Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '07

 
Kategori
Siyaset
 

Politikacıların dikkatine!

Politikacıların dikkatine!
 

Ülkemiz zor bir süreçten geçiyor. Siyasette, ekonomide, sokaklarda ve toplumsal yaşamın her alanında gerilim ve kriz giderek tırmanıyor. Geçirmekte olduğumuz kriz, 12 Eylül'den bu yana bizlere dayatılan yaşam biçiminin, siyaset tarzının, ekonomik politikaların ürünüdür.

Siyasal krizin çözümü için bu alanda acilen bir demokratikleşme süreci başlatılmalıdır. Öncelikle seçim sistemi ve siyasi partiler yasası derhal değiştirilmelidir. Yüzde 10 barajı aşağı çekilmeli, toplumun her kesiminin temsil edildiği bir meclis yapısına olanak tanınmalıdır. Temsil sistemi, yasaklardan ve eşitsizliklerden arındırılarak demokratik bir içerikle yeniden düzenlenmelidir. Tüm toplum kesimlerini siyasetin içine doğrudan davet eden bir yaklaşım süratle hayata geçirilmelidir.

Ekonomik yaşamda da giderek ağırlaşan kriz yıllardır sürmektedir. Bu sorunun kaynağı, halkı yok sayan, emekçilerin taleplerini duymayan, yoksulların yaşam hakkını görmezden gelen ekonomik politikalardır.

Eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik alanlarında yaşanan tahribat giderilerek, sosyal alanda yaşanan yıkımı telafi edecek önlemler alınmalıdır. Bu alanlar, kamusal bir bakışla yeniden yapılandırılmalıdır. Giderek büyüyen, zenginler ile yoksullar arasındaki açığın kapatılması için sosyal destekleme programları hayata geçirilmelidir.

Son günlerde ülkenin dört bir tarafı yeni cenazeler ile sarsılıyor. Ağlayan tüm annelerin acısı yüreğimizi yakıyor. Son yirmi yılı aşkın bir süreç bu sorunun şiddete dayalı politikalarla çözülemeyeceğini göstermiştir. Şiddet ve gerilim ortamlarının yarattığı kitlesel kamplaşmalar ülkemizin ve insanımızın yararına değildir. Türkiye'nin, toplumu kamplaştırma ve kitlesel çatışma ortamı yaratma yerine, kardeşçe bir arada yaşamı sağlayacak iklimin yaratılmasına ihtiyacı vardır. Bu sorunlar, “Biz ve ötekiler” anlayışı ile daha da içinden çıkılmaz boyuta ulaşacak, yakın bir gelecekte bu anlayışı körükleyenler de yaratılan bu ortamdan huzursuz olacaklardır. Yapılması gereken, krizin temelinde yatan nedenlerin doğru tespit edilerek ona uygun köklü ve bütünlüklü bir çözüm üretilmesidir.

Çözüm; eşit, özgür, bağımsız, demokratik ve laik bir Türkiye'de bir arada kardeşçe yaşam anlayışının egemen olmasından geçecektir. Tüm siyasi partiler, seçim döneminde kamplaşma ve ayrışmayı körükleyen bir söylemden uzak durmalı, ülkemizin temel sorunlarına yönelik somut projelerle halkın oyunu talep etmelidir.

 
Toplam blog
: 37
: 1503
Kayıt tarihi
: 26.08.06
 
 

1958 doğumluyum, İzmir'de yaşıyorum. 17 yıl gazetecilik yaptım ve emekli oldum. Şimdi babamın kurduğ..