Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '11

 
Kategori
Öykü
 

Refika

Refika
 

REFİKA


1. Dünya Harbinden önceki yıllarda Adatepe'de yaşarmış Refika. Güzeller güzeli bu kız, yardım severliği, duru sesi ve kendi kadar güzel olan yüreği ile köylülerin kalbine taht kurmuş. Düğünler onsuz olmaz, o da kimseyi kırmamak için çağrıldığı her düğüne gider şarkı söylermiş. Köyde zeytin toplama zamanı türküleriyle geçer, kendi işi bittiğinde mutlaka diğer köylülere yardım edermiş. Ne kadar sevildiğini bilir ancak bilmezden gelirmiş alçak gönüllü yapısı nedeniyle. 

Kimseye gönül vermemiş taa ki, muhacir Ali'yi görene dek. Ali köyde nam salmış yiğit bir delikanlıymış. Vurulmuş Refika'nın kara gözlerine. Sakınır saklar olmuş onu köylülerden. Evlendiklerinde bir tek kendisine şarkı söylemesi için söz almış Refika'dan. Birde köyde yaşayan bir başka adam kaptırmış gönlünü Refika'ya. Evli ve çocuk sahibi bu adam yollarına çıkar olmuş Refika'nın. Görmezden gelirmiş genç kız her seferinde onu. 

Birgün yine gözleri etrafta Ali' yi ararken 3 el silah sesi yakmış Refika'nın içini ve yaşanmadan tüketmiş bu sevda efsanesini. Kalabalığa doğru koşup bakmış ancak yerde yatan değilmiş Ali. Jandarmalar gelmiş kimse Muhacir Ali'nin adını vermemiş. Ancak o günden sonrada Ali'yi bir daha gören olmamış. Refika artık eski Refika değilmiş. Ne söz söyler ne türkü söyler olmuş. Sadece "güzellik başa bela bahtın güzel olmayınca" dermiş hep. 1. Dünya Harbi başlamış. Ve ardından Kurtuluş Savaşı. Yunan işgalinde bir Rum yüzbaşı görmüş Refika'yı. O da bu güzelliği görmezden gelememiş ve Refika'yı da alıp köyden gitmiş. 

Bir daha ikisinide gören olmamış. Yıllar sonra 1940 - 1950 yılları arasında bir gün elinde çantası ile bir kadın gelmiş köye. Meydanda köylülerle sohbet ederken birkaçı tanımış onu zeytin gözlerinden. Yaşlanmış tabii ama hala çok güzelmiş onca yıla rağmen. Birkaç gün köyde kalmış eski günlerden hiç bahsetmeden.Çoluk çocuğa karışmış, Sakız Adası'nda yaşarmış bunca zamandır. Bu kez giderken köylülerin hepsiyle tek tek vedalaşmış. 5- 6 yıl önce hikayenin izini sürmeye Sakız Adası'na gidenler olmuş. Ama onu kimse tanımıyormuş 

Birgün köye, eskiciden bulunan bir resim getirmişler. Refika'yı herkes tanırmış anlatılanlardan. Resmi gören bunun Refika olabileceğini anlamış ve köye gelmiş. Gözyaşları içinde kalan köylüler resmin ona ait olduğunu söylemiş. Ellerinde bir resimle Refika'yı arayanlar resmin bir Yunan kraliçesine ait olduğunu öğrenmiş ve başka ize rastlamamış. Kraliçemi Refika'ya benzer, Refika mı kraliçedir bilinmezmiş. Efsane olmuş Adatepe'de Refika. Köye gidildiğinde zeytinyağlarından tutunda bir çok eşyanın üzerininde resmine rastlarsınız. 

 
Toplam blog
: 670
: 1923
Kayıt tarihi
: 19.12.10
 
 

İstanbul doğumlu. Kuantum Yaşam Koçu. EFT, NLP, ETKİLİ İLETİŞİM, BEDEN DİLİ gibi bir çok konuda e..