Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Eylül '11

 
Kategori
Kitap
 

Prof.Dr. İsa Kayacan'dan bir kitap daha

Prof.Dr. İsa Kayacan'dan bir kitap daha
 

Burdur'dan Kültür Yağmuru üzerine birkaç söz.... 

Burdur deyince araştırmacı gazeteci yazar İsa Kayacan aklıma geliyor. Memleketine, tarihi ve yurduna âşık böyle bir adam az bulunur bu yalan dünyada. İsa Kayacan doğum büyüme Burdurlu Tefenni İlçesi'nin ECE köyünde dünyaya gözlerini açmıştır.( 20 Eylül 1943 ). Ben bu yazımda İsa Kayacan’ın özgeçmişinden söz etmeyeceğim. Anadolu basınında birazcık haberi olan İsa Kayacan’ı yakından tanımış olacaklardır. İsa Kayaca başlı başına bir kültür deryasıdır. Bir bilim ve irfan denizidir.. Yaklaşık yarım asırdan fazla Türk kültürüne, Türk edebiyatına, sanat ve halk bilimine ( Türk Folkloruna ) Türk şiirine maddi, manevi varlığıyla durmadan, yorulmadan hizmet veriyor... 

Bundan dolayı Anadolu’nun her il ve ilçesinde yerel ve ulusal basında İsa Kayacan’ın adı geçiyor. Türkiye’nin 81 ili ve 450 ilçesinde yerel gazetelerinde İsa Kayacan'ın hemen hemen her gün yayımlanan makaleleri, denemeleri, eleştirileri ve kitap tanıtmaları vardır. Son zamanlarda Somayli’ye yardım konusunda yerel ve ulusal basınımızda birçok haberler ve yazılar yer aldı. Ama İsa Kayacan yaklaşık bundan 26 yıl önce ( 28 Kasım 1985 ) tarihlerinde Somali’ye bir gazeteci olarak gitmiş ve orada yaptığı inceleme ve araştırmalarıyla dikkatleri çekmişti. Daha sonra bunları kitaplaştırmıştı..Bu yazı ve röportajları Anadolu basınında bir hayli ses getirmişti. Daha sonra bir kitap halinde yayımlatmıştı... 

İsa Kayacan dünden bugüne yaklaşık 130 kitap Türk edebiyat dünyasına kazandırmıştır, adı caddelere, sokaklara verilmişti. Hakkında Üniversitelerimiz tezler hazırlanmıştır. Aynı zamanda Anadolu basının fahri hemşerisi olarak kabul edilmiştir. Yine bu yazılarından dolayı Azerbaycan Bakü Üniversitesi'nde doktorluk, Fahri Profesörlük unvanlarını hakkıyla almaya hak kazanmıştır. Tek kelimeyle İsa Kayacan heykeli dikilecek adamdır. Anadolu’nun her kitaplığında armağan ettiği kitapları vardır. Yine bütün kitaplarını kendi köyü olan Ece köyüne armağan etmiş, adı bu kütüphaneyle taçlandırmıştır. 

Bu girişten sonra İsa Kayacan’ın son yayımladığı “BURDUR’DAN KÜLTÜR YAĞMURU” adını taşıyan kitabı bir bakalım. Bu kitap Kültür Belediyesi Yayınları kültü arasında ( No: 12 ) basılıp yayınlanmıştır. Nisan 2011. Tertemiz bir baskısı vardır. Kitap 432 sayfadan ibarettir. Bu kitap İsa Kayacan’ın 129. kitabıdır. 129 kitap dille yazmak çok kolaydır. Bir insanın ömrü böylesine devasa kitaplara yetiyor mu? Biraz durmak ve düşünmek lazımdır. İsa Kayacan yaklaşık ömrünün iki katından fazla kitap kaleme almıştır. Bu bir rekordur. Alkışlanmalıdır. Zaten İsa Kayacan Anadolu basınında yazılarıyla ünlü bir rekora da koşuyor. İnanıyorum GUİNNES Rekorlar kitabında da yer alacaktır. 

Kitabın önsözünü Burdur’un değerli sanatsever ve kültür adamı Sebahattin AKKAYA tarafından kaleme alınmıştır. Sayın AKKAYA, kısa ve özlü olarak Önsözde şunları yazıyor: "Belediyemizin Kültür Yayınları arasında, Eylül 2005’de Dr.İsa Kayacan’ın imzasıyla yayınladığımız “Şiirlerle Burdur” kitabı büyük ilgi gördü. Burdur'umuzurn tanıtımında önemli katkılarda bulundu. 

Önceki Burdur çıkışlı kitap ve yazılarına ilaveten, son araştırıp hazırladığı ilimiz Ticaret ve Sanayi Odası’nca yayınlanan “Burdur Destanı, Bensiz Olamaz “ kitabıyla doruğa ulaşan Burdur sevgisinin gerçek sahibi İsa Kayacan’la her Burdurlu gurur duymakta, onu alkışlamaktadır. Şiirle Burdurlu kitabından sonra bu kez “ Burdur’dan Kültür Yağmuru”nda Burdur ve Burdur’lu içindeki satırlarla bir anıtım görevi yapacağı inanını belirterek yayınlarda buluşmak ümidiyle Sayın İsa Kayacan’ı kutluyor, sevgi ve saygıyla selamlıyorum” diyor Sayın Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya… 

Belediyelerin görevleri arasında sadece kentin temizliği, elektrik, kanal, yol ve su ihtiyaçlarını gidermek değildir, . Sanatımıza ve kültürümüze hizmet eden gönül rahatlığı içinde o memleketinin sanatını ve kültürüne hizmet edenleri bulup takdir eden ve onların yapıtlarını günışığına çıkaran sanatsever belediye başkanlarımız da vardır. İşte bunlardan bir de Burdur Belediye başkanı Sayın Sebahattin Akkaya’dır. Ben de buradan bu yaptı güzel ve kalıcı hizmetlerinden dolayı kutluyor, selam ve saygılarımı gönderiyorum. 

Bu kitap 16.bölüm halinde yayımlanmıştır. Yer aldığı bazı konu başlıklarını sunuyorum. Şiirlerle Burdur ( 2 ), Osman Akkoç’un Burdur Şiirleri, Burdur tarihinin içinden, 1850 - 1953 yılları arasında Burdur’u idare edenler, 1854 kaza olan Burdur en eski ilçesi Tefenni ilçesi, 1955 Burdur’lu, Büyük Millet Meclisinde Burdurlu Milletvekilleri, Burdur Valileri, Merkez Belediye başkanları, Burdur’da Üniversite sevinci, Teke Yöresi folkloru ve araştırmaları, Teke Yöresinin başkenti Burdur ve Türküleri, Kültürümüzün içinde Burdur’da doğup ve hizmet edenler, Burdur Fıkraları, ve Efsaneleri İsa Kayacan’ın Burdur’la ilgi kitap ve yazıları. Hakkında yazılmış bilgiler makaleler ve denemeler, şiirler yer alıyor. 

Kitapta şiir ve yazılarıyla katkıda bulunanlardan bazıları: 

Prof. Dr. İsa Kayacan, Vedat Fidanboy, İbrahim Zeki Burdurlu, Ünal Şöhret Dirlik, Mustafa Ceylan, Abdülkadir Güler, Rıza Erdem, M. Rasih Özbek, Muammer Susuzlu, Dr. İrfan Akay, H. Mehmet Atasever, Abrdurrahman Ekinci, Hasan Türkel, Ozan Kara, Seza Tutku Azaklı, Dündar Ersan, Salih Urhan, Mehmet Gökdoğan, Nazmi Öner, Ahmet Sargın, Şükrü Öksüz, Engin Çır, Mehmet Doğan Sileli, Şerif Çınar, İsaKahraman, OsmanAkkoç, Mustafa Arslan, Melahat Ecevit, Çetin Bozcu, Sebahat Gümüş, Zafer Azaklı, Hamit Çine, Mehmet Nacar, Salih Orhan, Mehmet Gökdoğan, Hüseyin Kayacan, Nazmi Öner, Birdalcan Tüfekçi, Durmuş Öcal, Rafet Şimşek, Celal Yargıcı, Sadık Dağdeviren, Özen Gülay Atacan, Fuat Gürsoy, Mansur Ekmekçi, İsmail Hakkı Yılanlıoğlu, Mithat Makal, Abdullah Satoğlu, Can Direkçi, İbrahim Özçimen ve Ekrem Kaybay gibi yazar ve şairlerin şiirleriyle donatılmıştır. Kitapta yer alanları hepsini almadığım için beni hoş görmelerini dilerim. 

Bu devasa eserin arka kapağında valilerden İsa Kayacan Tebrikler vardır. Bunlardan bir iki örnek sunmak istiyorum: 

Can Direkçi: Sayın Dr. İsa Kayacan, Burdur’umuzun yetiştirmiş olduğu ender şahsiyetlerden biridir. Kendisiyle Burdur’da görev yapan Burdur Valisi olarak gurur duyuyoruz. Bugüne kadar Türk edebiyatına, Türk kültür hayatına, Türk basınına yapmış olduğu katkıları yanı sıra Burdur dışında geçirdiği zamanlarda bile Burdur’un iyiliği ve güzelliği için bu güne kadar 50 yıla yakın süre basın ve yayın kavgası vermiştir. Burdur Valisi. 01.011.2008. 

Bunlardan başka yine eski Burdur Valilerinden İbrahim Özçimen, Burdur TBMM üyelerinden Sayın Ekrem Kabay Beylerin de İsa Kayacan hakkındaki takdire değer tebrik ve görüşleri vardır. 

Sornuç olarak, gazeteci, yazar ve aynı zamanda şair olan Prof. Dr. İsa Kayacan derli, toplu bir eserle tekrar Burdur’un adını bayraklaştırıyor. Burdur ili ve yöresi, civanmert insanların yaşadığı, Efelerin, zeybeklerin harman olduğu, yöre sanatçılarının türkülerini coşkuyla okuduğu, boyu küçük ama sesi büyük sipsinin ana yurdu, kütüphaneler şehri Teke yöresinin kültür başkenti olan bu güzelim şehrin insanlarının geleneklerini ve destanlaşan öykülerini bize yıllar boyu hiç usanmadan ve yorulmadan anlatan., yazan sevgili İsa Kayacan’a selamlar olsun. 

Sevgili İsa Kayacan, Burdur’a olan sevdasını tekrar ediyor. “Ben halen Ankara’da olsam bile benim yüreğimde Burdur sevdası dalgalanıyor “ diyor. Biz de bu tertemiz eserinden dolayı Burdur Belediye Başkanı Sayın Sebahattin Akkaya’ya , sanatımıza, kültürümüze, Türk Edebiyatına haklı olarak değer veren, sahip çıkan, sevgili kadim dostum Prof. Dr. İsa Kayacan’ı tekrar tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyor, sağlıkla uzun ömürler diliyorum. 

Burdur’u yakından tanıma bağlamında bu değerli kitabı özellikle öğretmen ve öğrencilerimize tavsiye ediyorum…. 

Not: yukardaki fotoğrafta: 

Soldan sağa: 

Prof. İsa Kayacan, Kerim Özbekler ve Abdülkadir Güler görünüyor. 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..