Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '08

 
Kategori
Haber
 

Ptt 168 yaşında!

Ptt 168 yaşında!
 

1840 yılında Posta Nezareti adı ile kurulan, 1995 yılında T’si Türk Telekom olarak ayrıldıktan sonra Posta Telgraf Teşkilatı haline gelen, 2004 yılında PTT Bank adıyla tahsilât ve ödeme merkezi anlayışıyla her seviyeden vatandaşı kendine bağlayan PTT 168 yaşına girdi.

Bankalarla karşılaştırıldığında havale masraflarının kat ve kat ucuz olduğu PTT, asli işi posta ve kargo taşımacılığında da atılımlar yaptı. PTT Kargo adıyla Türkiye’de 81 ile eşit ücret mantığıyla vatandaşın ilgisini çekmeyi başardı.

Önce yenilenen logosu ile eski PTT yeni Ptt olurken; daha sonra Ptt şubeleri baştan aşağıya yenilendi. Bir önceki genel müdür İbrahim Şahin TRT genel müdürü olurken; yeni gelen genel müdür Osman Tural’da atılımdan geri kalmadı.

Bazı ilçelerdeki Ptt merkezlerinde ödenen SSK maaşları, yapılan tahsilâtlar, havaleler ve internet abonelikleriyle beraber bir günde dönen para milyon YTL’leri (trilyonları) aştı.

Yepyeni anlayışla özellikle posta alanında kaybettiği pazarı yakalamaya çalışan Ptt, dağıtım ve personel yönünden ciddi sıkıntılar yaşıyor.

Öte yandan 2002 yılında 569 milyon YTL olan kurum gelirleri, 2007 yılına gelindiğinde 1 milyar 264 milyon YTL’ye ulaşmış durumda.

Bu rakamlarda personel sayısının aynı kalması hatta emekliye ayrılanların yerine yenilerinin bile gelmemesine rağmen, artan iş yoğunluğu oldukça etkili. Ancak tek memurla çalışan Ptt şubelerinde memurların tuvalete bile gidecek zaman bulamıyor olmaları artan gelirin yanında personel memnuniyetsizliğini ortaya koyuyor. Bir ara Ptt şubelerine yapılan soygun haberlerinin ardı arkası kesilmiyordu. Ortada dönen paralar ciddi miktarlara ulaşınca hedef haline dönüştü Ptt’ler.

Dışarıdan bakıldığında modernize edilmiş çağdaş binalarla hizmet vermeye çalışan Ptt’ler aslında kurumun kendi çalışanlarının paralarıyla o hale gelmiş.

Kurum çalışanları ve Ptt Genel Müdürlüğü arasındaki kavga bir seneyi aşkındır sürüyor.

Ptt çalışanlarından çalıştıkları yıllar boyunca kesilen paralar, Kefalet Sandığı adı altında toplanmış. Biriken 252 milyon YTL, kefalet sandığının dağıtılmasının ardından Maliye Bakanlığı ile işbirliği yapılarak 67 milyon YTL’si Maliye’ye, 25 milyon YTL’si çalışanlara, 160 milyon YTL’si ise Ptt Genel Müdürlüğü’ne aktarılmış. Maliye Bakanlığı’na neden para verildiğine gelince…

Çalışanların bu duruma itiraz edeceği önceden sezilerek Maliye’ye sus payı verilmiş. Usulüne uydurularak Ptt Genel Müdürlüğü’ne aktarılan paralar Ptt Bank projeleri ve yenilenen binalarda kullanılmış. Halen birçok Ptt binasının yapılan yenilemeleri bu paradan kullanılıyor.

1995 yılında Türk Telekomünikasyon A.Ş haline dönüşüp Ptt’den kopan Telekom çalışanlarına benzer Kefalet Sandığı’ndan çalışan başına 52 bin YTL para verilirken, aynı Kefalet Sandığı Ptt’nin posta kısmında kalan çalışanlara 1500 YTL ödeme yapmış. Rakamlar gayet açık ve çarpıcı. Geriye kalan fark ise Ptt’nin kasasına iştirak etmiş.

Ptt çalışanları ağlamasında kim ağlasın?

Kurumunun artan iş hacmiyle başa çıkmaya çalışıp, ciddi sıkıntılar içinde çalışan memurlara bu yapılır mı?

Bağımsız Haber-Sen tarafından yapılan araştırmaya göre, Kefalet Sandığı`nda parası kesilen personelin yaklaşık kişi başı 10–16 bin YTL zararı var. Araştırmada, Kefalet Sandığı`nın Emekli Sandığı gibi bir sandık olduğu, aradaki farkın Emekli Sandığı`na memurun yüzde 16, devletin yüzde 20 katkı yaptığı belirtilerek, `Kefalet Sandığı`na devletin hiçbir katkısı yoktur. Yüzde 2 oranındaki kesintinin tamamı personele aittir. Çalışanın 10 bin YTL’sinin 9 bin YTL’si alındı, bin YTL’si verildi. Kefaletli personelin sandıkta kalan 8–10 bin YTL civarındaki nema alacağı, yıllık yüzde 20 faizle bankaya yatırılmış olsaydı, her yıl 1,5–2 bin YTL gelir gelirdi` denildi.

168 yaşına giren Ptt çalışanlarının aklında yer eden alacaklarıyla günden güne gelişirken Anayasa Mahkemesi’ne giden bu sorun umarım bir an önce çözülür.

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..