Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ocak '15

 
Kategori
Sinema
 

Rambo serisi: 5 film 1 arada

Rambo serisi: 5 film 1 arada
 

RAMBO SERİSİ: 5 Film 1 Arada

Amerika'nın kaybettiği her savaşın ardından insan psikolojisinin ırzına geçmek ve ezilmiş ulusları daha da ezmek için yarattığı baştan aşağı aşağılık psikolojisiyle dolu bu saçma sapan karakterin birbirinden tırt maceralarını izlemeyenlerdenseniz üzülmeyin. Hiçbir şey kaçırmadınız. Şimdi isterseniz "Dünyayı kurtaran adam" filminin yüksek bütçelisi olan bu seriyi kısaca inceleyelim.

Film: Rambo 1: İlk kan (1982)

Tür: Aksiyon

Puan: 10 üzerinden 6

Birinci filmin amacı Amerika'nın ileri teknolojisine karşı bir türlü hakkından gelemediği Vietnamı dünyanın gözünde küçük düşürmek ve Amerika'nın yerle bir olan özgüvenine tavan yaptırmaktır. Yani ataları olan İngilizlerin "sahada kaybedip masada kazanma" stratejisinin bir benzerini sinemada yapmaktır.

Bu bağlamda değerlendirilince ne kadar aşağılık bir amaca hizmet ettiğini düşünerek miğdenizin bulanması normaldir. Masum bebeklerin üzerine kimyasal gazlar sıkarak bedenlerini eriterek öldürdükleri insanları yok etmeyi başaramadıkları için onları sinema yoluyla aşağılamaya film yolrumu yapılması bile çok ayıp olsa da yapalım bakalım.

Efendim her neyse, doğrudan pek iğrençleşilmediği ve açıktana aşağılamaya bu filmde doğrudan başlanmadığı için bu filmin değeri serinin tüm filmlerinden daha yüksek. Çünkü taşla helikopter düşürebilme potansiyeli gibi saçmalıklara yer verilse de asıl mesajı bir gazinin travma sonrası stres bozukluğu rahatsızlığının biraz abartılı şekilde aktarılması olmuş.

Bu bağlamda serinin en iyi filmi olarak bu film izlense şık durur.

Film: Rambo 2 (1985)

Tür: Aksiyon

Puan: 10 üzerinden 0

Birinci filmin kalitesini yerle bir eden bu filmde iğrençleşme başlamış. Vietnamlılar kötü adamlar bizim kahraman Amerikalımız da iyi adam. Vietnam ulusal savunma gücü Vietkonkların anasını ağlattığı Amerikalılar gerçekte kaybettikleri savaşı bu filmle kazanmanın tadını yaşamak istemişler.

Birinci filmin sonunda sağa sola zarar vermekten içeri giren Rambo Vietnam'daki rehineleri kurtarmak için oraya gider ve tırt savunma helikopteriyle bir kampı havaya uçurur, dev savaş helikopterini bazukayla vurur, kendisine bir şarjör bolaştan Vietnamlıya vurulmadığı gibi onu bir de bazukayla patlatır ve daha birçok saçmalık...

Rambonun tükürdüğü yerde patlayan kilolarca dinamitin beyninizde yarattığı hasara ise değinmiyorum bile. Eziklik, aşağılama ve ruh hastalığının sayılı örneklerinden birisi olan bu film günümüzde yapılan 300 ve Dracula Untold filmlerinin atası olarak gösterilebilir. Var olan tarihi g.tünden yazmak için yapılmış bu kepaze filmi izlemek isteyen varsa Allah akıl versin diyorum.

Son olarak "Lan 1980'lerde ne kadar b.ktan filmlerimiz varmış da bu filmi oturup salak gibi izlemişiz" demekten siz de kendinizi alamayacaksınız. Neyse ki bugün bu kadar saçmalığa gerek yok...

 

Film: Rambo 3 (1988)

Tür: Aksiyon

Puan: 10 üzerinden -5

İkinci filmden sonra Rambo'yu Amerikan ulusunun şerefini kurtarmak için görevlendiren Birleşik Devletler bu filmde de Afganistan'a el atma işine girişmişler.

İkinci filmle aynı şekilde başlayan üçüncü filmde Albay yine gelir. Yine göreve git der. Rambo hayır der ama bu hayır istemem yan cebime koy tipinden bir hayırdır. Albay Afganistan'a gidip esir düşünce onu kurtarmak için "Afganistan'ın yok edilmesi" görevini üstlenir.

Rambo bu kez dünya sinema tarihine geçecek inanılmaz derecede saçma bir sahneyle belleklerimize kazınacaktır. Elinde bir makineli tüfekle tanklı tüfekli Rus ordusunu yok edişindeki saçmalıklar Rambo filmleri için normal olduğundan şimdiden alışsanız iyi edersiniz.

Bu filme has özel bir şeye daha değinelim. Söz konusu Rusları öldürmek olunca Rambo bu filmde Afgan halkıyla birlikte hareket etmekte ve onlara "Mücahit" demektedir. Bugünse Amerikalıları öldürmeye çalışan aynı Afganlılara terörist demektedirler. Sadece bu bilgi bile Rambo filminin tamamen paçavra bir zihniyetin ürünü olduğunu göstermeye yeter de artar.

Sonuç olarak efektlerinden senaryosuna hiçbir b.ka benzemeyen bu filmin en önemli özelliği çekildiği yılda henüz bir benzeri olmadığı için çok izlenmiş olmasıdır. Yani o yoklukta iyi gitmişti. Şimdiyse çok gereksiz olduğunu biliyoruz.

 

Film: Rambo 4 (2008)

Tür: Aksiyon

Puan: 10 üzerinden 3

Lanet olsun ki bir türlü ölmeyen ve saçmalamakta level atlayan kahramanımız 20 yıl sonra yine karşımıza çıkıyor. Rambo aslına bakılırsa eskisine oranla bu filmde hiç olmadığı kadar tehlikeli olmuş. Çünkü artık zırvalamaktan arınmış senaristler ve görsel efektlerde çok daha mantıklı işler yapan yapımcıları da arkasına almış durumdadır.

Bu filme bakarak Amerika'nın Burma'da ne işi olur sorusunu sorarak işe başlıyoruz. Amerika bu filmde 20 yıldır savaştan uzak olan Rambo'yu Burma sınırında karşımıza çıkarıyor. Burada mayınlı bölgeden geçmek isteyen köylülere yardıma koşan Rambo tabi ki karşısına çıkan uzak doğuluları öldürmekten büyük zevk duymaktadır.

Zira Amerika 20 yıl boyunca Burma'ya yaptırımda bulunmakta, bugünse binlerce müslüman durduk yere Burma'da vahşice katledilmektedir. Dolayısıyla bir yerlerde masumlar öldürülüyorsa Rambo mutlaka oralarda bir yerlerdedir. Sahne önünde kahramanı oynarken sahne arkasında orayı kana bulamayı bir görev bilmektedir.

Teknik olarak Rambo 2'den tek farkı çekim tekniklerinin çok çok iyileşmiş olmasıdır. Yani izlemeseniz de olur tipindekim klasik Rambo filmlerinin yenilenmiş hali...

Film: Rambo 5: Son kan (2016)

Tür: Aksiyon

Puan: 10 üzerinden ?

Stallone'nin kendi tweeter hesabından çekileceğini duyurduğu bu film için bir sene daha beklememiz gerekecek. Ayrıca bildiğiniz üzere Amerika Rambo'yu nereye gönderse orada büyük bir insanlık kıyımı yaşanıyor.

Vietnam'a gönderildi ve orada yüzbinlerce sivil portakal gazından eriyerek öldürüldü ve çoğu insan bugün bile bu gazdan sakat doğmakta. Rambo Afganistan'a gitti, bugünse Afganistan'da bombanın patlamadığı gün yok.

Korkarım ki Rambo bu kez Suriye-Irak gibi bir yere göreve gönderilecek. Zira Amerika'nın yok etmek istediği insanların tamamına yakınının bu bölgede olduğu düşünüldüğünde yeni filmde PKK'yı mı meşrulaştırır yoksa İsrail'in IŞİD'ine karşı mı savaşır Allah bilir.

Allah tüm dünyayı Rambo'nun yeni görev yeri olarak belirlenmekten korusun. Hala hayatta olan birileri varken umarım bu Rambo denen illet yeni görevlere çıkamaz.

 

 
Toplam blog
: 352
: 2915
Kayıt tarihi
: 05.06.10
 
 

Jack Amca, düşünsel dünyasındaki gelişmeleri dışa vurmak niyetiyle başladığı yazı yazma sevdasına..