Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '07

 
Kategori
Futbol
 

Platini açıkladı

Platini açıkladı
 

Bir ay öncesinden beri bu konu hakkında iki tane yazı yazdım. Ortaya atılan bütün spekülatif bilgileri değişik internet sitelerinden araştırarak sizlerle paylaşmaya çalıştım bu iki yazıda. Ve bugün UEFA İcra Kurulunun İsviçrenin Lozan kentinde yapmış olduğu toplantı sonucunda her şey kesinleşti ve basına açıklandı.

Öncelikle daha önce yazmış olduğum iki tane yazıya göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkür ederim. Spor medyamız bu konuya o kadar yabancı kaldı ki inanın ben bile hayrete düştüm. Oysa takımlarımızı çok yakından ilgilendiren bir konuydu. Özellikle de ülke futbolumuzu. En son ortaya atılan spekülatif listeye göre Şampiyonlar Ligine 3 takımla katılma olasılığımız bile vardı. Ama bugün açıklanan yeni şampiyonlar ligi statüsü maalesef bu beklentimi haksız çıkardı. Bu açıdan pek mutlu değilim. Ancak şu an UEFA Ülke Klasmanında bulunduğumuz yer itibarı ile 2009/2010 sezonundan itibaren en azından şampiyonumuz ön eleme oynamadan Şampiyonlar Ligine katılacak. Yani bu sene Türkcell Super Liginde şampiyon olan takımımız 2009/2010 senesinde kasasına otomatikman UEFA’dan gelecek yaklaşık 6.000.000-€ parayı koyacak.

Listeyi incelediğinizde sizde göreceksiniz ki, bu liste tamamen G-14 takımlarının isteği doğrultusunda yapılmış bir statü. Bu konudaki gelişmeleri sizlere bir önceki yazımda uzun uzun yazmıştım. Tekrar yazma gereği duymuyorum. Ama şu bilinmeli ki Avrupadaki dev liglerin dev takımlarının büyüme hızı önüne geçilemeyecek bir hal alacak.İşte kesinleşen ve UEFA ‘nın resmi internet sitesinde açıklanan statünün özeti:

UEFA Şampiyonlar Ligi 2009/2010 Senesi Katılım Statüsü:

ŞAMPİYONLAR LİGİ GRUPLARINA DİREKT KATILANLAR:

-Son Şampiyonlar Ligi Şampiyonu,

-UEFA Ülke Klasmanında ilk 12 sırada yer alan ülkelerin ulusal lig şampiyonları,

-UEFA Ülke Klasmanında ilk 6 sırada yer alan ülkelerin ulusal lig ikincileri,

-UEFA Ülke Klasmanında ilk 3 sırada yer alan ülkelerin ulusal lig üçüncüleri,

ÖN ELEME A :UEFA Ülke Klasmanında 13üncülükle 53üncülük arasındaki ülkelerin ulusal lig şampiyonları arasında 4 tur üzerinden yapılacak


-1.Tur: UEFA ülke klasmanında 48inci ve 53üncü sıralar arasında yer alan 6 ülkenin ulusal lig şampiyonları eleme usülü oynayacaklar.3 takım bir üst tura çıkacak, 3 takım Avrupa macerasına son verecek.

-2.Tur: 1.Turdan gelen 3 takıma ek olarak UEFA Ülke Klasmanında 16ıncı ve 47nci sıralar arasında yer alan (38inci sıradaki Liechtenstein hariç) 31 ülkenin ulusal lig şampiyonları eleme usulü oynayacaklar. 17 takım bir üst tura çıkacak, 17 takım ise Avrupa macerasına son verecek.

-3.Tur: 2.Turdan gelen 17 takıma ek olarak UEFA Ülke Klasmanında 13üncü ve 15inci sıralar arasında yer alan 3 ülkenin ulusal lig şampiyonları eleme usulü oynayacaklar. 10 takım bir üst tura çıkarken 10 takım yoluna UEFA kupasında devam edecek.

-4.Tur: 3. Turda başarılı olan 10 takım aralarında eleme usulü oynayacaklar. Başarılı olan 5 takım Şampiyonlar Ligine katılacak, elenen 5 takım ise yoluna UEFA kupasında devam edecek.

ÖN ELEME B :UEFA Ülke Klasmanında ilk 12 sırada yer alan ülkelerin ulusal lig 4üncüleri, 3üncüleri ve 2ncileri arasında 2 tur üzerinden yapılacak.


-1.Tur : UEFA ülke klasmanında 6ncı sırada yer alan ülkenin ulusal lig 3üncüsü ile 7inci ve 16ncı sıralar arasında yer alan 9 ülkenin ulusal lig 2ncilerinden oluşacak 10 takımın arasında eleme usulü oynanacak. Başarılı olan 5 takım bir üst tura çıkacak, elenen 5 takım ise yoluna UEFA kupasında devam edecek.

-2.Tur : 1.Turda başarılı olan 5 takıma ek olarak; UEFA Ülke Klasmanının ilk 3 sırasında yer alan ülkelerin ulusal lig 4üncüleri ve aynı klasmanda 4üncü ve 5inci sıralarda yer alan 2 ülkenin lig üçüncülerinden oluşan 5 takım olmak kaydıyla toplam 10 takım aralarında eleme usulü oynayacaklar. Başarılı olan 5 takım Şampiyonlar Ligine katılacak, başarısız olan 5 takım ise yoluna UEFA kupasından devam edecek.

Şampiyonlar Ligi Grup maçları statüsünde ve sonrasında bir değişiklik yapılmadı. Ayrıca spekülasyonlarda, şampiyonlar ligi grup üçüncülerinin UEFA kupasında yoluna devam edemeyeceği söyleniyordu ama bu da olmadı. Gene eskisi gibi ŞL gruplarında üçüncü olan takımlar yollarına UEFA kupasından devam edecekler.

UEFA kupası grup maçlarında göze çarpan değişikli ise grup sayısının 12’e çıkarılması ve 4 erli gruplarda olması. Ayrıca Şampiyonlar Ligi Ön Eleme A’dan elenen 15 takım UEFA Kupasına grup maçlarından önceki son tur olan 4.turdan itibaren, Şampiyonlar Ligi Ön Eleme B’den elenen 10 takım ise direkt UEFA kupası grup maçlarında dahil oacaklar.

Ve en önemlisi de bu yoğun trafik Haziran ayının ortalarında başlayacak. En güzel olan şey ise Şampiyonlar Ligi finalinin bundan böyle Cumartesi günü oynanacak olması.

 
Toplam blog
: 85
: 1006
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

1971 yılında Ankara'da doğdum. İzmir'de yaşıyorum. En büyük tutkum FutBol. Ve tabi ki Fut-Bol da bil..