Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '13

 
Kategori
Haber
 

Rehber öğretmenliği meselesi

Rehber öğretmenliği meselesi
 

Dün basın yayın organlarında, internet sitelerinde rehber öğretmen kavgası başlığı adı altında haber yayımlandı. Felsefe Grubu mezunları kendi alanlarına az atama olduğu için rehber öğretmen olmak istiyor, PDR mezunları da yeni mezunlar boşta kalacak diye karşı çıkıyorlar. Psikoloji mezunu rehber öğretmeni olabiliyorken sosyoloji mezunu olamıyor veya felsefe mezunu olamıyor. Alan değişikliği bu ülkede yapılmadı mı? Yapıldı. Ücretli öğretmenler, boş geçen derslerin tamamına girmedi mi? Girdi. Tek öğretmeni olan köy okullarında sınıf öğretmeni aynı zamanda rehber öğretmenliği yapmıyor mu? Yapıyor. İlahiyat mezunları Din Kültürü öğretmeni olabiliyor mu? Olabiliyor. Mühendislik fakültesi mezunları formasyon alarak öğretmen olmuyor mu? Oluyor. İşletme, İktisat mezunları ücretli öğretmenlik yapmıyor mu? Yapıyor. Öğretmen açığı olduğu için dersler boş geçmesin diye ön lisans mezunları ücretli öğretmenlik yapmıyor mu? Yapıyor. Felsefe ve sosyoloji mezunları özelde rehber öğretmenlik yapmıyor mu? Yapıyor. MEB’de halen Felsefe ve Sosyoloji mezunları rehber öğretmen olarak çalışmıyor mu? Çalışıyor.

 
20-25 puan alan PDR mezunu rehber öğretmenliğe başlıyor, 80-85 puan alan Felsefe Grubu mezunu evde oturuyor. Okullar da rehber öğretmensiz bekliyor. Bu mu adalet? Öğrencilerin 85 puan alan Felsefe Grubu mezununa hiç mi ihtiyacı yok?  Genel Kültür, Genel Yetenek, Eğitim Bilimleri, Alan Bilgisi gibi KPSS aşamalarından geçen öğretmenlerin atanmasında bir puan sınırı olmalıdır. Ben devlet olsam öğretmen atamalarına taban puan getiririm. Kardeşim 70 puandan aşağı alıyorsan seni alamam. Git kendini geliştir, öyle gel derim. 0, 05, 10, 15, 20, 25, 30,35,40, 45,50 gibi puan alıp rehber öğretmen olarak atanan kişiden ne hayır gelir çocuklara? Doğu ve Güneydoğu'ya gitmek istemeyen rehber öğretmeni hiç almamak en güzeli.  Kendilerinden başka kimse psikolojik danışmanlık yapamazmış. 17 bin rehber öğretmeni açığı , ilerleyen yıllarda mezun olacak PDR mezunlarını mı bekleyecek? Felsefe ve sosyoloji mezunları alınırsa ilerde mezun olacak PDR'ciler iş bulamazmış. Bugünün sorununu çözmeden ilerleyen yılların sorununa mı kafa yoracağız? Korkma! Senin çocuğun da torunun da PDR'yi bitirsin rahatlıkla atanır.

     ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİ DİYALOĞU
-Hocam, diğer okulda rehber öğretmen var, bizim okulda niye yok? 
-Çocuğum, bizim okula gelecek rehber öğretmeni henüz liseyi bitirmedi, bitirsin PDR'yi kazansın, sonra gelecek.
-Hocam, o zamana kadar biz de bitiririz üniversiteyi..
-İyi ya işte evladım, o zaman PDR'yi sen oku, sen gel buraya..
-Hocam, ben şimdiden arkadaşlarıma rehberlik yapayım o zaman, onları yönlendireyim, bilinçlendireyim, kitap okutayım, düzenli ders çalışmanın öneminden bahsedeyim, devamsızlık konusunda uyarayım..
-Sakın evladım yapma. PDR diploması olmadan bunları yapamazsın! Sadece onlar bu işleri yapabilir!!!!!!

                       Rehber Öğretmeni Olmayan Bir Okuldan..

  Ali:   Arkadaşlar, okulumuzun rehber öğretmeni yok, ders çalışma programı yaptırmam lazım.

 RIZA:  Oğlum, Felsefeci Esra Hocaya git, o sana yardımcı olur. Bana yardımcı oldu sağ olsun.

Metin: Benim de üniversitelerin ve bölümlerin taban puanları hakkında bilgiye ihtiyacım var.

RIZA: Oğlum, Felsefeci Esra Hoca bütün üniversiteler hakkında bilgi veriyor.

Aslı: Benim kafam bozuk bu aralar, okula gelmek istemiyorum.

RIZA: Kızım git Esra Hoca’nın yanına, anlat neyin varsa, yardımcı oluyor. Geçende B sınıfından kavgalı iki kızı barıştırmış.

Aslı:  Esra Hoca’yı sürekli bulamıyorum ki hep derste oluyor, teneffüste de vakit olmuyor.

RIZA: Ders çıkışı gitsene yanına, dersten sonra okulda 1 saat bekliyormuş, öğrencilerin sorunlarıyla ilgileniyormuş. C sınıfının İngilizce kitapları eksikmiş, hemen getirtmiş. Geveze D sınıfının bütün velilerini okula çağırmış, toplantı yapmış. Okul kıyafeti olmayan öğrencilere elbise almış. Senin anlayacağın okulun her bir şeyiyle ilgileniyormuş.

Feyyaz: Helal olsun Esra Hoca’ya , okula geldiği günden beri bizim için her şeyi yaptı. Okulumuz artık huzurlu, daha güzel, daha başarılı..

RIZA:  Esra Hocanın tek kusuru var bence.  Beşiktaş’ı tutmuyor. Fenerbahçeli’ymiş kendisi…

 

               

 

                

 

 
Toplam blog
: 18
: 2820
Kayıt tarihi
: 08.06.13
 
 

Eğitim ve sosyal konularda bazı internet sitelerinde yazılar yazıyorum. Toplumu bilgilendirmek ve..