi , hali hazirda dort cocugu varken (ucu erkek ) ve babaannemin huzunlu huzunlu "Yar ustune yar seveni kursunlamali " turkusunu mirildanmasi aklima geldi . Hasim de belki de onun icin kursunlandi !

Kitabi okumayi yarim gunde bitirdim . Butun isler beni bekliyor ..hadi kolay gelsin demeniz dilegiyle :))
 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..