Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '11

 
Kategori
Felsefe
 

Politika nedir?

Politika nedir?
 

Çevrede durmadan ukalalık yapan, kafasına geleni söyleyen insanlara..”Politika yapma..” denir.. Politika bazılarına göre tehlikeli bir şeydir. Maazallah insanın kellesini idam tahtasına kadar götürür. 

Gerçekten bunun örnekleri yakın tarihimizde de açıkça görülmüştür: Denizler, Mahirler, Erdal’lar ne idi.. Dışardan gazel okuyan, resmi politikanın dışında kendi kendilerine politika üreten ve bunu anlatmaya çalışan insanlardı.. Ama resmi politika her zaman Kralın politikasıdır. Onun dışındaki politikalar kafircedir..ve bunları ileri sürenlerin başı derde girer ve onların sonu iptir.. Örnekler malüm.. 

Peki, nedir politika, “Bir ülkenin sorunlarını görmeye çalışıp, bunları tanımlayıp, çareler üretmek ve o çarelerin en iyilerini uygulamaya koyup, sonuçlarını almak ve bu sonuçları değerlendirmektir.” İktidarda olanlar resmi politikanın sahibi ve koruyucusudurlar . Bunu benimseyerek uygularlar. 

Bazıları politikayı bir resmi partinin örgütlenmesi ve programı çevresinde yapar. Bu programlar resmi olarak kabullenilmişse, Anayasal güvence altındadırlar. Ama onun yanında , resmi olarak kabul edilmeyen ve hep tartışılan bazı illegal veya resmi olmayan, antitez halinde politikalar her zaman vardır: Bazı örnekler verelim: 

1.Resmi Tez: 

- Her vatandaşın 2 resmi, 5 gayriresmi silaha ihtiyacı vardır. Bu silahlardan ikisini her zaman yanında taşıyabilmelidir.. 

1.Gayri resmi Tez :
 

- Demokratik bir toplum silahsız olmalıdır. Hiç kimse silah taşımasına gerek yoktur. 

2.Resmi Tez :
 

- Bir ülkenin bütçesinden en büyük pay, Milli savunma hizmetlerine ayrılmalıdır. 

2.Anti tez: 

- Bir ülkenin bütçesinden en büyük pay Milli Eğitim Hizmetlerine ayrılmalıdır. 

3.Resmi Tez: 

-Bir ülkede, bir mega kent içinde kalan bütün okullar satılmalı, özel kesime devredilmeli, ve onun yerine kent dışında okullar yapılmalıdır. 

3Anti Tez: 

-Yıllar içinde kent içinde vatandaşa mal olmuş ve kentin tarihiyle bütünleşmiş okullar satılamaz. Onun yerine yeni, kent dışı “kır okulları” yapılmalıdır. 

İşte görüyorsunuz. Her alanda fikirler çeşitlidir. Sonsuz derecede politika üretmek mümkündür. Aslında “Politika yapmak, ” bir bakıma fikir üretmek demektir. Her zaman geleceğe ilişkin birden fazla düşünce üretmek mümkündür. Önemli olarak bu düşüncelerin mantıklı bir şekilde tartışılması ve en “fizibıl” , en yapılabilir olanlarının gerçeğe dönüştürülmesidir. 

Ama ne yazık ki, düşüncelerin gerçekleştirilmesi evresinde hiç de akıllıca davranılmaz. Çünkü bu evrede çok değişik kesimlerin çıkarları söz konusu olacaktır. Para, söz konusu olunca, herkes üzerine atlamak ister. Ondan sonra, bu işin gerçekleştirilmesi evresinde çok çeşitli fırıldaklar dönebilir. Ve önceden yapılan proje, bunu tasarlayan kişilerin hiç tanıyamayacağı biçimde ortaya çıkabilir. 

Bazı insan beyinleri “İdeal “ düşünmeye eğilimlidir. Her şeyin toplumun, insanların çıkarları doğrultusunda geliştirilmesini isterler. Oysa bazıları ise “opportunist” bencil, çıkarcı, özünü düşünen kimselerdir. Bunlar toplumu filan düşünmezler, kendisini düşünürler. Hatta kendi çıkarlarını toplum çıkarlarından daha üstün dereceye çıkarırlar; toplum çıkarlarını kullanırlar. 

İyi niyetli politika, toplum lehine olan, iyi niyetli ; sonuçları, toplumu iyiye götürecek projelerdir. Kötü politika ise, iyi bir düşünce sonucu üretilmiş, düşünceleri, tasarıları yozlaştırıp ; toplum aleyhine ve kendi çıkarına kullanmaktır. 

Acaba toplumda kimler iyi politika üretiyor; kimler kötü politika yaratıyor.. Şöyle dikkatlice bakarsanız anlarsınız.!  

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..