Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '11

 
Kategori
Sinema
 

Realist sinema

Sanat dallarında akımlar, her zaman eşlenik yer ve/ya zamanlarda görüngüleşmeyebilir. Örneğin, modern resim 1895 gibi Fransa’da tezahür ederken, modern dansın iki dalı ‘tanztheater’ 1960’larda Almanya’da ve buto 1970’lerde Japonya’da tezahür etti. 

 

Realizm için de bu söylenebilir. Realist roman 19. Yüzyıl’da birçok ülkede ortaya çıktı. 

 

Realist sinema ne zaman ortaya çıktı peki? 

 

İtalya’da neo-realist sinema 1950’lerde ortaya çıktı ama peki ilk realist sinema nerede ortaya çıktı? 

 

Einstein bize göre realist değildi, dışavurumcu ve romantikti. Lumiere kardeşlerinki realizm sayılamaz, . Kaba / ham belgesel sayılabilir. (Böylelikle, gerçekçiliğin ve belgeselin 2 farklı tanım olabileceğini ve arakesitlerinin kimi zaman boş küme olduğunu koyutlamış oluyoruz.) Diğer bir deyişle, ilk reast sinema da bş küme tanımlı olabilir. 

 

Arakoyut: 

 

Gerçeklik söylemi / paradigması değişik yerzamanlarda farklı, hatta birbirine karşıt olabilir. 

 

Bize göre realist sinema, tuhaf bir biçimde 1990’larda Japon çizgifilmleri animelerde ortaya çıktı. (Bilimkurguları realist romanlar sayıyoruz.) 

 

Onların ortaya koyduğu gerçeklik, realist romandakinden 1-1, 5 kültürel mod ötesindeki oldu. Realist romanlar 1. Sanayileşme’yi betimlerken, animeler 2. Sanayileşme sonrasını betimledi. Ancak, William Gibson’un siberuzayı gibi, zamanla ortaya çıktı ki bir öngörü sayılan sanatsal göstergeler aslında gerçeklik potansiyelleriymiş. 

 

2010 anında / şimdisinde bu momentsel saptamayı donduruyoruz ve 2011’de olduğumuz için, yeni ve farklı bir gerçeklik olabileceğini ve sinemada yeniden tanımlanabileceğini koyutluyoruz. 

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..